Brit Awards:

Taylor Swift na dodjeli glazbenih nagrada ušla je u povijest, Dua Lipa dobila čak dva kipića

Glazbeni događaj bio je pilot program britanske vlade da testira mogu li se veliki događaji sigurno organizirati u pandemiji koronavirusa.

Održana je 41. dodjela britanskih glazbenih nagrada Brit Awards u londonskoj O2 areni u prvom većem glazbenom događaju pred publikom koja nije morala nositi masku i paziti na fizički razmak u više od godinu dana - Dua Lipa je odnijela dvije nagrade, a Taylor Swift je pripao Global Icon Award.

image
Dua Lipa dobila je čak dva kipića.
RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Dua Lipa je osvojila nagradu za najbolju britansku izvođačicu te za album "Future Nostalgia". Britanska pop zvijezda pozvala je na povećanje plaća djelatnicima Nacionalne zdravstvene službe (NHS), a prije osvajanja nagrada je izvela medley svojih hitova.

Američka kantautorica Taylor Swift prva je žena koja je osvojila Global Icon Award. Prije nje su je dobili David Bowie, Elton John i Robbie Williams.

image
Taylor Swift je Globalna ikona i prva žena koja je osvojila tu nagradu.
TIMMSY/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

"Zaista sam ponosna što sam dio ove glazbene zajednice, posebno u godini kada nam je glazba svima bila toliko potrebna", rekla je Swift, koja je doputovala u London i odala počast radnicima na prvoj liniji u borbi protiv covida-19.

Nagrada za najboljeg britanskog izvođača pripala je reperu J Husu, a Little Mix su najbolja britanska grupa, ujedno i prva ženska grupa koja je osvojila tu nagradu.

image
Arlo Parks proglašena je najboljom novom izvođačicom.
DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

"Nije lako biti žena u britanskoj pop industriji. Vidjeli smo dominaciju bijelih muškaraca, mizoginiju, seksizam i nedostatak raznolikosti", rekla je pjevačice te grupe Leigh-Anne Pinnock.

Najbolja nova britanska izvođačica je Arlo Parks, dok je najbolji britanski singl "Watermelon Sugar" Harryja Stylesa.

image
Harry Styles dobio je nagradu za svoju pjesmu 'Watermelon Sugar'.
RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Billie Eilish i The Weeknd odnijeli su nagrade za najbolje međunarodne izvođače, a Haim za najbolju međunarodnu grupu.

"Večeras se radujemo svjetlijoj budućnosti", rekao je voditelj Jack Whitehall. "Imamo publiku, imamo pop zvijezde, vratili smo se."

Prisutni na dodjeli britanskih glazbenih nagrada morali su pokazati negativan test na koronavirus pri ulasku, a morat će se testirati i nakon ovog događaja.

Glazbeni događaj dio je pilot programa britanske vlade da testira mogu li se veliki događaji sigurno organizirati u pandemiji koronavirusa.

Dua Lipa, Arlo Parks i Olivia Rodrigo su među izvođačima koji su nastupali uživo, dok su nastupi drugih bili ranije snimljeni.

Linker
21. ožujak 2023 17:35