U prave ruke

Veliko priznanje za ono što najbolje radi: Helen Mirren dobitnica je nagrade SAG za životno djelo

Nagrade Screen Actors Guilda posebno su drage glumcima jer dolaze iz redova struke, a pored britanske glumice dodijelit će se još nekim zvučnim imenima iz svijeta filma.

Britanskoj glumici Helen Mirren (76) njezini kolege iz Screen Actors Guilda (SAG) sljedeće će godine u veljači na svečanoj ceremoniji uručiti nagradu za životno djelo, objavili su organizatori.

Oskarovka Mirren dosad je u 45-godišnjoj karijeri na filmu, televiziji i u kazalištu odigrala više od 70 uloga u rasponu od kraljice Elizabete do ubojice tajne službe.

"Dame Helen Mirren jednostavno je briljantna, ona je sjajan talent", rekla je glumica Fran Drescher, predsjednica sindikata holivudskih glumaca SAG-AFTRA.

"Za sve je kolege i kolegice glumce postavila ljestvicu vrlo visoko i svakom novom ulogom uspijeva nadmašiti i vlastita izvanredna ostvarenja", dodala je Drescher.

Mirren će nagradu struke za životno djelo dodati prethodno osvojenim nagradama, među kojima su jedan Oscar, četiri Emmyja, pet nagrada SAG, nagrada Tony i dva Zlatna globusa.

Karijeru je započela šezdesetih godina na britanskim daskama koje život znače, a ključan trenutak za proboj u svijet filma i televizije bila je njezina uloga problematične policijske detektivke u seriji 'Osumnjičeni'. Potom je snimila filmske uspješnice poput 'Kraljice', 'Gosford Parka', 'RED'...

Mirren je rekla da joj je čast dobiti nagradu SAG-a, koja će joj biti uručena na svečanosti u Los Angelesu 27. veljače.

"Ova je nagrada za mene posebno značajna jer me oduvijek inspirirala američka filmska škola od koje sam puno naučila", rekla je.

Među dobitnicima SAG-a za životno djelo su Robert De Niro, Alan Alda, Carol Burnett, Lily Tomlin i brojni drugi.

Inače, Mirren je rođena kao Ilena Vasiljevna Mironova. Njezin je otac, Vasilij Mironov porijeklom Rus, a majka Kathleen Rogers je Britanka.

Pedesetih godina prošlog stoljeća njezin je otac anglizirao prezime svoje obitelji.


Nagrade Screen Actors Guilda posebno su drage glumcima jer dolaze iz redova struke. Prva dodjela nagrada SAG održana je 1995. godine. Organizacija broji više od 115.000 aktivnih članova.

Svakog travnja 2200 aktivnih članova slučajnim odabirom sudjeluje u izboru kandidata za komisiju koja bira najbolja ostvarenja kolega s filma i televizije u 15 kategorija.

Linker
18. rujan 2023 23:39