Tužna vijest

Za života nije dobila zasluženo priznanje: Preminula pionirka funka i modna ikona Betty Davis

Tijekom života je osim glazbene razvijala i modnu karijeru, s legendarnim jazz trubačem bila je u braku kratko, razišli su se 1971., nakon čega je preselila u London.

Betty Davis, kultna funk pjevačica i bivša supruga jazz legende Milesa Davisa, čiji rad nije bio dovoljno cijenjen, no ipak utjecajan za brojne umjetnike iza nje, preminula je u srijedu u dobi od 77 godina. Vijest o smrti potvrdila je njena bliska prijateljica Danielle Maggio, etnomuzikologinja koja se posvetila istraživanju rada Betty Davis. Uzrok smrti nije objavljen, javio je Rolling Stone.

"S velikom tugom javljam vijest o smrti Betty Davis, multitalentirane glazbene influencerice i pionirske rock zvijezde, vpjevačice, autorice i modne ikone. Više od svega Bety je bila prijateljica, tetka, nećakinja i voljena članica svoje zajednice u Homesteadu u Pennsylvaniji, kao i svjetske zajednice prijatelja i obožavatelja", napisala je u izjavi njena dugogodišnja prijateljica Connie Portis.

Pogledajte video

Tijekom života je osim glazbene razvijala i modnu karijeru, rođena kao Betty Mabry 1945., odrasla je u Durhamu u Sjevernoj Karolini od kud se seli u Pittsburgh. Sa 16 godina stiže u New York i upisuje se na Fashion Institute of Technology dok je živjela s tetkom. Ubrzo se povezala sa scenom u Greenwich Villageu, povezala se s posjetiteljima Cellara, mondenog kluba u centru grada. U tom je klubu radila kao DJ, dok je istovremeno radila i kao model, pojavljujući se u časopisima Seventeen, Ebony i Glamour.

Čitajte i: Iman se napokon odlučila okrenuti novu stranicu: ‘Upoznajte novog člana naše obitelji‘

Miles joj je pokušao pomoći

U New Yorku se sprijateljila s glazbenicima, među kojima su bili i Jimmy Hendrix i Sly Stone. Njen prvi singl "The Cellar" producirao joj je prijatelj, soul pjevač Lou Courtney. Nastavila je snimati pjesme i singlove pod svojim djevojačkim imenom, a s Milesom Daviesom započinje vezu oko 1968. U proljeće 1969. vratila se u studio Columbia recordsa i snimila seriju dem pjesama, producirali su ih Miles i Teo Macero. Tu je bilo najmanje pet pjesama, od kojih su tri bile njene, a dvije su bile obrade.

Pogledajte video

Miles joj je pokušao putem tih snimki osigurati ugovor, no diskografska kuća nije bila zainteresirana, nego su ih arhiirali u trezor, a objavljene su tek 2016. Nakon završetka braka s Milesom, Betty se preselila u London, vjerojatno oko 1971., kako bi nastavila manekensku karijeru. Nakon nekoliko snimanja 1979., Betty Davis je prestala stvarati glazbu i vratila se u Pittsburgh, gdje je od tada živjela povučeno, nikad se ne vrativši na scenu.

Linker
12. travanj 2024 03:24