Getty Images for Turner
život i rad Georgea Lucasa

Životna priča tvorca 'Ratova zvijezda': Samo tri dana prije mature doživio prometnu iz koje je jedva izvukao živu glavu

Američki redatelj i producent, tvorac filmske sage 'Ratovi zvijezda', čiji posljednji nastavak uskoro dolazi u kina, zaradio je milijarde dolara i sada uživa u mirovini na svom ranču Skywalker s drugom suprugom, a na set dolazi samo kao savjetnik.

Holivudski redatelj, producent i scenarist George Lucas (75), tvorac “Ratova zvijezda”, filmske sage čiji će završni, deveti dio, “Uspon Skywalkera”, premijeru imati 20. prosinca, već je sedam godina službeno u mirovini, ali nije se potpuno povukao iz svijeta kinematografije. Iako je “Osveta Sitha” iz 2005. bio posljednji film iz niza koji je sam režirao, i dalje je uključen u stvaranje novih nastavaka, pa tako i u “Uspon Skywalkera”: dolazio je na set, nadgledao snimanje i pomagao redatelju J. J. Abramsu i ostalim članovima ekipe.

Franšiza je nastajala kroz više od tri desetljeća, uz mnogo muke, znoja, uz nekoliko prijetnji bankrotom, ali i tvrdoglavosti, kako Lucasa tako i svih ostalih koji su u tome sudjelovali. I nije to jedini Lucasov serijal koji je zaradio milijarde dolara - tu je i “Indiana Jones”, čije je prve nastavke Lucas producirao, a Steven Spielberg režirao. Američki filmski institut dao mu je 2005. nagradu za životno djelo, čak dva američka predsjednika - George Bush 2002. i Barack Obama 2013. - odala su mu priznanje za doprinos nacionalnoj kulturi, a 2015. proglašen je počasnim članom Centra za scenske umjetnosti Kennedy. I na kraju, njegovi filmovi osvojili su čak deset Oscara - doduše, uglavnom u kategoriji specijalnih efekata.

Prema Lucasovoj biografiji “Jedan život”, autora Briana Jaya Jonesa, George je bio sitne građe, u srednjoj školi visok samo 167 centimetara i težak 45 kilograma. Rođen je 1944. u gradiću Modesto u Kaliforniji kao treće dijete u obitelji, sa strogim ocem Georgeom Lucasom starijim, prodavačem uredske opreme, i krhkom majkom Dorothy, koja je nakon rođenja najmlađe kćeri Wendy uglavnom bila prikovana za krevet. Zbog toga je brigu o djeci preuzela ekstrovertirana Mildred Shelley, zvana Till, koju su zaposlili kao dadilju i kućanicu. Kao jedino muško dijete, George je bio njezin miljenik. Dječaku je otac stalno govorio kako će jednog dana nastaviti njegov posao, što je ovoga užasavalo. Mnogo više su ga zanimale knjige, fotografija, automobili i glazba. U školi se dosađivao i nikad nije bio uzoran đak. Dolazak televizije u njegov dom u proljeće 1954. presudno će utjecati na Lucasov život, baš kao i na milijune djece diljem Amerike, a od svih programa najviše mu se sviđao serijal o Flashu Gordonu.

Sept. 2, 1999 - Modesto, California, U.S. - George Lucas - 1968...Lucasfilm Ltd., Image: 145276904, License: Rights-managed, Restrictions: * U.S. Tabloids Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: Unknown / Zuma Press / Profimedia
Unknown / Zuma Press / Profimedi
Mladi redatelj u svom rodnom gradu Modestu, 1968.

- Iako sam imao bezbrižno djetinjstvo, sjećam se da sam često bio nesretan. Nagađam da su sva djeca ponekad deprimirana i uplašena jer misle da ih negdje čeka neko skriveno zlo - otkrio je jednom Lucas. U njegovu slučaju to je bila teška nesreća koju je kao veliki zaljubljenik u automobile doživio sudjelujući u uličnoj utrci sa svojim malim, žutim Autobianchijem 12. srpnja 1962., samo tri dana prije mature, iz koje je jedva izvukao živu glavu. Taj događaj u potpunosti mu je promijenio prioritete. Svjestan da se samo jednom živi, unatoč očevu protivljenju upisao je kinematografiju na Sveučilištu Južne Kalifornije, koje je među prvima u svijetu otvorilo katedru za filmski studij. Ondje je Lucas postao obožavatelj rada holivudskog redatelja i montažera Slavka Vorkapića, rođenog u Srbiji, koji je umjesto filmske naracije više volio stvarati sugestivnu atmosferu, koristeći se naizgled nasumično povezanim slikama i zvukovima. Vorkapićevi filmovi, posebno “Život i smrt holivudskog statista broj 9413” iz 1928., snažno su utjecali na Lucasove studentske radove.

Ideju o liku koji umjesto imena nosi broj Lucas je poslije posudio za svoj studentski film “THX 1138”, kojim je osvojio nagradu na Nacionalnom festivalu studentskog filma 1965. Godinu poslije je diplomirao, a 1967. odradio šestomjesečno stažiranje u Warner Brothersu, gdje je pomagao Francisu Fordu Coppoli na “Finianovoj dugi”. Zatim je radio i na dva dokumentarca, o Coppolinim “Kišnim ljudima” 1969. te sljedeće godine u “Gimme Shelter”, o koncertu Rolling Stonesa na festivalu Altamont.

AKIRA KUROSAWA (DIR)
O/S 'KAGEMUSHA' (1980)
FRANCIS FORD COPPOLA (DIR), GEORGE LUCAS (DIR)
AKWA 001P
AKIRA KUROSAWA (DIR), FRANCIS FORD COPPOLA (DIR), GEORGE LUCAS (DIR)
(On Set)

When: 01 Jan 1980
Credit: Cover Images

**Editorial Use Only**
Cover Images
S kolegama redateljima Akirom Kurosawom i Francisom Fordom Coppolom, 1980.

Na fakultetu je Lucas prvi put u životu pronašao ljude koji su dijelili njegove interese i razumjeli što želi postići. U to su se doba, naime, školovali današnji najpoznatiji filmaši, tada hrabri i nadobudni mladi umjetnici koji su jedan drugoga poticali i pomagali si međusobno: Oliver Stone, Martin Scorsese, Brian De Palma, Francis Ford Coppola, Steven Spielberg...

Director Steven Spielberg, Harrison Ford, producer George Lucas on the set of INDIANA JONES AND THE LAST CRUSADE, 1989, (c) Paramount/courtesy Everett Collection, Image: 97928042, License: Rights-managed, Restrictions: For usage credit please use; ©Paramount/Courtesy Everett Collection, Model Release: no, Credit line: Paramount Collection / Everett / Profimedia
Paramount Collection / Everett /
Na setu filma ‘Indiana Jones i posljednji križarski pohod’ sa Stevenom Spielbergom i Harrisonom Fordom, u Veneciji 1989.

Jedina djevojka među njima, izvrsna montažerka Marcia Lou Griffin, postala mu je supruga. S njom je dijelio sve svoje snove i teškoće više od desetljeća te su 1981. zajedno posvojili djevojčicu Amandu. Ipak, od nje se rastao na vrlo neugodan način - iako nikad nije potvrdio, navodno ga je varala, a tijekom brakorazvodnog postupka čak je dva puta odlazio u bolnicu zbog visokog tlaka. Nije mu bilo lako ni zbog goleme svote jer je sudskom nagodbom 1983. ostao bez dvadesetak milijuna dolara.

(L-R): Film editor Marica Lucas w. husband, director George Lucas, editing his movie Star Wars.  (Photo by Julian Wasser/The LIFE Images Collection via Getty Images/Getty Images)
The LIFE Images Collection via G
Prva supruga bila mu je Marcia Lou Griffin, dobitnica Oscara za montažu ‘Ratova zvijezda’

Ipak se od svega oporavio te nakon toga četiri godine bio u vezi s pjevačicom Lindom Ronstadt, a posebnu čar njegovu privatnom životu donijela su djeca koju je posvojio kao samohrani roditelj - 1988. djevojčicu Katie, a 1993. dječaka Jetta.

Marciu je Lucas upoznao 1973. na snimanju “Američkih grafita”, prvog projekta s kojim je zainteresirao javnost i pokazao se kao vrlo perspektivan redatelj. Nostalgičan je to prikaz života adolescenata u Modestu, u kojem četiri lika predstavljaju četiri Lucasove osobne strane. Taj je film postigao gotovo nevjerojatan uspjeh: snimljen je sa skromnih 750 tisuća dolara, a zaradio više od 200 milijuna te ga je Američka kongresna knjižnica uvrstila na popis “kulturnih, povijesnih i estetski važnih filmskih uradaka SAD-a”. Bio je nominiran za Oscara u pet kategorija te je osvojio Zlatni globus. Film je ujedno i prvi koji je producirala njegova tvrtka Lucasfilm Limited, koju je osnovao 1971. u San Franciscu.

June 7, 2013 - Modesto, California, U.S. - Debbie Noda/dnoda@modbee.com.The Modesto American Graffiti Festival, with George Lucas as the Grand Marshal, June 7, 2013., Image: 164123983, License: Rights-managed, Restrictions: * U.S. Tabloids Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: Debbie Noda / Zuma Press / Profimedia
Debbie Noda / Zuma Press / Profi
Svake godine u Modestu se održava festival posvećen filmu ‘Američki grafiti’

Četiri godine nakon toga proširio je djelatnost i preimenovao je u Industrial Light & Magic, a ubrzo je postala jedna od najprestižnijih radionica za specijalne efekte na svijetu, stalno pomičući granice i uvodeći inovativna rješenja u svijet filma.

- Morao sam postati sam sebi dovoljan. Jednostavno, morao sam sagraditi carstvo kako bih radio projekte kako sam ih zamislio. Nisam želio moljakati novac za filmove. A još sam manje želio snimati pod paskom holivudskih studija, po njihovu ukusu i pravilima - rekao je Lucas. Postignuće “Američkih grafita” omogućilo je Lucasu da financira djelo o kojem je već dugo maštao. Znanstvena fantastika, s rijetkim iznimkama, nije bila profitabilna, no Lucas je 1977. napisao scenarij za “Ratove zvijezda”. Umjesto tada popularnih distopijskih alegorija, njega je više zanimala pustolovna “svemirska opera” s jurnjavom, ljubavnom pričom, malo humora...

Oscar Isaac u ‘Usponu Skywalkera'

Suprotno svim očekivanjima, “Ratovi zvijezda” postigli su nevjerojatan uspjeh, što je Lucasu omogućilo da radi što god poželi. Iako to nije uvijek donijelo dobre rezultate - primjerice, među filmovima koje je producirao bili su i poprilično financijski neuspješni “Willow” iz 1988. te “Howard the Duck” iz 1986. - neki su mu bili zanimljivi jer je mogao raditi uz svoje uzore - 1980. bio je izvršni producent na filmu “Kagemusha” Akire Kurosawe. Iznimnu pažnju osamdesetih je privukao serijalom o pustolovnom arheologu Indiani Jonesu, u čijem je prvom dijelu sam bio izvršni producent. U stvaranju glavnog lika bio je djelomice nadahnut likom iz stripa - Bajom Patkom, bogatim ujakom Paška Patka. Lucas je obožavao tu vrstu izražavanja, a kad se obogatio, prvo je kupio originalnu tablu stripa o svom omiljenom liku. Priču o Indiani Jonesu nastavio je pak sredinom devedesetih i u televizijskom serijalu u kojem je glavni lik još tinejdžer. A iako s njim nije postigao uspjeh koji je očekivao, nastavio je raditi, uglavnom kao producent, sve do 2012. Tada je, već pomalo umoran od posla, za četiri milijarde dolara prodao svoju tvrtku Lucasfilm Limited produkcijskoj kući Disney - i dospio na prvo mjesto Forbesove liste najbogatijih holivudskih filmaša.

- Proteklih trideset i pet godina jedan od mojih najvećih snova bio je da “Ratove zvijezda” približim novim generacijama. Sada je došlo vrijeme da i redateljsku i produkcijsku palicu predam novom naraštaju filmaša - objasnio je. Lucas se od turbulentnog filmaškog života povukao u mirnu obiteljsku oazu te posvetio humanitarnom radu.

16001, MARIN COUNTY, CALIFORNIA. Tuesday, June 19, 2007.  Aerial views of Skywalker Ranch in Northern California.  The 4,700 acre property is the workplace of film director and producer George Lucas in secluded but open country near Nicasio, California in Marin County.  Assembled parcel by parcel since September 1978, Skywalker Ranch has cost Lucas up to 0 million, according to the Wall Street Journal.  The secluded property is not open to the public and Lucas has only developed 15 acres of the ranch which include, a barn with animals, vineyards, a garden with fruits and vegetables used in the on-site restaurant, an outdoor swimming pool and fitness center with racquetball courts, the man-made
CelebrityHomePhotos.com / Pacifi
Lucasov ranč Skywalker u Kaliforniji

Pridružio se kompaniji The Giving Pledge, koju su početkom milenija utemeljili Bill Gates i Warren Buffett, te je donirao i 175 milijuna dolara sveučilištu na kojem je diplomirao. U svemu je od početka 2006. imao bezuvjetnu podršku 25 godina mlađe Mellody Hobson, uspješne poslovne žene i članice uprave filmske korporacije DreamWorks Animation, s kojom se 3. siječnja 2013. i oženio te sa 69 godina postao otac djevojčice Everest.

George Lucas se promčne avec sa femme Mellody et leur fille Everest ŕ New York, le 13 octobre 2019. George Lucas walks with his wife Mellody and their daughter Everest in New York on October 13, 2019., Image: 476586411, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Agence / Bestimage / Profimedia
Agence / Bestimage / Profimedia
S kćeri Everest koju je 2013. rodila surogat majka

Vjenčali su se na njegovu golemom ranču Skywalker u blizini gradića Nicosije u Kaliforniji, koji je dao sagraditi 1985. i na njega potrošio oko sto milijuna dolara. Na njemu je uredio i opremio i studije, za snimanje i za specijalne efekte, te se ondje okupljaju i mnogi mladi, nadareni filmaši kojima pomaže da započnu karijeru. A za sve njih on je više od redatelja ili producenta - buntovnik koji je s Hollywoodom ratovao za kreativnu neovisnost te stvorio i jedan od najpopularnijih suvremenih mitova, o Sili koja može biti i dobra i loša. On pak o sebi misli drukčije: - Nadam se da će me se sjećati kao jednog od pionira digitalne kinematografije. Na duge staze to je vjerojatno sve na što će me svesti. Možda će me se sjećati i kao tvorca nekih od ezoteričnih znanstvenofantastičnih filmova 20. stoljeća.

I DALJE BEZ OSCARA

Saga o ‘Ratovima zvijezda’ postala je jedna od financijski najuspješnijih franšiza svih vremena, ali glumac Anthony Daniels frustriran je što George Lucas za nju nije dobio Oscara ni za režiju, ni za najbolji film. Budući da je Lucas 2012. svoju tvrtku prodao Disneyju, pa u serijalu sudjeluje samo u savjetodavnoj ulozi, za nju ni ubuduće ne može dobiti nagradu Američke filmske akademije - osim one za životno djelo, za koju svi smatraju da mu je gotovo zajamčena.

MUZEJ U LOS ANGELESU

U ožujku prošle godine slavni je filmaš postavio kamen temeljac za gradnju Lucas Museum of Narrative Art, blizu Sveučilišta Južna Kalifornija u Los Angelesu, na kojem je i sam studirao. Vrijednost mu se procjenjuje na milijardu dolara, a ondje će za tri godine, kad bude završen, biti izložena Lucasova kolekcija umjetnina, crteža, ilustracija i digitalnih radova iz filmske franšize ‘Ratovi zvijezda’. Posjetitelji će moći vidjeti i predmete sa snimanja njegovih filmova te proučiti razvoj i povijest vizualnih efekata. Lucas je donirao više predmeta iz svoje osobne umjetničke zbirke - slikarska platna i predmete iz filmova. Tako će se u muzeju naći prvi svjetlosni mač Lukea Skywalkera, kaciga Dartha Vadera te predmeti iz ‘Casablance’, ‘Deset zapovijedi’ i ‘Čarobnjaka iz Oza’.

Linker
16. travanj 2024 08:11