domaće je domaće

Pitali smo naše dizajnere sve o kaputima za novu sezonu: Imaju odlične savjete i prijedloge za shopping

Bez dobrog kaputa ne možemo zamisliti jesen i zimu, a ako je riječ o kvalitetnom komadu, bit će nam vjeran godinama. Ipak, iz široke ponude teško se odlučiti za onaj pravi. Boja, kroj i materijal samo su neka od pitanja koja nam prolaze kroz glavu dok tražimo savršeni model. Umjesto modela iz lanaca brze mode, naši dizajneri kriju prave dragulje, a usput su nas i savjetovali kako pronaći pravi kaput i na što obratiti pažnju. Martina Vrdoljak Ranilović iz Varteksa, Robert Sever, modni dvojac Klisab i Zoran Aragović otkrivaju svoje tajne.

Bez dobrog kaputa ne možemo zamisliti jesen i zimu, a ako je riječ o kvalitetnom komadu, bit će nam vjeran godinama. Ipak, iz široke ponude teško se odlučiti za onaj pravi. Boja, kroj i materijal samo su neka od pitanja koja nam prolaze kroz glavu dok tražimo savršeni model. Umjesto modela iz lanaca brze mode, naši dizajneri kriju prave dragulje, a usput su nas i savjetovali kako pronaći pravi kaput i na što obratiti pažnju. Martina Vrdoljak Ranilović iz Varteksa, Robert Sever, modni dvojac Klisab i Zoran Aragović otkrivaju svoje tajne.

Na što paziti prilikom odabira kaputa?

Robert Sever (Design by Robert Sever): Prije kupnje obratite pažnju na izbor materijala - svakako želite da kaput potraje barem dvije sezone. Uvijek treba gledati kako model pristaje vašoj konstituciji i stilu, a ne da li je nešto trenutno trend ili ne. Uvijek polazite od sebe i onoga što se vama sviđa.

Promo
Robert Sever

Martina Vrdoljak Ranilović (Varteks): Svakako treba paziti na kvalitetu i formu kaputa - tkaninu od koje je izrađen - važno je da se radi o prirodnim tkaninama, prije svega vuni. Zbog svojih karakteristika ona je lagana, a opet daje potrebnu toplinu zimi. Kvaliteta vune vidi se i po završnoj obradi, one finije i bolje ne 'grebu', mekane su i manje se gužvaju. Važna je i unutarnja obrada kaputa. Po njoj se vidi koliko je kvalitetan kaput, koliko je truda i znanja u njega uloženo. Odabrati dobar model kaputa je često višegodišnja investicija pa je dobro prije kupnje promisliti što nam zaista treba, odgovara, koji će nam kaput 'pokriti' više prigoda. I najvažnije od svega, birajte kaput u kojem se dobro osjećate.

Promo Mare Milin
Varteks

Tomislav Kliškinić i Marko Šabarić (Klisab): Dobar kaput je pametna investicija u garderobi i za njega možda više nego za druge komade vrijedi ona "buy less, choose well". A to znači razmišljati o njegovoj trajnosti. Trajnost kaputa će zajamčiti kvalitetan materijal, kvalitetna izrada i pametan dizajn. Dizajn treba biti atraktivan, ali ne trendovski, nazovimo klasičan s pomakom. Ako pri odabiru zadovoljite ovo troje, u kaputu ćete uživati sezonama.

Aleksandar Selak
Klisab

Zoran Aragović (BiteMyStyle): Postoji određena komocija kako bi ispod njega mogli nositi košulju, dolčevitu ili majicu ovisno o tome što se uklapa u vaš stil. Što se tiče dužine kaputa on može biti do bokova kao varijanta malo duže jakne, do poda ili dužine oko koljena no pritom treba paziti da ako nosite ispod suknju ili haljinu da se ona vidi nekih 5 cm ili da se uopće ne nazire ispod kaputa. Također se poigrajte bojom kaputa, on ne mora nužno biti crne ili sive boje već slobodno uživate u zimskom vremenu u nekoj upečatljivoj boji poput crvene, žute ili kraljevsko plave. Također grafičkim elementima na kaputu (uzorci, teksture) vrlo jednostavno možete istaknuti ono što vam se sviđa na vašem tijelu ili pak prikriti neki nedostatak.

Promo
Bite My Style

--> Ove zime biramo kapute u bojama: 13 modela uz koje ćemo pobijediti tmurne dane

Kakav kroj pristaje određenom tipu figure - visokim ili niskim djevojkama, sitnoj i krupnoj građi...

Robert Sever (Design by Robert Sever): Ne postoje pravila za različite konstitucije, ali svakako treba pripaziti da određena silueta laska figuri. Isto tako treba pripaziti na detalje na kaputu - ako kaput nije komad koji je izrazito naglašen i poseban - poput kakvog dizajnerskog komada - onda posegnite za bezvremenskim čistim linijama i neutralnim bojama kako bi kaput išao na puno kombinacija.

Martina Vrdoljak Ranilović (Varteks): U ponudi Varteksa nalaze se modeli i konstrukcije kaputa za sve građe tijela. Važno je samo da ste svjesni svojih vrlina, da znate što želite pokazati, a što sakriti. I opet naglašavam, važno je da se u njemu dobro osjećate.

Promo
Robert Sever

Tomislav Kliškinić i Marko Šabarić (Klisab): Visoke žene mogu lakše iznijeti duge kapute, dok bi ženama nižeg rasta sugerirali odabir nešto kraćih dužina. Lagano oversized krojevi su zahvalni jer lijepo pristaju različitim tjelesnim konstitucijama, bilo da su ravne ili X siluete naglašenog struka.

Zoran Aragović (BiteMyStyle): Ako ste tip JABUKA gdje imate naglašen dekolte i stražnjicu, te ne baš definiran struk - onda bi idealan kroj bio onaj A-forme bez nekih dodataka na ramenima ili našivenih aplikacija i volumena na prednjem dijelu, a pojas od kaputa možete vezati iza, na leđima.

Ako ste tip KRUŠKA gdje imate manje grudi, a naglašene bokove i jače noge - tada kaput ne bi treba biti duži od visine koljena, klasičnog ravnog kroja sa stiliziranim reverima i pojasom kojeg vežete u struku kako bi ga dodatno istaknuli.

PJEŠČANI SAT je idealna građa tako da tu svakako imate više opcija u biranju kaputa, no pripazite da naglasite struk. Dužina može biti kraća ili čak skroz do poda, ali to, naravno, ovisno i o vašoj visini.

Promo
Bite My Style

Koji su ovogodišnji trendovi kada su kaputi u pitanju, čime ste obilježili svoju kolekciju?

Robert Sever (Design by Robert Sever): Osobno ne volim trendove i smatram da je osnova dobrog stila u osobnom izboru i izražavanju, tako da od ponude u trgovinama birajte uvijek ono što vam pristaje i što vas veseli - neovisno o trendu. Kolekcija "Vasilisa Severova" ove je sezone obilovana unikatnim tkaninama za selekciju kaputa koje smo predstavili. Kaput "Kristina" klasika je iz naše ponude, a zbog njegovog jednostavnog oblika izradili smo ga u jakim brokatnim materijalima, kako bi poentirali rusku inspiraciju kolekcije.

Promo
Robert Sever

Martina Vrdoljak Ranilović (Varteks): Ideja naše kolekcije je inzistiranje na esenciji kaputa, njegovoj formi, tkanini i perfekcionizmu izrade. Stoljetna tradicija izrade prisutna je u svakom šavu i detalju u novoj kolekciji, a suptilan zaokret u dizajnu vidljiv je u detaljima koji su fuzija klasičnog i suvremenog. Ove sezone dozvoljeno je sve pa odabir boje i modela ovisi o stilu i afinitetu pojedine osobe.

Promo
Varteks

Tomislav Kliškinić i Marko Šabarić (Klisab): U želji da kreiramo kapute koji su transsezonski, oblikujemo ih izvan trendovskih silnica, svejednako uz ambiciju postizanja statement dojma. Ove sezone izradili smo ih u različitim dužinama, a u dizajnu smo naglasak stavili na ramena. U kolekciji imamo tricolor modele koji su vizualno dijagonalno rezani, one izrađene patchwork tehnikom i dvobojne modele. Nekoliko klijentica nam je komuniciralo da se u našim novim kaputima osjećaju moćno.

Aleksandar Selak
Klisab

Zoran Aragović (BiteMyStyle): Moda je vrlo liberalna pa je stoga i veliki izbor boja, krojeva i stilova kaputa koji se mogu pronaći u dućanima. S obzirom da je već nekoliko sezona sportska moda u fokusu, naći ćete zanimljive kapute od neoprena i sličnih tkanina koje kaputu uz eleganciju daju i pomalo sportski dojam. Ako ste vjerni klasici, kvalitetan vuneni ili kašmir kaput klasičnog kroja s naglašenim ovratnikom ili zanimljivom bojom - nepogrešivi je odabir za zimu. U aktualnoj kolekciji za jesen-zimu 2019/20 moj prijedlog su maksi kaputi koji se vežu na preklop u zanimljivim bojama koje smo osmislili u color block tehnici. To su vuneni kaputi ravnog kroja koji se pojasom vežu u struku i time ga naglašavaju, ili pak sportska varijanta s naglašenim volumenom u donjem dijelu i predimenzioniranim ovratnikom koji zapravo ima i funkciju šala.

Promo
Bite My Style

Kako pravilno održavati kaput?

Robert Sever (Design by Robert Sever): Svakako održavanje prepustiti stručnim osobama - redovito sezonsko čišćenje u kemijskoj čistionici i pravilno skladištenje van sezone pomoći će da kaput održite svježim nekoliko sezona.

Martina Vrdoljak Ranilović (Varteks): Kao za svaki odjevni predmet, tako i za kaput vrijedi pravilo da treba "odmoriti". Kako biste ga sačuvali što dulje u dobrom stanju preporučljivo je ne nositi svaki dan isti kaput, znači trebate se osigurati s barem dva kaputa. Dan "predaha" omogućava da se kaput izvjesi, odmori, zadrži formu. Važno je da se kaput odlaže na pripadajuću vješalicu za kaput koja ima deblje krajeve čime se čuva forma ramena.

Promo, Red agencija
Varteks

Kad vam na kaput dođe vlaga iz bilo kog izvora - sad su dani bogati jutarnjim maglama, puni kiše, uskoro i snijega - treba ga ostaviti na vješalici da se dobro osuši, pa tek tada spremiti u ormar. Svakako je potrebno kaput i kemijski očistiti - možda vam izgleda čist i uredan, ali postoje nečistoće koje se ne vide na prvu. Često smo razočarani kad otkrijemo da nam je kaput nagrizao moljac. No treba znati da se tad radi o kaputu izrađenom iz prirodnih vlakana - uglavnom vune jer moljci sigurno neće krenuti na plastiku.

Tomislav Kliškinić i Marko Šabarić (Klisab): Održavanje ovisi o sastavu materijala. Uopćena uputa je da ga svake sezone odnesete na kemijsko čišćenje. Preporučujmo i da kapute ne držite na tankim vješalicama, kako one ne bi ostavile tragove stajanja.

Aleksandar Selak
Klisab

Zoran Aragović (BiteMyStyle): Ako se radi o vunenim kaputima najbolje ih je svakako odnijeti na kemijsko čišćenje i ono što je bitno da ih uvijek vješate na čvrste drvene vješalice kako se ne bi izvjesili što se pogotovo zna vidjeti u dijelu ramena. Mrlje na takvom kaputu pokušajte skinuti s komadom tkanine i mlakom vodom, nikako ih nemojte trljati jer će se mrlja upiti dublje u tkaninu. U ormaru ih nemojte držati natrpane već pustite da tkanina diše, a tako ćete ujedno i spriječiti njihovo gužvanje. Kapute od umjetnih tkanina poput poliestera i poliamida slobodno operite u perilici na programu za osjetljivo rublje s manje okretaja. Svakako se držite uputa proizvođača koji su istaknuti na etiketama jer će tako i vaš omiljeni kaput trajati više sezona.

Promo
Bite My Style

Linker
26. travanj 2024 07:28