promo
LJEPOTA

Vježbe za lice održavaju tonus i odgađaju bore: Pilates trenerica Jelena Orešković donosi najbolje

Redovni treninzi u doba izolacija od velike su važnosti za naš organizam. Ovaj tjedan Aktivna Hrvatska predstavlja pravo osvježenje - vježbe za lice poznate pilates trenerice. Upravo su ove vježbe posljednjih deset godina dio svakodnevne njege bivše manekenke koja je danas u Parizu cijenjena instruktorica pilatesa te stalna suradnica vodećeg hrvatskog sportsko – edukativnog projekta.

"U deset sam godina prošla programe raznih promotora ove metode, no najvažnija sam znanja o mišićima i mišićnim kontrakcijama dobila tek u trenerskoj školi. Činjenica da sam postala trener pilatesa, iako se radilo o tjelesnoj vještini, motivirala me da uozbiljim svoj pristup metodi vježbanja lica te sam proteklih nekoliko godina provela izučavajući specifičnost anatomije mimične muskulature te primjene tehnika vježbanja lica u fizikalnoj terapiji lica kojoj je cilj, prije svega, potaknuti neuromuskularne veze te vratiti snagu mišiću!" - otkriva Jelena Orešković uz čije savjete ovaj tjedan možete trenirati lice i dodaje:

"U programu koji sam, na temelju novih saznanja, razvila, naglasak dajem upravo na ovo potonje: jačanje mišića kroz jačanje komunikacije između samog mišića i centra u mozgu s ciljem kontrole svakodnevne mimike te, posljedično tome, prevencije nastanka dinamičkih nabora na koži!"

1. VJEŽBA ZA OBRAZE

Ova vježba za obraze, naizgled je jednostavna, no zahtijeva koncentraciju da bi se dobro izvela. Oči širom otvorite, bez da pritom podignete obrve, te čeljust razvucite prema dolje, usnama oblikujte slovo U.

Otud istovremeno nastojte:

a) usne uvrtati unutra (da njima prekrijete zube), a čeljust nastaviti izduživati i

b) pokušavati se nasmijati.

Jedna akcija bi trebala spriječiti drugu. Drugim riječima, uvrtanje usana na unutra bi vas trebalo spriječiti u nastojanju da usne razvučete u osmijeh.

promo

2. GORNJI KAPAK I ČELO

1) Kažiprste postavimo iznad obrva na način da njima pokrijemo cijelu liniju obrva. Oči zatvorimo te ih držimo zatvorenima dok podižemo obrve, a prstom istovremeno pružamo otpor tom pokretu. Snaga otpora koju pružamo prstom ne mora biti velika, no mora biti dovoljna da ne dozvoli da se čelo nabora prilikom pokušaja podizanja obrva.

U ovom koraku koncentriramo se na to da što jače podignemo obrve uz otpor prsta. Time jačamo ne samo mišić gornjeg kapka vec i mišić na čelu.

promo

Jednom kad smo postigli kontrakciju, dakle obrve podigli uz otpor prsta, idemo korak dalje i otvorimo oci s pogledom gore i u stranu.

promo

U ovom koraku koncentrirani smo na to da zadržimo kontrakciju te je pojačamo na onoj strani na koju gledamo. Upravo nam pogled gore i u stranu pomaze da se lakše koncentriramo na pritisak te obrve uz prst. Ovaj korak jača , ne samo gornji kapak već i vanjski dio mišića na čelu.

Zadržite u toj poziciji nekoliko sekundi te potpuno opustite mišić prije nove kontrakcije.Vježbu ponovite 5 puta usmjeravajući pogled u jednu te 5 puta usmjeravajući pogled u drugu stranu

3. VJEŽBA ZA ČELO

1) Kažiprste postavimo iznad obrva na način da njima pokrijemo cijelu liniju obrva. Oči široko otvorimo te podižemo obrve dok prstom istovremeno pružamo otpor tom pokretu. Snaga otpora koju pružamo prstom ne mora biti velika, no mora biti dovoljna da ne dozvoli da se čelo nabora prilikom pokušaja podizanja obrva.

U ovom koraku koncentriramo se na to da što jače podignemo obrve uz otpor prsta. Time jačamo ne samo mišić čela već i mišiće gornjeg kapka.

promo
promo

2) Jednom kad smo postigli kontrakciju, dakle obrve podigli uz otpor prsta, idemo korak dalje i pogledamo gore. U ovom koraku koncentrirani smo na to da zadržimo kontrakciju te je pojačamo gledajuci prema gore. Upravo nam pogled gore pomaže da se lakše koncentriramo na pritisak obrva uz prste.

3) I dalje držeći kontrakciju, pogled usmjerimo prema unutarnjem rubu obrva te pokušamo obrve približiti jednu drugoj. Radi se samo o pokušanom pokretu, otpor prsta mora biti i dalje dovoljan da ne dozvoli stvaranje nabora, ni na čelu niti među obrvama. Ovaj korak jača i čelo i mišić izmedju obrva kao i gornji kapak. Zadržite u toj poziciji nekoliko sekundi te potpuno opustite mišić prije nove kontrakcije. Vježbu ponovite 5 -10 puta , svaki put pazeći da svaki korak izvedete kvalitetno prije prelaska na idući.

4. ZA ISTEZANJE MIŠIĆA NA ČELU

Nakon vježbanja, mišiće je poželjno dobro istegnuti, naročito one koji su svakodnevno često kontrahirani uslijed nesvjesnih mimika lica. Najčesće je to mišić na čelu pa vježbanje valja završiti laganim masiranjem i istezanjem mišića frontalisa i temporalisa.

Palčeve postavite uz vlasište, otprilike u razini sljepoočnica, a druge prste na gornji rub čela uz vlasište. Ruke povlačite prema vlasištu, idužujući i masirajući mišiće, a pogled usmjerite dolje kao da želite vidjeti vlastitu bradu.

promo

5. ZA ISTEZANJE VRATA

Često potpuno zaboravljen kad je riječ o njezi, vrat je također pun mišića te neizostavan dio treninga. Sljedećom vježbom istegnut ćemo platysmu, velik, površinski mišić vrata. Prste položite na ključnu kost lagano povlačeći na dolje pa bradu spustite gledajući dolje. Otuda lagano podižite bradu prema gore, usne razvlačite u osmijeh i donju čeljust gurajte naprijed.

promo

promo

Aktivna Hrvatska ove će godine edukacije provoditi u Sisku, Vodicama, Zadru, Osijeku, Dubrovniku, i Zagrebu. TV emisiju Aktivna Hrvatska možete gledati na Sportskoj TV. Projekt se odvija pod pokroviteljstvom Hrvatskog olimpijskog odbora.

ČITAJTE I:

Trenerica joge za lice otkrila nam je kako sačuvati mladenačku napetost kože

Korak po korak: Kako postići savršeno oblikovane obrve, kao da je to učinio profesionalac

Karantena nam je uništila kožu, kosu i nokte: Osim na mentalno, ostavlja tragove i na fizičko zdravlje

Znamo tko je kriv za loše stanje kože u karanteni! Liječnica ima odlične savjete kako je spasiti

Linker
17. rujan 2022 08:39