važna pravila

Šest stvari koje morate raditi nakon bojenja kose

Uz pojačanu kućnu njegu, boja kose dulje će vam izgledati kao da ste netom izašli iz frizerskog salona.

Crna, plava, bakrena ili možda ružičasta – bez obzira s kojom ste bojom pramenova izašli iz frizerskog salona, trebali biste poduzeti neke korake kako bi ona što dulje ostala živahna, bogata i onakva kakva vam se sviđa. Frizeri i stilisti kose navode šest važnih pravila.

Nemojte baš odmah oprati kosu

Nemojte oprati kosu čim dođete doma, pričekajte dva do tri dana da boja dobro "sjedne" na vlasi i da se što više boje na njima zadrži. Tako ćete spriječiti njeno lako ispiranje.

Izaberite pravi šampon

Nije svejedno kojim šamponom perete kosu, stoga nemojte uzeti onaj koji vam prvi dođe pod ruku. Obojenu kosu perite šamponom namijenjenim upravo za obojenu kosu, pogotovo pri prvom pranju nakon bojenja. To je pravilo broj jedan želite li da vam boja kose što dulje ostane jaka i sjajna.

image

Obojenu kosu perite šamponom namijenjenim upravo za obojenu kosu

GEORGE BOHUNICKY/UNSPLASH

Preskočite sulfate

Kad birate šampon i regenerator, obratite pažnju i na sastojke. Bilo bi dobro izabrati proizvode koji ne sadrže sulfate, budući da ti spojevi skidaju boju s kose. Osim toga, sulfati isušuju kosu, a na vlasima kojima nedostaje vlage boja brže blijedi.

Perite kosu mlakom vodom

Topla i vruća voda mogu nas ugodno opustiti, ali kad je u pitanju pranje kose, pogotovo one obojene, pažljivije birajte temperaturu vode. Pranje vrućom vodom, naime, otvara kutikule, tj. zaštitne omotače vlasi, omogućujući brže ispiranje boje. Suprotno tome, mlaka ili hladna voda zatvara kutikule, što pogoduje duljem održavanju boje i sjaju kose.

image

Kako biste što dulje očuvali željenu boju kose, počnite redovito upotrebljavati maske za kosu

TOMMY VAN KESSEL/UNSPLASH

Redovito "maskirajte" kosu

Rezultati bojenja oštećene, suhe i dehidrirane kose mogu biti prilično nepredvidljivi. Stoga, kako biste što dulje očuvali željenu boju kose, počnite redovito upotrebljavati maske za kosu – one podržavaju zdravlje kose, a zdrava kosa bolje drži boju i sjajnija je. Uglavnom se preporučuje "maskirati" kosu jednom tjedno, a zdravoj obojenoj kosi trebalo bi pomoći maskom barem svaki drugi tjedan.

Zaštita od topline

Stručnjaci za kosu predlažu upotrebu sredstava za zaštitu od topline, čak i ako sušite kosu na zraku. Takvi sprejevi i maglice jednostavno se nanose raspršivanjem i učinkoviti su u zaštiti kose od vanjskih oštećenja, čime pridonose sporijem skidanju boje. Postoje proizvodi za nanošenje na suhu kosu, na vlažnu, za kovrče, sušenje na zraku...

Linker
09. travanj 2024 11:55