Gloria osobno

VIDEO: Akademik Davor Miličić objašnjava kako izaći iz začaranog kruga pretilosti i bolesti srca

Kad smo tužni i boli nas srce - jedemo. A zbog toga raste rizik od infarkta. Medicinski stručnjak Davor Miličić zna kako iz tog začaranog kruga i upozorava zašto i ovih blagdana trebamo pripaziti na kalorije.

Debljina je vrlo složena kronična bolest koju se ne može svesti isključivo u okvire individualne odgovornosti, istaknuto je na panelu “Gloria osobno” posvećenom borbi s prekomjernom tjelesnom težinom.

Pod vodstvom moderatorice Barbare Kolar, na panelu su sudjelovali vodeći medicinski stručnjaci: Sanja Musić Milanović, Davor Miličić, Sanja Klobučar Majanović i Dinka Pavičić Baldani.

Akademik prof. dr. sc. Davor Miličič, dr. med., specijalist interne medicine, subspecijalist kardiologije, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb ističe da debljina pogoduje upalama i pojačanom zgrušavanju krvi, a kad se združi s infekcijom koronavirusom, kod takvih pacijenata često se razvije teži oblik bolesti covid-19.

S obzirom na to da kad nas boli srce od tuge jedemo, a onda zbog debljine možemo dobiti infarkt - upitali smo akademika kako iz tog začaranog kruga?


- Prije nego što uđemo u taj začarni krug treba osvijestiti našu lošu naviku i učiniti sve da do prekomjernog unosa hrane ne dođe, da ne dobijemo suvišne kilograme jer, zapamtite, debljina je bolest i najčešće izaziva kardivaskularne komplikacije - kaže Davor Miličić. Također dodaje kako debljina pogoduje nastanku ateroskleroze koja je u podlozi kardivaskulrnih bolesti od kojih se najviše obolijeva i umire.

To su, nabraja akademik, u prvom redu akutni infarkt miokarda - ali i sve periferne arterijske bolesti koje mogu završiti amputacijama i drugim komplikacijama.

- Za zdravlje našeg srca, pokušajmo se obuzdati - zaključuje Miličić.

A treba se pokušati obuzdati i kad nismo tužni već upravo suprotno - kad slavimo. Stoga u ovo blagdansko vrijeme veselja, neovisno o slasnim zalogajima na stolu mislimo prije svega na svoje zdravlje, kao i da u svemu u životu treba biti - umjeren.

Linker
22. travanj 2024 03:00