GEM SET HRVATSKA

VIDEO I Sanja Musić Milanović: ‘Teško mi je bilo ponovno se vratiti u Petrinju‘

Humanitarni turnir Gem Set Hrvatska u Petrinji okupio je brojne poznate sportaše, a u prvim redovima, njihove je mečeve pratila i Sanja Musić Milanović. S njom smo porazgovarali o sjedilačkom načinu života i na koji način raditi na prevenciji istog.

Epidemiologinja, voditeljica projekta "Živjeti zdravo" i prva dama Sanja Musić Milanović nije propustila podržati humanitarni teniski turnir Gem Set Hrvatska u organizaciji Zaklade Marin Čilić. Polufinala i finala gledala je u društvu supruge Marina Čilića, Kristine Čilić, koja je u rad zaklade uključena od samih početaka. Budući da su projekti kojima se bave srodni, a cilj im je promicanje zdravlja nacije kroz razne aktivnosti, sa Sanjom smo popričali o tjelesnoj aktivnosti koja opada s našim starenjem i kako stati na kraj tome "trendu".

"Prije svega sam došla podržati ovu akciju, stvaranje pozitivnog okruženja za prakticiranje tjelesne aktivnosti, odnosno zadržavanje prirodnog nagona za pokretom s kojim se većina nas rađa. Čak 88 posto djece na ulasku u osnovnu školu je dostatno tjelesno aktivno, nažalost tek njih 17 posto je dovoljno aktivno po izlasku iz osnovne škole, što je sasvim sigurno rezultat i sustavnog neimanja dvorana, odnosno igrališta oko škole. Zaklada Marin Čilić uključila se u stvaranje pozitivnog okružanja baš kao što projekt 'Živjeti zdravo' stvara isto takvo pozitivno okruženje. Radimo iste ili slične stvari i normalno da se u tome podržavamo. Podržavamo da se očuva zdravlje", rekla je Sanja.

image
Kristina Čilić dva mjeseca pred porod došla je podržati humanitarni turnir u organizaciji Zaklade Marin Čilić.
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Na humanitarnom turniru brojni sportaši, nogometaši Luka Modrić, Ivan Perišić, Mateo Kovačić, Mario Mandžukić i tenisači Marin Čilić, Ivan Dodig i Donna Vekić, odigrali su teniske mečeve, a sve ciljem prikupljanja novca za gradnju multifunkcionalnih igrališta u Petrinji i okolici. O nedostatku infrastrukture u hrvatskim školama, govorila je i prva dama.

image
Sanja Musić Milanović i Kristina Čilić.
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Čitajte i: Ivan Dodig uoči OI prisjetio se početaka: 'Krenuli smo kao djeca trenirati ispred kuće moga strica'

Čitajte i: Slatko iščekivanje Kristine Čilić: 'Liječnik mi je zabranio aktivnosti, ali me pustio dva sata da pogledam mečeve'

"U ovom trenutku 51 posto hrvatskih škola nema dvoranu. Mi taj problem upravo rješavamo i mogu najaviti da ćemo 5. listopada u tisuću hrvatskih škola dostaviti poligone. Marin preko svoje zaklade gradi parkove oko škola s istim razlogom, baš zato da djeca imaju gdje izaći i kretati se i zapravo ono što je prevažno - zadržati pokret. Djeca dolaze s tim urođenim pokretom u školu, ona su nemirna, ona bi trčala, ona bi skakala, ona bi se hrvala, međutim sve to skupa odvija se u okruženju koje uglavnom djecu uči sjedilačkom načinu života. Naša zadaća, i Marinova i moja, i još brojnih ljudi koje pozivam, je ta da svi zajedno radimo na tome da zaustavimo trend sjedilačkog života i da omogućimo svakodnevno kretanje. Svim ljudima, ne samo djeci, na način koji im to odgovara", rekla je Sanja.

image
Pobjednici humanitarnog turnira su Luka Modrić i Marin Čilić.
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Petrinja kao lokacija odabrana je iz razloga što je cilj bio oživjeti ovaj kraj nakon više od pola godine strepnje i tuge zbog suživota s ruševinama koje su nekad bile obiteljski domovi. Tužni prizori ganuli su i Musić Milanović. U Petrinji je u veljači ove godine cijepila građane, no pet mjeseci kasnije, dolazak u ovaj grad, drugačije je proživjela.

Čitajte i: Albina priznala da obožava nogomet, najbolji joj je Luka Modrić, a i dečko joj ima razloga za slavlje

"Teško mi je bilo, baš moram reći da mi je bilo teško kad sam dolazila ovdje. Kad sam cijepila građane sve je još bilo jako svježe, još ste uvijek vjerojatno pod adrenalinom. Danas je to bilo prilično teško za vidjeti", zaključila je Sanja.

image
Kristina Čilić plijenila je pažnju dobrom energijom i odličnom modnom kombinacijom.
DAMIR KRAJAC/CROPIX
Linker
19. travanj 2024 21:27