Gloria osobno

VIDEO: Ima li debljina utjecaj na neplodnost i kako hormoni djeluju na pretilost govore medicinske stručnjakinje

Prof. dr. sc. Dinka Pavičić Baldani i prof. dr. sc. Sanja Klobučar Majanović kao gošće na panelu Gloria osobno upozorile su na hormonalne promjene koje utječu na pretilost prvenstveno kod žena.

Prof. dr. sc. Dinka Pavičić Baldani, specijalistica ginekologije i porodništva, subspecijalistica ginekološke endokrinologije i humane reprodukcije, Klinika za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb ističe da prekomjerna težina utječe na reproduktivno zdravlje žena, ali i muškaraca te da je u posljednjih dvadesetak godina zabilježen trostruki porast muške neplodnosti zbog pretilosti.


- Žene s debljinom zaista imaju veći rizik od nastanka neplodnosti zato što debljina dovodi do poremećaja mentruacijskog ciklusa što sukladno tome dovodi do izostanka ovulacija, a čim nemate ovulaciju, naravno da je šansa za trudnoću manja - kaže Dinka Pavičić Baldani.

Žene, ističe Pavičić Baldani, koje imaju pretjeranu tjelesnu težinu imaju i veću učestalost i spontanih pobačaja i komplikacija u trudnoći u smislu nastanka dijabetesa, hipertenzije što, naravno, utječe i na ishod trudnoće.

image

Prof. dr. sc. Dinka Pavičić Baldani, specijalistica ginekologije i porodništva, subspecijalistica ginekološke endokrinologije i humane reprodukcije

VEDRAN PETEH/CROPIX

U menopauzi se pak, zaista mijenjaju hormoni žene. Do usporenijeg metabolizma u menopauzi, kaže Pavičič Baldani, dovodi čitav niz razloga. Prosječno žena od svoje četrdesete i pedesete godine pa do menopauze već postepeno počinje dobivati do desetak kilograma upravo zbog tih promjena hormonskog statusa.


- Činjenica je da zbog promjenjenog hormonskog statusa dolazi do akumulacije veće abdominalne masti što onda i ženu u menopauzi dovodi do rizika od kardiovaskularnih bolesti - zaključuje Pavičić Baldani.

image

Prof. dr. sc. Sanja Klobučar Majanović, dr. med., specijalistica interne medicine, subspecijalistica endokrinologije i dijabetologije

VEDRAN PETEH/CROPIX

Prof. dr. sc. Sanja Klobučar Majanović, dr. med., specijalistica interne medicine, subspecijalistica endokrinologije i dijabetologije KBC-a Rijeka u liječenju debljine kao najučinkovitiji ističe - multidisciplinaran pristup, a može uključivati i lijekove koji oponašaju prirodne procese u organizmu koji tako smanjuju želju za hranom.


Postoje, kaže Sanja Klobučar Majanović, određeni poremećaji u podlozi razvoja debljine kao što su problemi s hormonima štitnjače, hormonima nadbubrežne žlijezde, međutim oni ipak značajno manje doprinose razvoju debljine nego okolišni čimbenici odnosno stil života.

Linker
15. travanj 2024 18:45