Gloria osobno

VIDEO: Sanja Musić Milanović upozorava: ‘Svatko se treba zapitati koliko doprinosi razvoju debljine‘

Gošća panela Gloria osobno objasnila je zašto se debljamo, istaknula da je debljina zaista veliki problem u Hrvatskoj i pozvala društvo na promjenu navika loših po zdravlje.

Debljina je vrlo složena kronična bolest koju se ne može svesti isključivo u okvire individualne odgovornosti, misao je vodilja panela “Gloria osobno” posvećenom borbi s prekomjernom tjelesnom masom. Jedna od gošći bila je i prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović, dr. med., specijalistica epidemiologije.


Prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović, dr. med., specijalistica epidemiologije, koja je i voditeljica Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog programa "Živjeti zdravo" te savjetnica direktora Svjetske zdravstvene organizacije za Europu za debljinu - kaže da je debljina zdravstveni problem koji pogađa cjelokupno društvo i svatko se treba zapitati koliko doprinosi razvoju debljine: svakih 10 posto ulaganja u digitalnu tehnologiju dovodi do porasta stope debljine za 1,4 posto.

image

Sudionici Glorijna panela bili su vodeći stručnjaci: prof. dr. sc. Dinka Pavičić Baldani, prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović, akademik prof. dr. sc. Davor Miličić i prof. dr. sc. Sanja Klobučar Majanović.

VEDRAN PETEH/CROPIX


- U Hrvatskoj postoji zaista ozbiljan problem prokomjerne tjelesne mase i debljine, vjerojatno ste već čuli da su muškarci u Hrvatskoj s Maltežanima u tome prvaci Europske unije. Naime, čak 70% muškaraca odrasle životne dobi ima previše kilograma - ističe Sanja Musić Milanović i dodaje da na ukupnoj razini taj postotak iznosi čak 64%, što znači da se dvije trećine odrasle populacije u Hrvatskoj bori s viškom kilograma. Zabrinjava da taj problem ima i 35% naše djece.

- I mislim da je dosta važno za istaknuti da je veći problem debljine prisutan na moru, u mediteranskoj regiji, u usporedbi s gradom Zagrebom i kontinentalnom regijom - ističe Sanja Musić Milanović dok kao odgovor na pitanje zašto se uopće debljamo parafrazira jedan članak iz znanstvenog časopisa Lancet iz 2011. U njemu stoji da je debljina normalan odgovor normalnog čovjeka na abnormalne uvjete u kojima živimo.

- Treba sve svoje napore usmjeriti na stvaranje okruženja koje neće biti podržavajuće za razvoj debljine, već za smanjenje tog problema - kaže Sanja Musić Milanović koja je gostovanje na panelu "Gloria osobno" iskoristila i kako bi pozvala sve dionike u društvu, prije svega industriju, da učine nešto što možemo nazvati "PUD" - procjena učinka na debljinu odnosno da ustanove koliko svojim razvojem tehnologije pridonose ovom problemu te mogu li ga dobrim promišljanjima i intervencijama u svom djelokrugu rada smanjiti.

Linker
19. travanj 2024 14:42