Snažne promjene

Ženska snaga za promjene u Španjolskoj! Mlade političarke brojčano nadjačale muškarce u tamošnjoj Vladi - evo tko su one

Premijer Španjolske predstavio je nova lica u svojoj Vladi, a s novim imenovanjima sada je na ministarskim položajima 14 žena i osam muškaraca, što predstavlja zastupljenost žena od čak 63,6 posto.

Španjolski premijer Pedro Sánchez izvršio je opsežnu rekonstrukciju vlade, zamijenivši neke od njegovih najvažnijih ministara, njih je zamijenio ženama i to mladim ženama - čak pet novih španjolskih ministrica mlađe je od 50 godina. Time je smanjio prosječnu dob Vlade na tek 50 godina.

Socijalistički čelnik, i sam ima tek 49 godina na svoj drugi mandat je prisegnuo u siječnju 2020. - kada mu je još uvijek bilo 48. Španjolski lider kazao je da se nada kako će mu ova reforma pomoći da se ponovno poveže s modernijim i progresivnim glasačima te da bi zahvaljujući novom smjeru Španjolci ponovo mogli izabrali na novim izborima koji će se u toj zemlji dogoditi krajem 2023. ili početkom 2024.

image
Premijer Španjolske Pedro Sánchez
ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Četiri muškarca i tri žene napustili su tim, a s novim imenovanjima sada je na ministarskim položajima 14 žena i osam muškaraca, što predstavlja zastupljenost žena od čak 63,6 posto.

Sánchez je najavio da također planira značajne promjene unutar svoje stranke čiji je skup zakazan za listopad u Valenciji. U subotu, kada je zemlji i svijetu objavio izmjene u Vladi, moderni premijer Španjolske kazao je da će to biti "Vlada oporavka koja će u potpunosti prevladati pandemiju i iskoristiti priliku da na noge podigne bolju Španjolsku".

Čitajte i: Ove žene vladaju svijetom: ‘Svaki moj potez uvjetovan je skromnim uvjetima u kojima sam odrastala‘

Pilar Llop, nova ministrica pravosuđa (47 godina)

Nova ministrica pravosuđa sutkinja je specijalizirana za rodno nasilje. Pravnu karijeru započela je 1999. godine, a prije pridruživanja politici radila je na sudu za rodno nasilje u Madridu. Nedavno je bila predsjednica Senata. Njezino novo imenovanje jasna je gesta prema feminističkom pokretu.

image
Pilar Llop, ministrica pravosuđa
AFP/PROFIMEDIA

Raquel Sánchez, nova ministrica prometa, mobilnosti i urbane agende (45 godina)

"Jako je osviještena po pitanju zaštite okoliša i za feministička pitanja, jedna je od mladih žena u Katalonskoj socijalističkoj stranci s najsjajnijom budućnošću", rekao je stranački kolega o njoj. Prethodno je radila kao odvjetnica u Barceloni i Castelldefelsu. Kao nova ministrica zadužena je i za stambena pitanja, a morat će se pozabaviti novim zakonom koji je doveo do velike napetosti između njezinog prethodnika i Podemosa po pitanju kontrole povišenja najamnine.

image
Raquel Sánchez, ministrica prometa, mobilnosti i urbane agende
AFP/PROFIMEDIA

Diana Morant, nova ministrica znanosti i inovacije (41 godina)

Diana Morant uistinu brzo uči, jaka je u menadžmentu i dobro se snalazi i s velikom količinom posla, kažu izvori u lokalnoj vladi u Gandiji, gradiću od 74.000 stanovnika u kojem je trenutno gradonačelnica. Inženjerka telekomunikacija, u politiku je ušla 2011. godine kao neovisna političarka i brzo se uzdigla na vrh regionalne politike.

image
Diana Morant, ministrica znanosti i inovacije
AFP/PROFIMEDIA

Čitajte i: Nekada je ova samohrana majka iz domorodačkog plemena prodavala umake na stražnjem sjedištu automobila, a danas je ministrica

Pilar Alegría, nova ministrica obrazovanja (44 godine)

Učiteljica po zanimanju, trenutni obnaša dužnost vladinog namjesnika u regiji Aragón. Na izborima za gradonačelnika Zaragoze dobila je najveći broj glasova, no zbog međustranačkih dogovora nije mogla biti imenovana.

image
Pilar Alegría, ministrica obrazovanja
AFP/PROFIMEDIA

Isabel Rodríguez, nova ministrica teritorijalne politike i glasnogovornica Vlade (40 godina)

Isabel Rodríguez bila je gradonačelnica Puertollana (Ciudad Real), ali sada ju čeka dvostruka uloga u novoj Sánchezovoj vladi: nova je ministrica teritorijalne politike (dolazi na poziciju nakon katalonskog socijalističkog političara Miquela Icetu, koji je premješten u ministarstvo kulture i sporta) i glasnogovornica vlade. Rodríguez je 2004. postala najmlađa španjolska senatorica, a u dobi od 40 godina predstavlja generacijsku obnovu koju je Sánchez podcrtavao.

image
Isabel Rodríguez, ministrica teritorijalne politike i glasnogovornica Vlade
AFP/PROFIMEDIA

Čitajte i: Nije joj ni 40. Ova premijerka odrasla je u siromaštvu, borila se s neplodnošću i osvojila svijet

Linker
23. travanj 2024 09:46