Bez brige s Dijanom

Nataša i Natko: ‘Odnosi u braku se značajno promijene nakon dolaska djece‘

Što dobivamo, a što gubimo kad u naš život uđu djeca, napušta li nas ikad briga za potomke te kako se mijenja partnerski odnos nakon što žena rodi, samo su neke od tema o kojima govore glumica Nataša Janjić Medančić, majka dvogodišnje Kaje i trogodišnjeg Tonija, i liječnik Natko Beck, otac sedmogodišnje Lole.

NOVA ŽIVOTNA ULOGA

Nataša Janjić Medančić: Čini mi se da se razlikujemo od starijih generacija roditelja jer više razmišljamo o mogućim greškama, o potrebama djece, puno više analiziramo i konzultiramo se. Uvijek se nekako bojim da ću pogriješiti. Mislim da je i pretjerana briga svojevrstan kamen koji je nepotreban u odgoju, ali ja ga se ne mogu riješiti. Znam da sam kao majka prilično blaga i popustljiva, nisam neki autoritet, više idem na prijateljski odnos, na razumijevanje, ali kada me se ne čuje, nije mi problem viknuti.

DOBITAK ILI GUBITAK

Nataša Janjić Medančić: Odmah na prvu: puno sam više izgubila nego dobila. Ali opet, ono što se dobije roditeljstvom nemjerljivo je na bilo koji način. Oduzeta mi je sloboda, oduzeta mi je bezbrižnost, napali su me strahovi koje nikad nisam imala. Recimo, nikad se nisam bojala aviona, a sada ga se užasavam. Ne mogu otići na Maldive i ne brinuti se što je s djecom. Na Maldive ili bilo gdje drugdje, naravno, i ne idem. Divim se majkama koje mogu putovati bez djece i čekam kada će i meni doći taj dan. Nedostaje mi bezbrižnost, kasno ustajanje, kupaonica čija su vrata zatvorena...

Natko Beck: Stan koji je pospremljen barem dva sata...

MUŠKO-ŽENSKI ODNOSI

Nataša Janjić Medančić: Javna je tajna da se dinamika odnosa stubokom izmijeni kad partneri postanu roditelji. Mislim da su neuspješni odnosi oni u kojima partneri ne mogu prihvatiti promjene koje nosi roditeljstvo. A to jesu velike promjene.

Natko Beck: Bio sam na porođaju i kad su stavili Lolu u naručje moje supruge Tajane, u njezinu sam pogledu vidio da je nestala moja žena i pojavila se nova osoba. Sve mi je bilo jasno.

POMOĆ

Natko Beck: Pomoć je jako važna i dobrodošla. Spomenuo sam već punicu, ne mogu joj dovoljno zahvaliti. Hvala joj i slava joj.

Nataša Janjić Medančić: Uloga baka i djedova je nenadomjestiva. Naši su roditelji u Splitu i Pazinu, ali vrlo često dođu u Zagreb i pomognu nam oko djece. Ja to ne očekujem od njih i zato sam jako zahvalna, naravno. Šteta što nisu bliže.

SVJESNO RODITELJSTVO

Nataša Janjić Medančić: Danas svi znamo što je to i stvarno se trudim biti svjestan i osviješten roditelj. Ali pristup se stalno mijenja. S prvim djetetom sve sam odradila s lakoćom. Nakon šest mjeseci već smo htjeli drugu bebu. Sve je bilo kao po špagi. Pametovala sam drugim majkama kako i zašto je moje dijete dobro, kako sam ovladala svim tajnama, kako sam smirena, a onda je došla Kaja i zapaprila stvar.

Natko Beck: Znam što znači pojam svjesno roditeljstvo, ali nisam čitao literaturu. U roditeljstvu se pokušavam maknuti od pozicije nadčovjeka koji sve zna i može i nikada ne griješi. Kada je naša kći bila mala, išli smo s njom u park. Moja supruga je bila izvan sebe jer sva druga djeca pričaju, pužu, hodaju i ne znam što još.

SLABOSTI

Natko Beck: Naravno da imam očinske slabosti. Popuštamo djeci uvijek i u svemu. To je stalna igra: na njima je da traže, a na nama da odolijevamo ili popuštamo. Živimo u vremenu u kojem je sve dostupno. Evo, samo crtići. Imaju kanale s cjelodnevnom izmjenom crtića, a mi smo imali onaj u 19.15, jedan jedini.

Nataša Janjić Medančić: Moja djeca ne mogu vjerovati kad im to govorim.

ZAMJERKE VLASTITIM RODITELJIMA

Natko Beck: Ja svojim roditeljima ne zamjeram ništa jer tek sada shvaćam koliko je zahtjevno i teško biti roditelj. Moj tata je bio alkoholičar, ali humorističan i miroljubiv alkoholičar. Nije bio agresivan kao drugi. Majka i očuh u odgoju su dali najbolje dijelove sebe i njima isto ništa ne mogu zamjeriti. Svi su oni dali ono što su imali i što su naslijedili od svojih roditelja, a ti roditelji od svojih. I tako puno generacija unatrag. Sve to treba staviti u jednadžbu kada procjenjujemo roditeljstvo. Najvažnije je skulirati se sa sobom pa onda i s djecom. Manje čitati self-help, više biti prisutan, ljubiti dijete i dati mu podršku i snagu iz koje će shvatiti da sve može samo u budućnosti. Prisutnost i ljubav su najvažnije.

Linker
22. travanj 2024 14:36