BEZ BRIGE S DIJANOM

Psihologinja Ella Selak Bagarić: ‘Podaci o zlostavljanju djece su uznemiravajući, čak 20 posto djece trpi fizičko, a mnogo je i emocionalnog nasilja‘

Mentalno zdravlje tema je koja se do unazad nekoliko godina itekako tabuizirala. Potaknuti idejom kako je krajnje vrijeme da demistificiramo psihološku pomoć, približimo je našim čitateljima, ali i široj javnosti, pokrećemo video format Bez Brige urednice i voditeljice Dijane Čuljak. Na portalu Gloria.hr govorimo o mentalnom zdravlju, nudimo savjete i pomoć, a u goste dovodimo vodeće stručnjake.

Psihologinja Ella Selak Bagarić iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih gostovala je u ovotjednoj emisiji Bez brige s Dijanom. Uvodno je istaknula kako su podaci o zlostavljanju djece uznemiravajući. Čak 20 posto djece trpi fizičko, a mnogo je i emocionalnog nasilja.

"Želimo vjerovati da su nam djeca zaštićena, ali svako peto dijete je seksualno zlostavljano, a svako dvadeseto emocionalno. To prepoznaje pedijatar, učitelj, pedagog kada su prisutne modrice kod fizičkog nasilja, a viđala sam i tragove gašenja cigareta na tijelu. Lakše i brže ćemo reagirati kada vidimo takva stanja iako ni tu kao društvo ne reagiramo dovoljno. Djeca nerijetko kažu da su pala ili udarila se jer žele zaštititi roditelje. To su djeca oko nas. Emocionalno nasilje teže je prepoznati. Ta se djeca osjećaju nevoljeno, bezvrijedno, kao da ne zaslužuju pažnju, ljubav. Kasnije tijekom života misle da nisu vrijedni ljubavi. Neki roditelji djeci uistinu štete. I zlostavljači imaju svoju povijest. Priliku treba dati djeci, a tek onda roditeljima – objašnjava Selak Bagarić.

Kada govori o lošem odgoju kaže da se pod time smatra i zanemarivanje. „Puno se priča o dječjim pravima, a zanemaruju se obveze. Neka su djeca prepuštena sama sebi, nemaju odgojne granice, previše surfaju i žive u virtualnom svijetu bez ostalih sadržaja. To su djeca koja nisu dobila ono što im treba, a djeca vole granice i moraju osjetiti neku frustraciju, preživjeti ljutnju i tugu jer ako se s time ne suoče na vrijeme, imamo nezadovoljne pojedince koji se ne znaju nositi sa životom”, kazala je.

image

Bez brige s Dijanom

DARKO TOMAS/

Psiholog Igor Mikloušić: ‘Žene su danas uspješnije od muškaraca, no nepravedno padaju u klopku‘

„Ono što neke američke studije pokazuju, je da, ako izuzmemo seksualno zlostavljanje u kojem su počinitelji uglavnom muškarci, i ako izuzmemo one slučajeve u kojima su i majka i otac zlostavljači, većinu, nekih 70 posto zlostavljanja čine žene. To nisu podaci moje Poliklinike, to su svjetski podaci, dakle ovi konkretno iz Amerike”, kazala je i dala primjere iz kliničke prakse te uputila na propuste od strane oba roditelja.

Asja Kuzmanić: ‘Odustanite od uloge žrtve i postanite kreator vlastitog života‘

U emisiji je govorila i o psihološkim poremećajima kod djece koja su u porastu - anksioznost, depresivnost i PTSP, zatim kako razvod utječe na djecu te kako se nose s vršnjačkim nasiljem.

Linker
18. travanj 2024 18:11