Bez brige s Dijanom

Zašto smo ponekad zli? Poznati terapeut otkriva razlog postojanja mračne strane u svakom čovjeku

U novoj epizodi emisije "Bez brige s Dijanom" ugledni terapeut Tomislav Senečić objasnio je zašto je ego važan u životu svake osobe, kada i kako se formira te zašto u nama postoji tamna strana.

Ovotjedni gost naše urednice i voditeljice projekta "Bez brige", Dijane Čuljak, bio je integrativni terapeut Tomislav Senečić, suosnivač Centra za integrativni razvoj. Tomislav je u razgovoru s Dijanom govorio o važnosti osobnog razvoja te skladu duha i tijela, ali i o temi koja često "ostaje" u pozadini.

Naime, vjerojatno svi za sebe mislimo kako smo u načelu dobri, ali svatko ima i onu tamnu stranu. Senečić objašnjava zašto smo ponekad i zli.

"Koncept zla ljudi najčešće doživljavaju kroz religiju, iako u psihologiji i psihoanalizi to nije ništa novo. Carl Gustav Jung taj je mračni dio nas nazivao 'sjenom', a Freud 'idom'. Unutar sjene postoje dio tamne sjene koji se naziva 'nižim ja', a taj pojam upućuje na dio naše osobnosti koji je nastao jer su nam određene potrebe, koje su nam prirodno dane, bile na neki način uskraćene", pojasnio je Senečić.

Čitajte i: Kad nas 'duša' boli! Ugledni terapeut objašnjava: 'Sve što psiha ne može, tijelo preuzima na sebe'

Ego je važan

Terapeut se dotakao i pojma ega, kojeg u mnogim kontekstima doživljavamo negativno, ali on igra ključnu ulogu u našem životu i razvoju osobnosti..

"Da bi se formirali kao zdrava, zrela osoba, koja može normalno funkcionirati, moramo stvoriti ego jer on ima funkciju da nas brani od neugodnih iskustava i kako bi mogli preživjeti na psihičkoj razini", kaže Senečić, dodajući da su psihičke bolesti u jednu ruku raspad ega.

Čitajte i: Terapeut Tomislav Senečić otkriva najveće greške koje roditelji rade u odgoju djece

Na pitanje kako se uopće razvija ego, Senečić objašnjava da se on razvija vrlo rano - do desetog mjeseca našeg života već nam je određeno kako ćemo kasnije reagirati na svijet i kakav će biti naš odnos prema sebi i drugima.

"U toj se dobi počinje stvarati velik dio nesvjesnog u nama, iako se ono stvara i kasnije u životu", dodaje terapeut.

Za više pozitive i dobrih savjeta zapratite Instagram profil @bezbrigesdijanom.

Linker
25. travanj 2024 15:44