SPAS OD VRUĆINA

I seks pomaže! Pet načina kako si pomoći tijekom toplinskog vala

Odabirom primjerenih napitaka, hrane i svakodnevnih rutina mogu se ublažiti posljedice najvrućih dana u godini.

ALKOHOL ZABORAVITE

Zlatno je pravilo da se izgubljena tekućina mora nadoknaditi, a tijelo će vam osjećajem žeđi svaki put pokazati kad je pravo vrijeme za to. Prvi i najbolji izbor je voda, a treba je konzumirati u malim gutljajima pogotovo ako je pijete jako hladnu. Ne zaboravite da je prvi izbor ljudi u vrućim područjima, spomenimo sjevernu Afriku i Tursku - čaj koji se pije topao. Turski crveni i čaj od mente pokazali su se kao idealan ljetni izbor. S druge strane trebalo bi izbjegavati gazirane napitke s mnogo šećera i alkoholna pića koja imaju dijuretičko djelovanje.

image

Prehrana se bazira na voću i povrću

ROBERTO MACHADO NOA/SHUTTERSTOCK

VRUĆINA SMANJUJE APETIT

Jedna od malobrojnih prednosti velikih vrućina je što prigušuju apetit. Idealna hrana za vruće dane su lubenica, breskve, dinje, krastavci, grožđe, rajčice, koje se konzumiraju svježe. Salate i juhe su također odličan izbor, iako ih mnogi izbjegavaju kuhati ljeti. Svaki konobar u talijanskim restoranima će vam objasniti da ih ljeti ne poslužuju jer je pretoplo. Treba izbjegavati tzv. tešku hranu i fast food koji se teže probavljaju, kao i termogenične namirnice poput crvenog mesa.

image

Ako vježbate na otvorenom, najbolje je dnevnu rutinu obaviti rano ujutro ili nakon zalaska sunca

GEORGE CRACKNELL WRIGHT/LNP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

OPREZ S VJEŽBANJEM

Ne zaboravite da se pri vježbanju u najtoplijim danima gubi znatno više tekućine nego inače. Ako vježbate na otvorenom, najbolje je dnevnu rutinu obaviti rano ujutro ili nakon zalaska sunca. U svakom slučaju ne planirajte obarati osobne rekorde u razdoblju toplinskih udara, a dodatni savjet je da ni u kom slučaju ne vježbate na osami jer vam neće tko imati priskočiti u pomoć u slučaju ikakve nezgode.

image

Za vrijeme toplinskog udara zaboravite - osobne rekorde

CHARLES SYKES/SHUTTERSTOCK

U ŠIROKOJ ODJEĆI JE SPAS

Ljetne vrućine tjeraju nas da sa sebe skinemo sav višak odjeće, no pravo rješenje možda nisu uski topići, majice i (kratke) hlače, nego upravo njihova suprotnost - široka odjeća. Nadahnite se haljama kakve nose stanovnici najtoplijih područja na zemaljskoj kugli, koji svakim pokretom stvaraju cirkulaciju zraka oko svog tijela i tako se rashlađuju. Široke pamučne, lanene košulje i hlače njihov su zapadni ekvivalent.

image

Blagodati seksa su uvijek - nemjerljvie

KOBAL/SHUTTERSTOCK

NE ZABORAVITE NA SEKS

Iako po velikim vrućinama zaziremo od dodira, seks ni u kom slučaju ne bi trebalo ukloniti iz dnevnog rasporeda. Njegove tjelesne, psihičke i emotivne blagodati su nemjerljive, a opušteni ćemo lakše podnijeti i toplinski stres.

Linker
19. travanj 2024 05:44