NOVA TJELOVJEŽBA

Poznata radijska i TV voditeljica prva testirala F45, trening iza kojeg stoji Mark Wahlberg

Svjetski popularni trening, čiji je patent u vlasništvu holivudskog glumca, među prvima je u Hrvatskoj testirala Edina Pršić Babić, koja vježbajući topi kalorije i odlično se zabavlja.

Neke su svjetske zvijezde tijelo i popularnost "bildale" i vlastitim programima vježbanja - 80-ih holivudska diva Jane Fonda, 90-ih supermodel Cindy Crawford, a 2000-ih je u globalnu fitness ekspanziju krenuo američki glumac Mark Wahlberg. On, naime, stoji iza programa F45, koji je spoj intervalnog treninga visokog intenziteta (HIIT), kružnog treninga i funkcionalnih vježbi, ali nije ga sam osmislio.

image

Mark Wahlberg putuje diljem svijeta i vježba s klijentima

F45 TRAINING ZAGREB

Učinila su to dva australska trenera, koja su radila s holivudskim zvijezdama, i 2012. otvorila prvi studio u staroj teniskoj dvorani u Sydneyju. S vremenom je F45 (F znači "funkcionalni", a 45 vrijeme trajanja treninga) postao najbrže rastuća fitness franšiza u svijetu. Većinski vlasnik je Wahlberg, koji obilazi studija diljem svijeta i vježba s ljudima, no nije bio u zagrebačkom, koji je najveći u Europi. Zato u studio F45 redovno dolazi glumica te radijska i TV voditeljica Edina Pršić Babić.

image

Izvođenje čučnjeva s girjom namijenjeno je jačanju gluteusa

BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Zanimljivo je kako unatoč društvenim mrežama najviše vjerujemo usmenoj preporuci. Tako sam i ja poslušala šogoricu koja je išla na ove treninge i oduševila se. Dvanaest godina sam igrala odbojku i nedostajao mi je netko tko bi mi zamijenio trenera koji nadgleda, ispravlja i "tjera" na pomicanje granica. To nisam pronalazila u klasičnim teretanama i grupnim treninzima, ali jesam ovdje. Radim s vrhunskim kineziolozima i bivšim sportašima koji nam postavljaju razne izazove", govori Edina, koja vježba triput tjedno, no voljela bi dolaziti i češće kad bi joj to obaveze dopuštale. Osim što vodi razna događanja i povremeno glumi (imala je ulogu i u serijalu "Kumovi"), plavokosa Zagrepčanka je i voditeljica na CMC TV te poznati glas na radiopostaji Laganini FM.

image

Kondicijska vježba s užetom razvija snagu, eksplozivnost i brzinu

BILJANA BLIVAJS CROPIX

Trening F45 nije lagan, ali je zabavan. Jer, zahvaljujući više od 5000 različitih pokreta i 50 vrsta programa, koje je razvio globalni atletski tim, vježbe se nikad ne ponavljaju. Za sagorijevanje masti služe kardio treninzi među kojima su Athletica, Bears, Firestorm, Foxtrot, Triple Double i Gravity, a mišićnu masu povećavaju vježbe otpora kao što su All Star, Angry Bird, Pegasus, Red Diamond, Romans i Moon Hopper. Hibridne su kombinacija ta dva tipa treninga i također imaju maštovite nazive kao što su Hollywood, West Hollywood, Miami Nights, Mont Blanc, Wingman i 3-Peat. Uvijek se radi u grupama, pod vodstvom profesionalaca, i "udara" na sve dijelove tijela. To, uz ostalo, uključuje čučnjeve, iskorake, guranja, povlačenja i podizanja, a istodobno se aktiviraju mišići stabilizatori.

image

Trening na biciklu sagorijeva suvišne kilograme

BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Slaba točka su mi ruke pa mi je cilj ojačati ih, ali i općenito poboljšati kondiciju, koordinaciju i motoriku. Sad prvi put treniram zbog zdravlja, a ne zbog natjecanja. I moj suprug Stjepan u sportskom je svijetu. Bio je profesionalni nogometaš, a sad je trener juniora NK Rudeša, no odustala sam od vježbanja s njim. Znali smo se porječkati pa više ne miješamo privatno i poslovno", smije se Edina, dodajući kako se ona i suprug odlično slažu za stolom jer su oboje vegetarijanci. Proteine, koji su potrebni vježbačima poput nje, dobiva iz bezmesnih namirnica poput tofua, riba i grahorica.

image

Edina s trenerom Igorom Brajakom

BILJANA BLIVAJS CROPIX

GRUPNI TRENING S INDIVIDUALNIM PRISTUPOM

IGOR BRAJAK, magistar kineziologije i menadžer F45 Training Zagreb

Zbog suvremenog tempa života malo si tko može priuštiti dugotrajni boravak u teretani pa je F45 idealan izbor jer je brz i efikasan. Ne uzima previše vremena, a daje vrhunske rezultate. Aktivira cijelo tijelo, kombinira vježbe snage i izdržljivosti, a tijekom jednog treninga može se potrošiti i do 750 kalorija. Ono što je također specifično za F45 je tjedni raspored: triput tjedno se kombiniraju kardio treninzi, dvaput tjedno treninzi snage, a isto toliko i hibridni treninzi. S tim da subotom glazbu pušta DJ. Ovisno o programu za određeni dan, studio je unaprijed pripremljen i posložen. Tako stanice mogu biti oblikovane u obliku kruga, zmije ili podija, a prolaze se u različitom broju serija i krugova, kao i u različitim vremenskim intervalima. Na svakoj stanici su postavljene različite kilaže rekvizita pa svaki vježbač može individualno dozirati opterećenje i prilagoditi trening svojoj formi i sposobnostima. Zato nije bitno jeste li iskusni vježbač ili početnik. Riječ je o visoko intenzivnim kružnim ili staničnim treninzima čiji je cilj da u 45 minuta, u koje su uključeni zagrijavanje i istezanje, utječe na što više motoričkih i funkcionalnih sposobnosti te aktivira što veći broj mišićnih skupina. Bez obzira na to što su treninzi grupni, pristup klijentima je individualan pa svaki ispunjava upitnik te dobiva besplatne konzultacije i dijagnostiku. Tu su i plan prehrane te visokotehnološki sustav praćenja treninga u studiju i putem aplikacije. Na zidovima su montirani televizori s prikazima demonstracija vježbi, vremenskih intervala, broja serija i dijagrama kretanja. Uz to se prati postotak napora, pulsa i sagorenih kalorija.

Linker
02. travanj 2024 19:42