Vježbanje na +30

Recept vitke linije Jelene Rozge i Tatjane Jurić otkrivaju naši poznati fitness treneri

Ovo su nove i već iznimno popularne metode treninga, čiji tvorci ne nude lažna obećanja o postizanju kondicije i vitke linije u kratko vrijeme - jer fitness nije trenutak, kažu, nego put na duge staze!

Svakoga ljeta ponavlja se ista priča: mnogi nastoje u što kraćem roku istesati figuru. Forsiraju se težeći brzim rezultatima koji su najčešće samo privremeni, a potom se sve vraća na staro. Zar ne bi bilo bolje - postupno i odmjereno - zauvijek skinuti pet kilograma kojih se želimo riješiti, a ne da ih svake godine iznova skidamo jer su se u međuvremenu vratili? Bit tjelovježbe nije u tome da nešto napravimo samo za ovo ljeto ili ovu godinu, nego da to bude održivo cijeli život - govori zagrebačka fitness trenerica Andrea Solomun.

Nekadašnja balerina i koreografkinja vlasnica je centra Andrea‘s Room i kreatorica poznate metode rekreativnog baleta &Ballet, a nedavno je predstavila novu metodu &Body koja se sastoji od 12 programa s 40 različitih treninga (npr. kardiovaskularni trening, pilates, vježbe snage i fleksibilnosti, kao i vježbe disanja i relaksacije). Andrea je za vježbače osmislila programski strukturiran raspored za svih 12 tjedana - nakon kojih vježbač/ica može dovesti tijelo (i um) u optimalnu kondiciju.

"&Body izvediv je bilo kada i bilo gdje, uključujući vježbanje u prirodi, na plaži... Ljeto bi moglo biti odlična prilika za usvajanje zdravih navika, samo se treba prilagoditi - naravno da se ne mora vježbati po najvećoj vrućini, nego ujutro ili kasnije popodne. U svemu je moguće naći balans, poručuje trenerica čije metode svatko može kombinirati prema vlastitim potrebama i mogućnostima. Pritom je vježbanje samo dio takozvane velike trojke ključne za zdravlje: spavanje - prehrana - tjelesna aktivnost.

"Zagovornica sam holističkog pristupa zdravlju, stoga osiguravam "alate" i za optimalno spavanje, razumijevanje hrane i svjesno jedenje, očuvanje i stvaranje energije, ublažavanje stresa... Sve to prioritetno je kako bismo sporije starjeli i dugo zadržali vitalnost", ističe kreatorica &Body programa koji je već stekao niz poznatih sljedbenika, poput glumice Ane Maras Harmander, pjevačice Jelene Žnidarić - Zsa Zse, TV voditeljice Anite Martinović...

Zvjezdani status u domeni fitnessa ima i Ante Burazin - poznatiji kao Fit Medo - među čijim su klijenticama pjevačica Jelena Rozga i influencerica Sonja Kovač. Ante također naglašava važnost spavanja, prehrane i treninga.

image

Ante Burazin, (Fit Medo) trener je pjevačice Jelene Rozge

TONI MIJAč

"Napredak je najbolji ako trojstvo funkcionira, a sve počinje snom - ne spavamo li dovoljno, teže je biti u formi ma kakvi god nam bili treninzi i prehrana. I oni, dakako, trebaju biti pomno usklađeni, što - kao i sve u životu - iziskuje trud i predanost. Često se događa da ljudi odustaju jer već za deset dana nisu postigli željene rezultate. Fitness nije trenutak, nego životni put na duge staze", napominje Ante čija su osnovna načela u kreiranju treninga jednostavnost i dosljednost.

"Ne postoje dobre i loše vježbe, nego one učinkovite i manje učinkovite, što ovisi o karakteristikama i mogućnostima svakoga ponaosob. Ne dijelim treninge na muške i ženske, samo osjetim koliko osoba može i nastojim da pritom da svoj maksimum. Svaki klijent ima određeni cilj, a ja mu pomažem da ga što bolje ostvari", objašnjava trener, dodajući kako se žene ne bi trebale bojati da će vježbanjem s utezima dobiti nabildani izgled. Baš naprotiv, to itekako može pomoći da ruke i noge budu lijepo oblikovane, a trbuh ravan. Stoga Ante u treninzima uvijek kombinira kardio vježbe, utege i vježbe snage s vlastitim tijelom.

Jedna od trenutačno najpopularnijih sprava za vježbanje je M3S Megaformer, koji omogućuje više od 400 vježbi - tako da na njemu nikada nećete imati potpuno isti trening, nego će vaši mišići neprekidno rješavati nove izazove, što će rezultirati optimalnim rezultatima u najkraćem roku. Tako ovu "megaspravu" opisuje Margareta Marković, kineziologinja i savjetnica za sportsku prehranu u zagrebačkom Sportskom i rehabilitacijskom centru Motus Melior te jedina hrvatska certificirana instruktorica metode Lagree Fitness koji se izvodi na megaformeru. Metodu je osmislio američki trener Sebastian Lagree koji je zaslužan za isklesane obline mnogih holivudskih zvijezda, primjerice Sofiju Vergaru i Jennifer Aniston, dok je najpoznatija hrvatska vježbačica Lagree Fitnessa radijska i televizijska voditeljica Tatjana Jurić.

image

Voditeljica Tatjana Jurić pod vodstvom Margarete Marković

DIGITAL KARTEL

A glumica Lucija Šerbedžija vježba isključivo snagom vlastitoga tijela, prakticirajući metodu Born2Flow koju je osmislio zagrebački kineziolog i trener Tomislav Dolušić, osnivač centra Hard Body Premium Dream Gym.

image

Fluidne vježbe

ANITA NADJ

"Možete vježbati bilo gdje: u stanu, parku, na plaži... jer potrebno je samo dva četvorna metra prostora. Kroz prirodne, fluidne vježbe koje "otključavaju" tijelo naučit ćete kako se smislenije i jednostavnije kretati. U toj sinergiji pokreta i disanja poboljšavaju se mobilnost, snaga, izdržljivost i sagorijevanje masti", objašnjava Tomislav.

Born2Flow svojevrstan je povratak iskonskim načinima kretanja, uključujući to da se spustite na sve četiri i s lagano podignutim koljenima pužete gipko poput pantere - vježba koja pokreće svaki mišić u tijelu, od glave do nožnog palca!


&BODY: Fitness trenerica Andrea Solomun autorica je online programa &Body koji obuhvaća više od 40 različitih vrsta vježbi (mogu se izvoditi bilo gdje) te preporuke o pravilnoj prehrani, opuštanju i spavanju. Okosnica programa je 12-tjedni raspored treninga koje svatko može prilagoditi vlastitim potrebama i mogućnostima.

FIT MEDO: Ante Burazin, poznatiji kao Fit Medo, već godinama je osobni trener pjevačice Jelene Rozge i mnogih drugih kojima "kroji" personalizirane programe s kardio vježbama, utezima i vježbama snage - uz odgovarajući plan prehrane, koji se klijentu stalno prilagođava kroz praćenje promjena u sastavu tijela.

LAGREE FITNESS: Margareta Marković iz centra Motus Melior jedina je hrvatska instruktorica Lagree Fitnessa što se izvodi na spravi M3S Megaformer. Trening je uvijek drukčiji jer se 400-tinjak vježbi može raditi u brojnim varijacijama, uz kontroliranu izvedbu bez naglih kretnji. Na megaformeru vježba i voditeljica Tatjana Jurić.

image

Tatjana Jurić

DIGITAL KARTEL
Linker
25. travanj 2024 15:15