mrvičari emocija

Bježite od njih: Užasno ponašanje novog tipa predatora u online dejtanju

Samo bi se dopisivali? Love vas na dosjetke iz poruka? Izbjegavaju ići na kavu ili prihvatiti video poziv? Otkačite ih jer su ili zauzeti ili imaju probleme s kojima ne želite imati posla.

Već ste iskusili ghosting i gaslighting u dejtanju preko aplikacija, a sada vas zbunjuje novi termin - breadcrumbing? Danas postoji toliko mogućnosti upoznati nekog novog, zanimljivog, seksi, po mogućnosti slobodnog na platformama osmišljenim baš za tu svrhu. To je super, ali imajte na umu da je ulazak u svijet online dejtanja ista stvar kao i plivati usred oceana dok oko vas kruže narcisoidni predatori.

Jedni će bez povoda i upozorenja prekinuti svaku komunikaciju s vama i ignorirati molbe da vam barem objasne o čemu se radi (ghosting), a drugi će izokretati vaše riječi, tvrditi da ste nešto krivo rekli ili napravili kako bi vam poljuljali povjerenje u vlastito pamćenje, percepciju stvarnosti i naveli vas posumnjati u svoje mentalno zdravlje (gaslighting). Postoji i treća kategorija dejting igrača koje morate otkačiti čim ih namirišete - breadcrumbsi.

image

Mrvičari love porukama.

PEXELS

Pitate se u kakvoj su vezi ti likovi s mrvljenjem kruha? Rade istu stvar, dobacuju vam male, nikad dovoljne količine šarma, romantike i seksualnih aluzija pazeći da s njihove strane sve ostane na nagovještaju: kao povezani ste, ima neka tajna veza za vas dvoje, a vi se naivno zakačite na "udicu" (lukavi su i vješti s riječima), iščekujete kad će se javiti, živite za njihove poruke, žarko želite još. Jer, tko se ne bi osjećao bolje kad mu nakon dugog radnog dana stigne spretno sročena poruka sa seksi aluzijom? Kome se ne bi svidio osjećaj da je poželjan? Pomislite kako je super što, eto, misli baš na vas i zabavlja vas malim, slatkim igrama riječi?

image

Svi želimo isto (vrlo vjerojatno), ali ne i oni...

UNSPLASH

Problem počinje kad biste, nakon nekog vremena, htjeli upoznati svog slatkorječivog "viteza" ili "lady" jer vjerujete da ste baš kliknuli. Međutim, mrvičari ili mrvičarke izbjegavaju čak i nedužnu kavu u gradu, no poruke će i dalje stizati, piše Brides. I jasno je da vam ništa nije jasno.

Zašto neće video chat ili na kavu, a živite u istom gradu? Pitate se što ne valja s vama? Prijateljica koja vas tješi i previše voli pronalazit će za vašeg mrvičara tisuće izgovora (jer ona sluti što se zbiva, ali vas ne želi povrijediti). Kao nema vremena, nesiguran je, treba ga ili nju malo ohrabriti, želi vas upoznati prije nego odete u krevet, ne želi se vezati dok ne naiđe na pravu.

Bulshit! Hladna istina glasi: vjerojatno je u vezi ili je oženjen, a vi ste online zabava uz još tko zna koliko ribica koje je upecao ili upecala, igra se s vama jer mu ili njoj to dopuštate, a ako je frajer, možda kradom (da mu supruga ili cura ne vide), krpa ego na vaš račun zbog erektilne disfunkcije. Jer da - i to se događa.

image

Nitko ne želi ostati slomljena srca.

PEXELS

Kako ih prepoznati i što poduzeti?

Dejting mrvičari nadahnuli su britansku psihoterapeutkinju i stručnjakinju za veze Cathy Press napisati knjigu "When Love Bites" o nezdravim odnosima i kako ih izbjeći, piše Daily Mail.

Za početak pogledajte što najčešće rade:

Taktika toplo-hladno: redovito šalju poruke i signal da su zainteresirani, a onda ih nema nekoliko dana bez jasnog objašnjena.

Taktika malo bih ovako, malo onako: vrlo su koketni u jednoj minuti, ali potpuno nezainteresirano u sljedećoj.

Taktika imam figu u džepu: žele biti tajanstveni i seksi isključivo u online chatu (bez videa).

Taktika nagovještaja: često vas lajkaju, imaju fora komentar ili emoji na vaš post sluteći da vi već u mislima planirate vjenčanje, ali na kraju sve ostaje na (vašem) iščekivanju.

Taktika potrudi se više: rado ističu što im se sviđa kod drugih ljudi s posebnim osvrtom na svoje bivše partnere koji su, gle čuda, ljepši, uspješniji i pametniji od vas. Žele vam potkopati samopouzdanje jer im trebate ranjivi.

Taktika kad na vrbi rodi grožđe: planiraju susret s vama, ali u posljednji tren odustaju ili se ne pojave. Zovete ih ali nisu dostupni. Ne odgovaraju na poruke sve dok vas nekoliko dana kasnije, s nekoliko umiljatih dosjetki opet ne vrate na udicu.

image

Darcy danas ne bi slao poruke, zakazao bi dejt.

STOLZ & VORURTEIL AKA. PRIDE & PREJUDICE KPA PUBLICITY/UNITED ARCHIVES/PROFIMEDIA

Prije nego što navedemo što treba poduzeti, treba pojasniti zašto na to pristajemo? Zašto se, kad naletimo na mrvičare ili mrvičarke, pitamo što ne valja s nama umjesto što ne valja s njima? Oni su problem, a ne vi.

A možda smo u formativnoj dobi previše čitati knjige Jane Austin!? Tamo sve vrvi od nagovještaja i znakovitih pogleda koji to nisu. U tim knjigama uvijek nam promakne činjenica da se među likovima nalazi i slatkorječiv lovac u mutnom poput Georgea Wickhama iz "Ponosa i predrasuda". Wickhamovo oružje u lovu na Lizzy, glavnu junakinju, nagovještaji su i aluzije. Na kraju joj proračunato zavede mlađu sestru (lakša lovina), a stvar spasi sve samo ne umiljati Fitzwilliam Darcy (takav danas ne bi imao živaca za slanje pustih poruka, predložio bi stvarni dejt).

I na kraju, što poduzeti? Bježite od mrvičara što vas noge dalje nose. Nepopravljivi su. Ne trošite vrijeme na one koji su u stanju samo mrviti. Zaslužujete bolje!

Linker
20. travanj 2024 07:09