Seks i mozak

OK, znate što je G točka, ali jeste li čuli za C točku?

Otkrića o povezanosti spolnog organa i mozga pomažu znanstvenicima, a i svima nama, da bolje shvatimo tajnu ženskog spolnog užitka.

G točku, područje unutar vagine za koje se smatra da omogućuje izniman seksualni užitak, mnogima je teško locirati i identificirati, no postoji još tajanstvenija točka povezana sa ženskim spolnim užitkom. To je C točka i nije smještena u genitalijama, nego u dijelu mozga koji odgovara na njihovo stimuliranje.

Svaka je drugačija

Somatosenzorni korteks dio je mozga koji detektira sve dodire, no različite točke unutar te regije predstavljaju različite dijelove tijela. Znanstvenici već godinama pokušavaju odrediti točnu lokaciju u mozgu koja odražava senzornu stimulaciju klitorisa, ali stalno su dobivali nedosljedne rezultate.

Pokazalo se da za to postoji jak razlog: kao što se od žene do žene razlikuje seksualno iskustvo, tako se razlikuje i specifično mjesto u mozgu povezano s klitorisom. Istraživanje je objavljeno u publikaciji The Journal of Neuroscience, a pokazalo se da je debljina tog područja varirala, ovisno o tome koliko je često žena imala seks u proteklih godinu dana. I točna lokacija ovog područja, kao i veličina, ovisile su barem djelomično o učestalosti stimulacije klitorisa.

Put do zdravijeg seksa

Studija je obuhvatila 20 zdravih žena koje nikada nisu bile trudne i nisu bile zlostavljane ili zanemarivane u djetinjstvu. Tijekom istraživanja nisu imale menstruaciju niti su uzimale bilo kakve lijekove koji mogu utjecati na psihu. Svaka je sudionica dobila diskretni stimulator klitorisa koji je blago vibrirao, a pritom im je rađena magnetska rezonancija mozga. Dobivene snimke uspoređene su sa snimkama koje su napravljene dok je ženama na jednak način bila stimulirana nadlaktica. To je prvo istraživanje u kojem su znanstvenici mogli jasno pokazati da je učestalost seksa unazad godinu dana i kroz život povezana s fizičkom strukturom mozga, tj. njegovog dijela povezanog s dodirivanjem klitorisa.

image

Ženski spolni užitak mnogima je vrlo tajanstven

ANAIT FILM/PEXELS

Otkrića nude uvid u razumijevanje zdravog seksa, uzroka i mogućeg liječenja seksualne disfunkcije, nezadovoljstva ili dugoročnih posljedica spolnog zlostavljanja. Dodatno dobivaju na važnosti ako se zna da oko 40 posto žena priznaje postojanje nekog oblika seksualnih problema te da se procjenjuje kako je jedna od pet djevojaka bila seksualno zlostavljana.

Linker
13. travanj 2024 06:15