Reći ili ne?

Prevarili ste partnera i sve biste priznali? Možda to nije najpametnije

Ako je afera gotova i želite sačuvati vezu, ne srljajte u priznanje kako biste se rasteretili i možda dio krivnje prebacili na partnera.

Toliko je razloga i izgovora zbog kojih nas partneri varaju, ali što učiniti kad ste vi prevarili njega? Treba li sve priznati iako je afera završila, a vi više nego ikada želite ostati sa svojim partnerom? Američka bračna savjetnica i seksualna terapeutkinja dr. Megan Fleming misli da je u slučaju one-night standa pametnije sačuvati tajnu za sebe jer će priznanje partneru o nečemu što je iza vas nanijeti vašem odnosu više štete nego koristi.

"Dovoljno je da se vi izjedate krivnjom, ne morate ju svaliti i na partnera”, rekla je za portal Refinery29. Savjetuje da se osamite koliko je moguće i razmislite zašto ste to učinili.

"Očito je da ste na nekoj razini imali problem u vezi, otkrijte ga i poradite na tome", objasnila je.

image

Barijera sazdana od laži.

PEXELS

Život udvoje znači da trebamo pažljivo izbalansirati trenutke kad je vrijeme za iskrenost u vezi - i kada nije. Čini se da ima smisla zaštititi partnera od (nepotrebne) boli, muke i jada ako je afera gotova. U isto vrijeme, vi ćete (opravdano) grcati pod teretom eksplozivne tajne. Pažljivo ćete se pokrivati lažima jer jedna povlači drugu, a vi ih sve morate pamtiti i paziti da se slažu poput mučnog puzzlea... jer ako se sruši samo jedna kockica u tom "tornju laži", mogla bi se dogoditi katastrofa.

image

Reći ili ne je dobro pitanje, ali dobro razmislite o odgovoru.

PEXELS

Prema Susan Winter, njujorškoj stručnjakinji za veze i spisateljici, priznati ili ne ovisi o vrsti prevare.

"Neki priznaju jer žele podijeliti krivnju s partnerom i rasteretiti sebe. Ako je to doista bilo jednokratno, suzdržite se. Riješite problem sami sa sobom, više se ne smije ponoviti", kaže autorica self-help bestselera "Allowing Magnificence", "Older Women/Younger Men" i "Breakup Triage" u razgovoru za Independent.

No, to ne vrijedi ako ste imali aferu. Odluku o nevjeri donijeli ste nekoliko puta i tada je priznanje nužno: više puta završili ste u tuđem krevetu što znači da imate problem sa sobom, u vezi ili oboje.

image

Priznanje vas može dovesti do prekida, toga morate biti svjesni.

PEXELS

U ovoj situaciji Susan Winter preporučuje razgovor s terapeutom koji će vam savjetovati na koji način i kojim riječima reći partneru da je prevaren. Pomoći će vam osvijestiti vaše potrebe unutar veze i riješiti problem neravnoteže između onoga što vam je potrebno i što dobivate. Najvažnije je to da bi vam terapeut trebao pomoći osmisliti plan za napredak kojim ćete poraditi na vezi, ako ste partner i vi spremni to učiniti. Ako vas prevarena strana odluči ostaviti, to je to. Odrasla ste osoba i morate se moći nositi s posljedicama.

Katkad se dogodi da partner posumnja na varanje i pita vas izravno ono od čega najviše strahujete. Britanska psihologinja i terapeutkinja za spojeve i veze Madeleine Mason Roantree, u tom slučaju savjetuje: "Nije lako saznati da ste prevareni, ali ako partner sumnja, nema smisla poricati. Prikrivanje i laganje o nevjeri pogoršava stvari, zato poštedite partnera dodatne boli i budite iskreni".

image

Potražite pomoć stručnjaka.

PEXELS

Za očekivati je da vam partner neće olako početi vjerovati. No u tom je slučaju važno dati sve od sebe da povjerenje ponovno zaslužite.

Linker
18. travanj 2024 14:01