BEZ BRIGE S DIJANOM

Kako preuzeti kontrolu nad mislima i životom? Ivana Štulić nabraja neke od učinkovitih i brzih metoda

U novoj epizodi emisije ‘Bez brige s Dijanom‘ magistra primijenjene pozitivne psihologije, Ivana Štulić, otkrila je kako poboljšati kvalitetu života.

Ovotjedna gošća naše urednice i voditeljice projekta "Bez brige", Dijane Čuljak, bila je magistra primijenjene pozitivne psihologije Ivana Štulić, autorica knjige "Kako voljeti život", koja je u razgovoru s Dijanom objasnila kako da se počnemo baviti sobom u svrhu osobnog razvoja.

Gošća je objasnila i što je to pozitivna psihologija, koja postoji od osamdesetih godina 20. stoljeća, a usmjerena je na proučavanje optimalnog ljudskog funkcioniranja. Ivana Štulić ga je magistrirala u Engleskoj, budući da kod nas ta specijalizacija još ne postoji.

Čitajte i: Metode stručnjakinje ‘za sreću‘: Evo kako jednostavno i brzo ‘vratiti‘ tijelo iz stanja jakog stresa

"Ta grana je nastala kao odgovor na činjenicu da je tradicionalna psihologija bila usmjerena na proučavanje mentalnih poremećaja i bolesti, što je također potrebno, ali nije se proučavalo što čini dobar život. Pozitivna psihologija proučava i na osobnoj razini, i na razini organizacija i društva, što je to što čini kvalitetan život, ispunjenja, zadovoljstva", objasnila je magistra Štulić.

Važnost disanja i vlastitog promatrača

Osim toga Ivan Štulić je dala i nekoliko konkretnih savjeta, iz vlastitog iskustva, o benefitima meditacije, a dotaknula se i važnosti dubokog disanja kao jedne od korisnih taktika.

"Dokazano je da je dovoljno šest dubokih udaha i izdaha da si resetiramo živčani sustav. I to je nešto što je jako dobro primjenjivati kad smo pod izuzetnim stresom. Recimo potresi koji su nas zadesili, meni su isto bili prilika da idem svjesno duboko disati. Dišem ih šest, a u slučaju potresa čak i više od toga. Da si pomognem da dođem opet u balans. To su taktike koje mogu primjenjivati kad je nešto jako stresno. recimo u prometu ili imali ste sastanak, ne osjećate se dobro, disati je uvijek dobra taktika", objasnila je magistra Ivana Štulić.

Čitajte i: Smjernice stručnjakinje za kvalitetniji život: ‘Svakog dana nabrojite barem tri dobre stvari koje su se dogodile‘

Još jedna od bitnih taktika za upravljanje vlastitim mislima je imati nešto što je magistra pozitivne psihologije nazvala - vlastitim promatračem.

"Poanta je imati vlastitog promatrača uključenog i primjećivati vlastite misli, biti svjestan onih koje su konstruktivne i onih koje baš i nisu. Tako mogu ih primijetiti, a onda kako dođu, tako ih i otpustiti. A onda nakon meditacije svjesno ići - na što se danas želim fokusirati i na taj način upravljati svojim danom", objasnila je Ivana Štulić.

Za više pozitive i dobrih savjeta zapratite Instagram profil @bezbrigesdijanom.

Linker
20. travanj 2024 15:26