Mala škola keramike

Lockdown ju natjerao na pokretanje vlastitog posla: Vinkovčanka izrađuje neodoljive vaze, tanjure i šalice

Rad od kuće Mirjana Pjevac iskoristila je za pokretanje vlastitog brenda, oblikujući detalje za dom na lončarskom kolu posuđenog iz gradskog muzeja, gdje je zaposlena kao restauratorica.

Krajem prošle godine, kada su mnogi morali mirovati s aktivnostima - zbog epidemiološke situacije prouzročene koronavirusom - Vinkovčanka Mirjana Pjevac (27) pokretala je novi posao. A nedavno je na Instagramu predstavila i prve radove nastale pod brendom svog umjetničkog studija Forma, za koji izrađuje skulpture, tanjure i šalice od gline. Na ideju je došla još u prvoj polovici 2020., vrlo brzo nakon što se zaposlila kao restauratorica keramike u vinkovačkom Gradskom muzeju.

Čitajte i: Ljepota apstrakcije: Mlada dizajnerica osmišljava genijalne vizure dekortivnog kućnog tekstila s potpisom

image
Umjetnica sa svojim novim skulpturama u Vinkovcima, na području glinokopa.
STELLA MEŠIĆ

- Kako je nastupio lockdown, situacija me natjerala da umjesto u muzeju radim kod kuće i svoj dom pretvorim u malu školu keramike. Uzela sam sav materijal i lončarsko kolo iz muzeja, stavila ga u dvorište te svakodnevno vježbala izradu, ali i proučavala povijest oblikovanja gline - govori Mirjana koja je diplomirala na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, na smjeru grafike.

S procesom pečenja gline prvi se put susrela kao studentica, i to upravo u Gradskom muzeju, gdje danas radi.

- U prostoriji njihove restauratorske radionice bilo je malo prašnjavo lončarsko kolo koje kao da je čekalo da ga netko napokon počne koristiti - nastavlja Mirjana, koja svoje skulpture modelira i bez kola.

image
Svaki predmet izrađuje se oko dva tjedna.
MIRJANA PJEVAC

- Takav način izrade dopušta mi igranje, opuštenost, da radim isključivo intuitivno - otkriva Mirjana, kod koje proces izrade svakog predmeta traje oko dva tjedna.

Čitajte i: Kreativna obitelj iz Međimurja izrađuje neodoljive detalje za dom: Njihov izgled nadahnut je prirodom

Kreće od mehaničke pripreme gline gnječenjem, kako bi se istisnuli mjehurići zraka, nakon čega ide oblikovanje, sušenje, prvo pečenje i glaziranje pa drugi krug pečenja. Skulpture su uglavnom zemljanih nijansi, koje nanosi kistom ili izravnim uranjanjem u boju.

image
Osim sušenja, glaziranja i dva kruga pečenja, ukrašava se kistom ili uranjanjem u boju.
MIRJANA PJEVAC
image
Mirjana Pjevac priprema i izložbu u vinkovačkoj Galeriji likovnih umjetnosti ‘Slavko Kopač’.
MIRJANA PJEVAC

Želja joj je raditi u malim serijama jer inzistira na unikatnosti, a za jesen priprema samostalnu izložbu u vinkovačkoj Galeriji likovnih umjetnosti “Slavko Kopač”, gdje će predstaviti skulpture inspirirane poviješću grada i njegovom kulturom keramike

Linker
19. travanj 2024 00:26