Gloria DOM

Skandinavska praktičnost i toplina retro stila: Zavirite u predivan dom u staroj zgradi samog zagrebačkog centra

Marketinška stručnjakinja Anja Pečovnik u starom je građanskom stanu pomirila skandinavsku praktičnost s toplinom retro stila, a iako je poprilično stradao u zagrebačkom potresu, ne pada joj na pamet odseliti se iz centra grada.

Da funkcionalni minimalizam i retro stil mogu biti savršen spoj, najbolji je dokaz četverosobni stan od 135 četvornih metara u centru Zagreba u kojem s obitelji živi Anja Pečovnik, voditeljica Odjela videoprodukcije u marketinškoj agenciji Bruketa&Žinić&Grey.

Klasični građanski stan s visokim stropovima, smješten u zgradi iz 1913., pun je kontrasta, pa tako pogled iz moderne antracitne kuhinje spojene s dnevnim boravkom puca na njihov "obiteljski muzej uspomena" - prostoriju sa zidom od originalne cigle na koji je naslonjena polica puna memorabilija.

- Stan su Vanji u naslijeđe ostavili baka i djed, a mi smo ga potpuno preuredili 2017. uz pomoć dizajnerskog tima Brigade. Doslovce smo srušili sve, jer je stan imao starinski raspored prostorija, potpuno nefunkcionalan za današnji život. Primjerice, od kuhinje do dnevne sobe je trebalo prehodati 17 metara! Naime, u nekadašnjim građanskim stanovima kuhinja i soba za poslugu bile su maksimalno odvojene od dijela stana u kojem su živjeli vlasnici. Mi smo željeli da stan bude skandinavski praktičan i prozračan, s velikim prostorijama, pa smo spojili kuhinju, dnevni boravak i blagovaonicu te smanjili broj soba s pet na četiri. No, istodobno smo željeli dijelom zadržati starinski pečat i zato smo u radnoj sobi sačuvali zid od cigle i gomilu stvari koje za mene i Vanju imaju sentimentalnu vrijednost - kaže Anja Pečovnik.

image
Dom Anje Pečovnik i Vanje Bertalana odiše obiteljskom toplinom, a zid od cigle prepun je njihove obiteljske memorabilije.
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Na visokoj metalnoj polici svoje mjesto našle figurice od slonovače i nojevo jaje koje je Anja naslijedila od oca, crtež boškarina koji joj je ostavila baka, vijenac od suhog bilja njezine prijateljice, floristice Nine Blečić, Anjin mini portret koji je naslikala obiteljska prijateljica, kiparica Andrea Hotko Pavić...

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

I njezin suprug Vanja Bertalan, vlasnik digitalne agencije Human, na polici ima svoj dio, a u njemu su vojni telefon iz Prvog svjetskog rata koji mu je u naslijeđe ostavio djed, nekoć direktor zagrebačke pošte, starinski stolni satovi i radija iz 30-ih godina prošlog stoljeća...

Čitajte i: Dragulj malog Vatikana! Zavirite u predivan dom i spa carstvo zagrebačke stručnjakinje za nekretnine

Čitajte i: Ljepota koja ostavlja bez daha! Boška Bahtijarević uči vas kako brzo složiti jedinstvene cvjetne aranžmane

Čitajte i: Novo utočište pop princeze! Zavirili smo u luksuzno zdanje u kojem uživa slavna Rihanna

Čitajte i: Luksuzno izdanje specijala ‘Gloria DOM‘ je na kioscima! Slavimo ljepotu življenja i donosimo popuste na ‘it‘ namještaj

- Meni je posebno drag moj ronilački kutak u kojem sam izložila važne "ulove": školjke, kućicu dubinskog ježa i staklenu bocu koja je sigurno stajala na dnu mora stotinjak godina. Rođena sam u Puli i oduvijek obožavam more, a prije devet godina sam završila ronilački tečaj. Ništa me tako ne opušta kao zaron: čim čujem zvuk pucketanja mora i mjehurića koje izdišem, smirim se poput bebe. Pogotovo volim roniti noću na Rtu Kamenjak u Istri, a u mraku se u vodi osjećam kao astronaut koji pluta svemirom - priznaje Anja, koju je put iz rodne Pule odveo do Zagreba prije 18 godina.

Više fotografija i informacija o domu Anje Pečovnik potražite u našem specijalu Gloria DOM. Gloria DOM, specijalno izdanje magazina Gloria posvećeno kulturi stanovanja i življenja, donosi presjek trendova koji pokazuju kako je koronakriza promijenila naše domove i odnos prema njima. Uz predivne editorijale i zanimljive teme, donosimo i popust na namještaj talijanskog brenda Natuzzi. "Gloria DOM" na kioscima se nalazi do kraja srpnja.

Linker
20. travanj 2024 13:33