KULINARSKA SCENA

Inspirativna priča hrvatskog masterchefa: Damira Sertića proglašavali su najboljim svjetskim kuharom

40-godišnji Zagrepčanin u svijetu postiže značajne rezultate kao mentor svoga tima, ali i kao pojedinac s brojnim osvojenim titulama.

Svjetski masterchef hrvatskih korijena, Damir Sertić zadnjih godina ostvario je zavidan uspjeh u kulinarskoj karijeri, čime se rijetki vrhunski kuhari mogu pohvaliti, a sam priznaje da nikad nije mogao naslutiti kako će ga ljubav prema kuhinji odvesti do prvorazrednih svjetskih chefova. Veliki zagovornik lokalnih namirnica i regionalnih okusa, svoje znanje na početku karijere ‘brusio‘ je u Zagrebu gdje je i rođen, a danas putuje po svijetu, kreira jelovnike za VIP evente, ali i revije svjetskih luksuznih modnih kuća.

image

Damir Sertić

MARKO MILJKOVIĆ

Putujući Master chef

Iako se naziva ‘putujućim Master Chefom‘, budući da opis njegovog posla zahtjeva angažmane na različitim destinacijama, Sertić je nesebično izdvojio vrijeme i pristao dati intervju za naš portal pa se prisjetio svojih kulinarskih početaka.

‘‘Sve je započelo s pizzama koje sam pravio u sklopu jednog obiteljskog ugostiteljskog objekta u Zagrebu. Vjerovali ili ne, završio sam školu za grafički dizajn, ali sam oduvijek osjećao ogromnu ljubav prema kuhanju. Najviše znanja i recepata sam usvojio od starih kuhara, a kasnije sam stekao prestižnu kulinarsku diplomu. Tada nisam mogao naslutiti da ću jednog dana svoje znanje prenositi mlađim generacijama kuhara i da ću postati član elitne kulinarske udruge Svjetskog društva chefova ‘World Master Chef Societya‘. Mislim da to mogu prepisati velikom radu i trudu, ali moram napomenuti da se sve odvijalo vrlo spontano‘‘, započeo je Sertić kojemu je Zagreb bio tek baza iz koje se počeo širiti po cijelom svijetu.

image

Damir Sertić

MARKO MILJKOVIĆ

Na najvećem svjetskom kulinarskom natjecanju, ‘‘International Culinary Artist Competition Yi Yin Cup‘‘ održanom u Pekingu 2018., osvojio je najprestižniju nagradu kuhara na svijetu.

‘‘Istina je da sam bio prvi Hrvat u povijesti tog natjecanja, iako je sudjelovalo preko 1000 kineskih kuhara. Srce mi je lupalo na tisuću, jedna ogromna doza adrenalina i želja za pobjedom. Inspiraciju za svoj tanjur tražio sam u hrvatskim tradicionalnim namirnicama, pa sam većinu namirnica donio iz Lijepe Naše, dok sam u Kini bio primoran kupiti ribu. Međutim na kraju sam dobio savršen spoj, a stručni žiri je dodijelio najviše bodova mom tanjuru pa sam osvojio ‘‘Platinum Oscar‘‘ nagradu u kategoriji moderne kuhinje i titulu najboljeg kuhara umjetnika svijeta‘‘, ispričao nam je samozatajni Sertić.

Odbio je sudjelovanje u televizijskom kulinarskom showu

Upravo je titula World Master Chefa, talentiranom Hrvatu bila značajna životna prekretnica. Nakon osvojene nagrade otvorila su mu se vrata za druge važne poslovne ponude. O njegovoj profesionalnosti govori i to da mu je ponuđeno sudjelovanje u kulinarskom TV showu.

‘‘Iskreno nisam se vidio u tome, iako sam otišao na probno snimanje emisije. Cijeli projekt bi trajao pet mjeseci, međutim nisam mogao izdvojiti potrebno vrijeme za snimanja s obzirom na druge obaveze koje su mi bile prioritet. Nema smisla pristajati na nešto u čemu ne vidiš smisao, pa mi nije dugo trebalo da se odlučim‘‘, priznao je Sertić.

image
MARKO MILJKOVIĆ

Ponude od Hollywooda do Dubaija

Kulinarske angažmane nudili su mu brojni luksuzni restorani diljem svijeta od Dubaija, Pekinga do Hollywooda koji su ga pokušali zadržati pod svaku cijenu. Iako je dobio velik broj poslovnih ponuda Sertić ističe kako ga je ljubav prema rodnoj Hrvatskoj ipak uspjela ‘zadržati‘.

‘‘Moram priznati da sam imao veliku čast kuhati za Philipa Zeptera, Kneza Alberta od Monaka, i NBA zvijezdu Tonyja Parkera. U mom slučaju poslovne ponude su se samo nizale jedna za drugom, svakako bi izdvojio i kuhanje za jednu od talijanskih revija legendarnog Giorgia Armanija kao jednu veliku čast‘‘, otkrio nam je chef pa dodao: ‘‘Naša zemlja ima jako puno za ponuditi na gastro sceni jer je iznimno bogata kvalitetnom hranom. Nisam imao potrebu ostati u inozemstvu jer sam osjetio da sve ono što mogu raditi u svijetu, mogu raditi i ovdje, dok me god pokreće ljubav prema ovom poslu‘‘.

Na naš upit kojem kulinarskom angažmanu je trenutno posvećen otkrio je da kreira jelovnika za fine dining u privatnim avionima

‘‘Iako sam zbog opisa posla primoran previše putovati, uspješno vodim pet hotelskih kuhinja, gdje radim i ‘‘level up‘‘ standardizaciju, a trenutno me najviše raduje ‘fine dining‘ u privatnim avionima. Riječ je projektu koji sam započeo početkom pandemije, 2020. godine, pri čemu sam se u    potpunosti posvetio realizaciji jelovnika koji samostalno pišem. Želio sam stvoriti nešto potpuno drugačije i iskreno se nadam da ću ove godine cijeli projekt uspješno privesti kraju‘‘, kaže chef.

image

Damir Sertić

MARKO MILJKOVIĆ

Za hrvatsku radnu kulinarsku snagu Sertić tvrdi da se ne cijeni dovoljno na internacionalnoj kulinarskoj sceni

‘‘Naši kuhari se apsolutno ne cijene dovoljno na svjetskom tržitu, ali vjerujem da je to zbog loše usađenih mentalnih vrijednosti koji su duboko ukorijenjeni na Balkanu. U svakom slučaju, Hrvatska sve više ostaje bez kvalitetnih kuhara koji odlaze u inozemstvu, gdje imaju više prilika prezentirati svoje vještine‘‘, zaključio je svjetski kuhar o čijim ćemo uspjesima još imati prilike čuti.

Linker
19. travanj 2024 20:09