SLATKE IGRE

Kći Salomé najdraža je pomagačica u kuhinji riječke pjevačice: ‘Ima više pregača od mene!‘

Riječka pjevačica Nikolina Tom­ljanović, koja je nakon proboja s grupom E.N.I. krenula u samostalne glazbene vode, nedavno je objavila singl ‘Želim poći bilo gdje‘ s country bendom Crooks & Straights. Uz pjevačku karijeru radi i kao učiteljica razredne nastave u osnovnoj školi Pećine te svakog četvrtka na Radio Rijeci vodi emisiju ‘Put po mom‘. No, uvijek nalazi i vremena za kuhanje. ‘Sve stižem, sve mogu‘, tvrdi pjevačica, objašnjavajući da je odlično organizirana.

"Ujutro i tijekom dana pripremam se za nastavu i radim u školi, a večeri su rezervirane za glazbu. Stignem se čak i odmoriti i odspavati gotovo svako popodne. Kad mogu, uložim više vremena na spremanje ručka i kolača, a nekad skuham finu maneštru pa imamo ručak za dva dana. Za trosatnu glazbenu emisiju dugo se pripremam, ali sam motivirana. To mi je gušt! Glazba je moja velika ljubav. Uživam i u radijskoj emisiji i u stvaranju pjesama. “Želim poći bilo gdje” dobro kotira na radijskim postajama i raduje me što je ušla u HR TOP 40", kaže Nikolina, koja je sa šestogodišnjom kćeri Salomé ovih dana pripremala pokladne slastice.

Koja je vaša tajna dobrih fritula?
U njih obavezno treba staviti kapljicu medice, ruma ili rakije. Ja stavljam medicu. Inače, velika sam gurmanica pa kolače pripremam često, čak i prečesto, a veljača je u znaku maškara, krafni i fritula.

image

"U fritule uvijek mora ići kap medice ili rakije", tvrdi pjevačica

JOSIP ČEKADA/CROPIX

Tko ih više voli, vi, suprug Jakob Patekar ili kćerkica Salomé?
Svi ih jednako obožavamo. Sve fritule nestanu iz zdjele u samo nekoliko minuta nakon što ih ispečem.

Od koga ste učili kuhati?
Osnove sam naučila od mame. Toliko volim njezine njoke i knedle od šljiva. Osim hrvatskih tradicionalnih jela, volim napraviti i nešto drugačije, zanimljivo, na prvu nespojivo. Suprug i kći jako vole kako radim maneštru, pizzu od patlidžana, bakalar na gulaš, pastirsku pitu...

Volite li neke specijalitete iz Senja ili iz Krasna, s obzirom na to da otamo vučete korijene?
Najviše volim krasnarski sir škripavac. Prava je delicija! Moji su roditelji malo u Senju, malo u Krasnu pa sam tamo najčešće na maminoj kuhinji. Ponekad odemo i u Otočac na pastrve.

image

Najdraža mamina pomagačica

JOSIP ČEKADA/CROPIX

Pratite li kulinarske emisije na televiziji?
Da, jako često. Slatko mi je što moja kći sa mnom prati takve emisije i zanima je kuhanje. Rado mi pomaže i uči. Ima više pregača od mene.

Kakvu kuhinju volite?
Volim slano, volim pikantno, volim slatko, od lososa zapečenog u limunu do musake s mesom ili lignjama, piletine s lješnjacima i palačinki s Nutellom, bademima, cimetom i višnjama.

image

Mala Salome pažljivo prati savjete mame Nikoline

JOSIP ČEKADA/CROPIX

Isprobavate li lokalnu gastronomiju na putovanjima?
O, da, naravno. Puno je toga što sam probala na putovanjima. Pohane zelene rajčice u Memphisu, pitu od rabarbare u Njemačkoj, kad odem u Graz, obvezno pojedem germknedlu... U Australiji sam jela takozvani vegemite namaz, specifičnog okusa pa ga ljudi ili vole ili mrze, a u Keniji sam uživala u raznim vrstama manga te probala šećernu trsku. U Dubaiju sam pila devino mlijeko, u Švedskoj uvijek jedem losos...

Užasavate li se nekog posla u kuhinji?
Ne. Volim i pripremu, i kuhanje, i pospremanje. Kako nešto upotrijebim, odmah to i operem. E, da, ne volim koristiti perilicu posuđa, nju više rabi suprug. Ja volim sama prati posuđe.

image
JOSIP ČEKADA/CROPIX

Recept za Nikolinine fritule

SASTOJCI
2 jaja, 2 - 3 žlice šećera, limunova korica, 2 jogurta, pola vrećice vanilin šećera, prašak za pecivo, 3 čaše (od jogurta) brašna, malo domaće medice, malo soli, šećer u prahu

PRIPREMA
Izmiksati jaja i šećer te dodati ostale sastojke i dobro promiješati da se dobije glatka smjesa. Vaditi žlicom smjesu i peći u pola litre ulja. Kad porumene, izvaditi i uvaljati u šećer u prahu.

Linker
25. ožujak 2024 04:07