Gastro

Ljubavni začin na danski način: U svom restoranu sve priprema sam, a njegove okrugle palačinke san su snova za gurmane

Skandinavski chef David Juul-Hansen vjeruje da sreću čine male stvari, poput ukusne hrane i ugodnog društva. A u čast tom hedonističkom konceptu u Zagrebu je otvorio Bistro Hygge.

Iza danskog chefa Davida Juul-Hansena zavidna je ugostiteljska i poduzetnička karijera koju je započeo u rodnom Kopenhagenu, nastavio u Londonu i Švicarskoj, gdje je diplomirao na prestižnoj međunarodnoj hotelskoj školi IHTTI, a sada se skrasio u Zagrebu.

Prije mjesec dana otvorio je bistro Hygge sa specijalitetima iz svoje domovine, simpatični mali lokal s prostranom terasom gdje za sada poslužuje doručke i ručkove.

Čitajte i: Novo ‘it‘ mjesto u Zagrebu: Fantastičan interijer, jedinstven koncept ponude i ljubav prema prirodi osvajaju na prvu

"U Zagreb sam stigao prije pet godina zbog jedne poslovne investicije koja se izjalovila, a ostao sam zbog ljubavi", kaže ovaj simpatični Danac koji bistro vodi sa svojom životnom partnericom Martinom Stražičić, rodom iz Pomene na Mljetu, gdje njezina obitelj vodi popularnu konobu.

Sve priprema sam

David je u svom bistrou zadužen za kuhinju, sve u njoj priprema sam - od kruha, zimnice, umaka i gotovih jela - dok se Martina bavi gostima, u čemu ima veliko iskustvo iz obiteljskog restorana. Za sada imaju dvoje zaposlenih, a ideja da rade i dulje od šest sati popodne ovisit će o tome hoće li domaći gosti prepoznati i zavoljeti njihova ukusna danska jela.

image
David u svom bistrou sve priprema sam - od kruha do umaka i gotovih jela.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Na meniju je malo jela, ali svako od njih nosi autentični danski pečat - od tostova, omleta i slasnih otvorenih sendviča s raznim dodacima koji se služe za doručak do mesnih okruglica ili jela s ribom i kozicama.

Čitajte i: Slavni chef ostavio svoj potpis u omiljenom street food restoranu: Mate Janković osmislio delicije idealne za ljeto

Glavna slastica su rahle okrugle palačinke s domaćim džemom, no za njihovu pripremu treba poseban pekač. David kaže kako njegovi sunarodnjaci vole raznoliku hranu, puno povrća, ribe, mesa, kao i kvalitetan kruh. Smatra da Danci imaju najbolje pekarske proizvode pa je otvaranje craft pekarnice još jedan projekt o kojem razmišlja.

"Imamo razne planove, od proširenja ponude do autentične danske pekarnice, no za sve te ideje moramo pričekati popuštanje pandemije i vidjeti kako će posao krenuti kada padnu sve zabrane i život se vrati na staro. Nadamo se najboljem uz želju da Zagrepčani prepoznaju našu gastronomsku ideju i uživaju u našim jelima. Zato se i naš bistro zove Hygge, u čast vjerojatno najpoznatijoj danskoj riječi koja je neprevediva, ali otprilike označava iskonsko uživanje u životu uz hedonizam i sveopću ugodu".

image
Shooting Star
VEDRAN PETEH/CROPIX

Shooting Star

SASTOJCI (ZA 1 OSOBU)

  • 120 g fileta svježe bijele ribe
  • 50 g očišćenih kozica
  • 100 g miješane salate
  • kriška raženog kruha
  • majoneza, svježi kopar
  • 1 jaje, 2 kriške limuna
  • rotkvica
  • sol, papar
  • ulje

PRIPRAVA

U majonezu umiješati sitno narezani kopar. Kozice pomiješati sa žlicom aromatizirane majoneze. Filete ribe osušiti i umočiti u umućeno jaje, a potom u mrvice. Pržiti ih na ulju sa svake strane dok ne dobiju zlatnu boju te ih posoliti i popapriti. Na tanjur posložiti kruh namazan aromatiziranom majonezom, začinjenu salatu, pečenu ribu i kozice. Pokapati s par kapi limuna.

image
Æbleskiver (Danske okrugle palačinke)
VEDRAN PETEH/CROPIX

Æbleskiver (Danske okrugle palačinke)

SASTOJCI

  • 2 jaja
  • prašak za pecivo
  • 1 žlica otopljenog maslaca
  • 250 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 1 žlica šećera
  • 250 ml mlaćenice

PRIPRAVA

Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Pomiješati suhe komponente te dodati otopljeni maslac i žumanjke pa potom lagano umiješati mlaćenicu. Nastaviti miješati dok se ne dobije lijepa kremasta struktura.

Bjelanjke izmiksati te lagano špatulom umiješati u kremu od žumanjaka. Ne miješati previše jer je potreban zrak kako bi palačinke dobile mekanu, prozračnu strukturu. Kako bi se dobio originalni okrugli oblik te danske slastice, za pečenje je potreban poseban pekač.

image
Sendvič s namazom od šunke
VEDRAN PETEH/CROPIX

Sendvič s namazom od šunke

SASTOJCI (ZA 4 OSOBE)

  • 500 g šunke od buta
  • 1 luk srebrenac
  • 50 g vlasca
  • nekoliko listova zelene salate
  • majoneza
  • špek
  • kapari
  • cherry rajčice
  • raženi kruh
  • sol, papar
  • režanj češnjaka

PRIPRAVA

Skuhati šunku u vodi u koju smo dodali papar i češnjak. Kada je gotova, ohladiti je, a meso usitniti u multipraktiku te dodati narezani luk, vlasac, majonezu te sol i papar po želji. Špek narezati i prepržiti ga na tavi dok ne postane hrskav. Kriške kruha prvo namazati majonezom, staviti list salate, u nju složiti namaz od šunke i ukrasiti kaparama i hrskavim špekom.

Linker
30. ožujak 2024 09:14