MARKO TODOROV/CROPIX
Slatki ukrasi

Originalni pokloni za Božić: Iznenadite svoje najdraže jestivim darovima koje ćete sami napraviti

Inženjerka elektrotehnike Suzana Kvesić zaljubila se u izradu kolača i ‘prekvalificirala’ u slastičarku: svoje recepte dijeli na društvenim mrežama i drži online radionice, a čitatelje glorije in savjetuje kako napraviti - jestive božićne darove.

Inženjerka elektrotehnike Suzana Kvesić zaljubila se u izradu kolača i ‘prekvalificirala’ u slastičarku: svoje recepte dijeli na društvenim mrežama i drži online radionice, a čitatelje glorije in savjetuje kako napraviti - jestive božićne darove.

Dobar kolač traži malo inženjerske preciznosti, kroz smijeh konstatira 32-godišnja Sesvećanka Suzana Kvesić, koja je nakon završenog studija elektrotehnike potpuno promijenila karijerni smjer, upisavši slastičarsku školu i završivši za majstora slastičara. Znanje je usavršavala učeći od poznatih hrvatskih, kao i svjetskih kuhara i slastičara, upijajući svaki savjet poput spužve i radeći u vrhunskim restoranima, hotelima i cateringu, da bi svoje iskustvo naposljetku pretočila u vlastitu tvrtku Pastry chef.

- To je moja slatka priča koja se bavi raznim djelatnostima vezanima uz slastičarstvo: predavačica sam na više učilišta, održavam razne radionice iz slastičarstva, kreiram autorske slastice, konzultantica sam za slastice te pokretačica prve online live radionice iz slastičarstva u Hrvatskoj, a i šire - nabraja Suzana. Za izradu svojih deserata najviše voli koristiti sezonske i lokalne namirnice te tradicionalne slastice prezentirati u nekom novom ruhu.

image

Korak 1: Ispecite kolač u okruglom kalupu i ostavite da se dobro ohladi.

MARKO TODOROV/CROPIX

- Dekonstrukcija hrvatskih tradicionalnih kolača poput imotskog rafiola, međimurske gibanice ili savijače mi je najdraži izazov. Na taj način klasicima dajem neki novi sjaj, a okusom i dalje podsjećaju na djetinjstvo. Volim dizajnirati slastice s pričom, karakteristične za određeno područje. Primjerice, jednim desertom možemo reprezentirati čitav jedan otok i kreacija takvih slastica za mene je izazov koji jednostavno obožavam pa sam stalno u potrazi za nekim novim - otkriva Suzana. Svoje recepte i savjete rado dijeli i na društvenim mrežama, na kojima je prati blizu 39 tisuća ljudi, a najveći su joj fanovi i tim za testiranje svih slatkih noviteta njezino dvoje djece.

- Raditi ono što volite i u čemu uživate je velika stvar, jer vam onda ništa nije teško. A mene pečenje kolača veseli danas jednako kao što me veselilo u djetinjstvu, kad sam tek otkrila tu vještinu - dodaje Suzana.

image

Koak 2: Izvadite ga iz kalupa i razrežite na trokutiće te ukrasite bojom za kolače.

MARKO TODOROV/CROPIX

Čokoladna božićna drvca

Sastojci

  • 80 g maslaca,
  • 80 g tamne čokolade,
  • 80 g maslaca,
  • 3 jaja,
  • 130 g šećera,
  • 10 g vanilin šećera,
  • 40 g glatkog brašna,
  • 20 g mljevenih lješnjaka,
  • 20 g kakaa

Sastojci za glazuru

  • 80 g čokolade,
  • 40 g slatkog vrhnja

Sastojci za dekoraciju

  • 250 ml slatkog vrhnja,
  • 15 g macha čaja ili boja za kolače
image

Korak 3: Svaki komad ukrasite jestivim ukrasima i nataknite na slamku te poslužite.

MARKO TODOROV/CROPIX

Priprema

Čokoladu izrezati na sitne komadiće, dodati maslac i sve zajedno otopiti na pari pa ostaviti dobivenu smjesu da se ohladi na sobnoj temperaturi. Jaja zajedno sa šećerom i vanilin šećerom miješati električnom miješalicom sve dok se šećer ne otopi i dok ne dobijete gustu pjenastu smjesu. Uz pomoć silikonske špatule uliti otopljenu čokoladu i maslac. Na kraju dodati prosijane preostale suhe sastojke. Pazite da se prilikom miješanja u smjesi zadrži što više zraka, zato ne treba miješati predugo. Smjesu izliti u kalup za torte promjera 24 cm koji je prethodno obložen papirom za pečenje i peći u predgrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 20 minuta. Za ganache nasjeckati čokoladu na sitne komadiće, preliti slatkim vrhnjem i sve zajedno otopiti na pari. Topli ganache preliti preko gotovog biskvita. Za dekoraciju izmiksati slatko vrhnje uz dodatak macha čaja kako bi se dobila zelena boja. U nedostatku macha čaja može se koristiti i jestiva boja za kolače. Uz pomoć slastičarske vrećice tučeno vrhnje nanijeti na ohlađeni biskvit narezan na trokutiće. Gotove boriće po želji dekorirati jestivim perlicama, narom, šećernim dekoracijama - i staviti na štapić.

Čitajte i:

Linker
26. travanj 2024 07:43