Gastro specijal

Strastvena gastro blogerica i autorica kuharice ‘Mrvu ovog, zeru onog‘ ima recept za idealan blagdanski ručak!

U kreiranju savršenog blagdanskog jelovnika pomažu influenceri koji s čitateljima Glorije dijele recepte za svoje slatke i slane delicije - za idiličan ugođaj u domu.

Blog Sandre Rončević više je od virtualne bilježnice s receptima - to je zanimljiv kolaž dnevničkih zapisa, povijesti gastronomije, recepata i fantastičnih fotografija. A iz svake objave isijava autoričin pristup životu - s puno strasti, pozitivne energije, hedonizma i znatiželje.

- Diplomirala sam talijanski jezik i kulturu te 20 godina radila na međunarodnim humanitarnim i razvojnim projektima, a onda 2018. poziciju projektnog menadžera zamijenila pozicijom menadžera vlastitog života i ušla u svijet gastronomije - objašnjava Sandra.

image

Sandra Rončević

MILA BATINICA

Čitajte i: Kuglof je simbol blagdanskog stola: Oduševit će vas recept za mramornu verziju omiljenog gastro blogera

To je područje zanima otkad zna za sebe, no tek je prije nekoliko godina osvijestila da bi iz pirjanja, rezuckanja i motanja oko peći, koje ju veseli, mogla “skuhati” zanimljivu karijeru.

Osim osmišljavanjem sadržaja za blog “O slanom i slatkom: o svemu”, danas se bavi produkcijom gastro sadržaja za klijente, osmišljavanjem i vođenjem gastronomskih turističkih tura i držanjem radionica, a objavila je i kuharicu “Mrvu ovog, zeru onog”, iz koje je s čitateljima Glorije podijelila svoje omiljeno blagdansko jelo - porchettu. Idealna je, kaže, za blagdanska druženja - jer je izdašna, sočna, a u hladnjaku se može čuvati i više dana i tako uvijek imati spremno jelo, čak i za nenadane goste.

Čitajte i: Omiljeni chef sprema nam nešto posebno za blagdane: Jamie Oliver nudi jedinstvene božićne recepte

image

Porchetta

SANDRA RONčEVIĆ

Porchetta

SASTOJCI

  • 3 kg svinjske potrbušine (carskog mesa) s kožom
  • 4 režnja češnjaka
  • 2 žlice sjemenki komorača
  • 1 žlica sjemenki korijandra
  • 1 žličica čili pahuljica ili tucane ljute paprike
  • 5-6 grančica svježeg timijana
  • svježe naribana korica 1 limuna srednje veličine
  • 4-5 prstohvata soli

DODATNI SASTOJCI

  • masnoća (svinjska mast ili maslinovo ulje)
  • 2 dl bijelog vina
  • grančica ružmarina
  • malo muškatnog oraščića
  • 2-3 režnja češnjaka
  • mrva soli


PRIPRAVA

Oprati svinjsku potrbušinu, dobro je osušiti pa kožu izbosti nožem ili je lagano zarezati po površini, napraviti mrežu. Sjemenke komorača i korijandra usitniti u mužaru i pretvoriti ih u fini prah. Dodati čili pahuljice, svježi timijan, protisnuti češnjak i ribanu koricu jednog limuna. Sve dobro izmiješati pa tom mješavinom začina dobro natrljati meso iznutra. Posoliti i dobro utrljati sol. Čvrsto zarolati pa meso učvrstiti kuhinjskim koncem ili špagom. Staviti u posudu i spremiti u hladnjak nepokriveno i pustiti da hladnjak dodatno isuši kožu. Držati u hladnjaku najmanje 12 sati (preko noći), a najbolje 24 sata ili malo duže.

Izvaditi meso iz hladnjaka i ostaviti ga vani da postigne sobnu temperaturu prije pečenja. Prije pečenja natrljati kožu s još 2-3 prstohvata soli, premazati svinjskom mašću ili lagano nauljiti maslinovim uljem. Položiti u lim za pečenje i podliti s 200 ml bijelog vina i 100 ml vode, ubaciti grančicu ružmarina, 2-3 cijela režnja češnjaka i malo muškatnog oraščića. Pećnicu ugrijati na 250 stupnjeva.

Staviti meso u zagrijanu pećnicu i peći 15 minuta, potom smanjiti temperaturu na 200 stupnjeva i peći dodatnih 15 minuta. Nakon toga smanjiti temperaturu na 160-170 stupnjeva i peći tri sata, povremeno prelijevajući meso otopljenom masnoćom.

Nakon što su protekla tri sata, pojačati pećnicu na 200 stupnjeva i okrenuti grijač na gril. Pustiti da se koža dobro zapeče i postane hrskava, ali uz stalno okretanje mesa kako bi bilo zapečeno sa svih strana. Paziti da koža ne izgori. Kad je meso gotovo, ostaviti ga da se ohladi u pećnici. Mlako ili hladno rezati na tanke ploške pa poslužiti kao narezak.


Gastro blogerica Sandra Rončević, na Instagramu poznata kao @oslanomislatkom, posvetila se pripremi jela kojima je teško odoljeti. Zapratite je, nećete požaliti.

Linker
15. travanj 2024 15:52