Gastro specijal

Autorica najstarijeg gastro bloga u Hrvatskoj otkrila nam je recept za zaista poseban blagdanski desert!

U kreiranju savršenog blagdanskog jelovnika pomažu influenceri koji s čitateljima Glorije dijele recepte za svoje slatke i slane delicije - za idiličan ugođaj u domu.

Puslice su joj omiljeni ljetni desert, no blogerica i suvlasnica dubrovačkog restorana Pantarul ovaj put predstavlja ih u zimskom kontekstu - s kruškama. Na ideju je došla na brzinu, kad joj nije uspio kolač koji je planirala servirati prijateljima poslije večere. Kulinarske uspjehe i promašaje Ana-Marija Bujić (35) već 15 godina dijeli na stranici damijenestoslatko.com i stažem je najstarija gastro blogerica u Hrvatskoj.

image

Petogodišnja kći Karmen pomaže joj u pripravi blagdanskih slastica.

ANA-MARIJA BUJIĆ

Diplomirala je engleski i francuski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a još tijekom studija počela je skupljati i objavljivati recepte. Na to ju je potaknulo vrijeme provedeno u Francuskoj gdje se zaludjela tamošnjim delicijama iz pekarnica, a doma ih je pokušavala rekreirati - uz pomoć recepata koje je pronalazila na inozemnim blogovima.

U međuvremenu je otvorila i Instagram profil gdje s 11 i pol tisuća pratitelja dijeli svoja jela te promovira vlastite knjige. A njena “Sasvim mala božićna kuharica” ovih blagdana doživjela je reizdanje u tvrdom uvezu.

Čitajte i: Strastvena gastro blogerica i autorica kuharice ‘Mrvu ovog, zeru onog‘ ima recept za idealan blagdanski ručak!


Eton Mess puslice s poširanim kruškama

PUSLICE (10 DO 12 KOMADA)

SASTOJCI

  • 3 bjelanjka
  • 150 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • šaka krupno sjeckanih badema

PRIPRAVA

Bjelanjke mikserom istući u tvrdi snijeg. Žlicu po žlicu i dalje miksajući dodati šećer i sol. Ugrijati pećnicu na 150 stupnjeva i obložiti pleh papirom za pečenje. Žlicom istresti hrpice željene veličine na papir pa puslice posipati krupno sjeckanim bademima. Smjesa mora biti čvrsta i držati oblik. Da bi puslice bile sasvim hrskave, peći ih sat i pol. Ako želite da unutra budu pjenaste, peći jedan sat. Pustiti ih da se ohlade u odškrinutoj pećnici.

image

Eton Mess puslice s poširanim kruškama.

ANA-MARIJA BUJIĆ

Čitajte i: Kuglof je simbol blagdanskog stola: Oduševit će vas recept za mramornu verziju omiljenog gastro blogera


Poširane kruške

SASTOJCI

  • 8 - 9 krušaka
  • 400 g šećera ili meda
  • 2 l vode
  • začini poput 3 zvjezdasta anisa, mahuna vanilije, štapić cimeta, žličica klinčića

PRIPRAVA

U lonac staviti šećer, vodu i odabrane začine i pustiti da voda provrije. U međuvremenu oguliti kruške (peteljku im ostaviti). Odmah ih staviti u vodu i paziti da su njome cijelo vrijeme pokrivene. Kuhati otprilike 30 minuta dok ne omekšaju, ali paziti da se ne prekuhaju. Kruške pustiti da se hlade u sirupu u kojem su kuhane i čuvati ih u sirupu u hladnjaku do konzumacije. Po želji, prije posluživanja mogu se ugrijati.

POSLUŽIVANJE

Istući 500 ml vrhnja za šlag s 1 ili 2 vrećice burbon vanilin šećera te staviti u zdjelicu.

Linker
19. travanj 2024 18:53