Brzi tiramisu.
 TONKA ČOBANOV
neodoljive tonkine slastice

Za prste polizati! Za pripremu deserata u čaši domaće gastro blogerice ne trebate paliti pećnicu

Želite li impresionirati goste nečim slatkim, osvježavajućim, ali i jednostavnim za pripremu, servirajte im neodoljive slastice po receptu popularne dalmatinske gastro blogerice Tonke Čobanov.

Tonka kuha, peče, pirja, fotografira i inspirira nas na svom Instagram profilu “Tonkina kužina”, a mi možemo samo zamišljati kakvi se sve zamamni mirisi šire iz njezine prave, nevirtualne kuhinje u Rogoznici, malenom mjestu u Dalmaciji u kojem živi s obitelji.

Njezina “štorija o kuhanju”, otkriva, ne počinje na uobičajen način - nije se kao djevojčica motala oko štednjaka, nije oduševljeno utiskivala prstiće u sirovo tijesto ni uzbuđeno pratila kulinarske TV emisije.

image
Tonka Čobanov
© TINA ŠUTO

Štoviše, prilično je uspješno izbjegavala sve što ima veze s kuhanjem te, po vlastitom priznanju, ušla u svoje dvadesete s kulinarskim znanjem koje “jedva da je dosezalo nivo pofriganog jajeta”. No, prioriteti se mijenjaju, baš kao i životni interesi. Kuhanje ju je počelo zanimati kad je postala supruga i majka, a da tu vještinu usavrši, pomogli su joj savjeti majke i svekrve te odlasci na kulinarske radionice.

Čitajte i: Gastro carstvo Zrinke Zekulić: U kuhinji staroj 30 godina nastaju specijaliteti kojima osvaja i najveće gurmane

Sve to, u kombinaciji s njezinom gastro kreativnošću i neiscrpnom količinom energije (po struci je odgojiteljica u vrtiću, a kuhanje joj je hobi kojim se bavi u slobodno vrijeme), rezultirali su Instagram profilom Tonkina kužina, koji danas ima više od 19 tisuća pratitelja. Na njemu dijeli recepte za slatka i slana jela (omiljena su joj ona mediteranske kuhinje), a kao asistenti često ulete njezini mališani.

“Kod nas je doma uvijek veselo - stalno netko reže, maže, jede i to nas jako veseli”, konstatira popularna gastro blogerica, koja je za čitatelje Glorije IN odabrala tri proljetna deserta koji se spravljaju lako i brzo, a imaju fantastičan okus.

image
Breskve u čaši.
TONKA ČOBANOV

Breskve u čaši

SASTOJCI ZA PODLOGU

  • 230 g keksa Grancereale croccante con riso (obavezno koristiti baš ovaj keks)
  • 112 g otopljenog maslaca 2 kuhane breskve
  • 3 breskve
  • 55 g smeđeg šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žlica vode
  • 1 žličica gustina

SASTOJCI ZA KREMU

  • 1 puding od vanilije
  • 400 ml mlijeka
  • 100 g krem sira
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 listića želatine

PRIPRAVA

Za podlogu maslac otopiti, pomiješati s keksima i utisnuti u kalup. Breskve izrezati na kocke, kožicu ne treba micati. Dodati sve ostale sastojke te kuhati 8 do 10 minuta uz povremeno miješanje. Breskve preliti preko podloge od keksa. Za kremu listiće želatine preliti vodom. Skuhati puding u 400 ml mlijeka u koji se doda 1 žlica šećera te ekstrakt vanilije.

Kad je puding gotov, umiješati krem sir te dva listića želatine. Želatinu prije dodavanja ocijediti od viška vode. Smjesu preliti preko kuhanih breskvi. Pričekati da se malo ohladi te nanijeti završni sloj. Ohladiti do kraja u hladnjaku.

Čitajte i: Profesor i ‘učenik‘ osmislili kuharicu s brzim i lakim receptima koji pomažu u otklanjanju kroničnih tegoba

image
Brzi tiramisu.
TONKA ČOBANOV

Brzi tiramisu

SASTOJCI

  • 100 g tamne čokolade
  • 100 g bijele čokolade
  • 450 g grčkog jogurta
  • 20 g meda
  • 150 ml espresso kave
  • 12 piškota

PRIPRAVA

Skuhati kavu i ostaviti da se ohladi. Svaku piškotu izrezati na tri dijela. Na pari otopiti tamnu, pa bijelu čokoladu. Grčki jogurt staviti u posudu, dodati med i miješati dok se sve ne poveže.

Piškote umočiti u kavu i slagati na dno posude. Preliti kremom od jogurta. Na kremu od jogurta staviti otopljenu tamnu pa bijelu čokoladu. Ponoviti još jednom (piškote, krema od jogurta, čokolada). Ukrasiti čokoladom.

image
Desert s mascarponeom i mljevenim lješnjacima.
TONKA ČOBANOV

Desert s mascarponeom i mljevenim lješnjacima

SASTOJCI ZA PODLOGU

  • 150 g Grancereale croccante keksa
  • 50 g tostiranih mljevenih lješnjaka
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice rastopljenog kokosovog ulja

SASTOJCI ZA KREMU

  • 250 g mascarponea
  • 100 g sirnog namaza
  • 30 g šećera u prahu
  • korica i sok od 1 limuna ili limete
  • 40 ml gina

PRIPRAVA

Lješnjake samljeti u sjeckalici, ali ne do kraja, neka ostane i poneki malo veći komadić. Isto napraviti s keksima. Izmiješati u zdjeli kekse, lješnjake, otopljeno kokosovo ulje i med. Ako vam se smjesa čini suha, dodati još pola žlice otopljenog kokosova ulja. Staviti malo smjese na dno čaše.

U drugoj zdjeli mikserom kratko miksati mascarpone, sirni namaz, šećer, sok i koricu od limuna dok se svi sastojci ne povežu. Dodati gin i ponovno izmiksati. Staviti kremu u čašu na podlogu od keksa. Poigrati se slaganjem slojeva. Ukrasiti kriškama limuna ili limete.

Linker
24. kolovoz 2021 20:20