NEKI TO VOLE SIROVO

Zagrebačka fitness trenerica Amika Tomčić ‘slaba’ je na kolače, a pripravlja ih s mnogo mašte - i bez pečenja

Na spravljanje sirovih slastica, Amika Tomčić odvažila se bez kulinarskih tečajeva i škola. Iskušajte njene zdrave recepte!

Brojna su znanja, vještine i interesi zagrebačke fitness trenerice i astrološke konzultantice Amike Tomčić. Uskoro brani doktorat na Kineziološkom fakultetu, četiri godine studirala je teologiju dok je čekala “upad” na Akademiju dramske umjetnosti - gdje je potom diplomirala filmsku režiju. Ima i diplomu američke škole Noela Tyla, suvremenog autora iz područja astrologije, a završila je i edukaciju za voditelja sistemskih konstelacija. A Amikina najnovija strast je spravljanje sirovih slastica, na što se odvažila samostalno, bez kulinarskih škola i tečajeva.

- Pamtim jednu večer prije šest godina, kad me po povratku kući s posla obuzela jaka želja za slatkim. Na internetu sam pronašla zanimljiv recept za zdrave kuglice od kakaa, smokvi i oraha: odmah sam ih napravila i jako su mi se svidjele - govori Amika Tomčić koja bi iz jelovnika, da mora birati, izbacila slana jela i živjela na slasticama. U početku je, kaže, “sirove” recepte otkrivala na internetu, ali iz njih bi izbacivala pojedine sastojke koji joj se ne sviđaju i ubacivala neke nove pa sada radi isključivo “po svome”.

Čitajte i: Slavlje u domu Monike Sablić! Uskršnja čarolija u domu poznatih splitskih supružnika počinje ranije

Čitajte i: Krčka janjetina u izvedbi proslavljenog trenera! Kraljica Uskrsa na blagdanskom stolu obitelji Gračan

image
Osim sastojaka, kaže Amika, za izradu sirovih kolača potrebni su samo električna sjeckalica i hladnjak
IVANA NOBILO/CROPIX

- U sirovim slasticama često se, primjerice, koristi banana koju ne volim pa je zamijenim nekim drugim voćem. Sve ostalo je jednostavno jer za takve kolače trebaju samo dobar multipraktik, odnosno električna sjeckalica i hladnjak - kaže Amika Tomčić, koja je u međuvremenu postala majstorica u pripremanju kompleksnih torti za koje joj ponekad treba i više od tri sata. To joj ne predstavlja problem jer, kaže, suviše je nemirnog karaktera i za nju nije sjedenje na kauču pred televizorom, već se najbolje opušta u svojoj kuhinji. Upali glazbu i po nekoliko sati smišlja nove okuse, ali i izgled kolača.

- Proljetnu tortu osmislila sam da podloga predstavlja zemlju, pa potom ide zelena fila koja glumi travu pa ružičasta krema kao cvjetna livada i na kraju marcipan kao prah peluda - otkriva Amika, koja fotografije svojih slastica objavljuje na Instagram profilu.

Prednost sirovih slastica je to što sadrže zdrave masnoće, a za njihovu pripravu koriste se samo hladno prešana biljna ulja. U njima nema rafiniranih šećera niti nečega životinjskog porijekla i dulje “drže” energiju od klasičnih kolača koji zbog šećera naglo dižu inzulin, a kalorije se spremaju gdje ne bi trebalo. Među ostalim, kao vlasnica triju fitness studija zna da nema te tjelovježbe koja bi mogla otopiti prekomjerne kilograme bez zdrave i pravilne prehrane. A njeni sirovi deserti omogućuju uživanje u slatkom bez grižnje savjesti.

PROLJETNA TORTA

image
IVANA NOBILO/CROPIX

SASTOJCI (kalup promjera 20 cm):

Podloga:

  • 90 g bademovog brašna
  • 35 g kokosovog brašna
  • 100 g svježih datulja (ili suhih namočenih pa ocijeđenih)
  • prstohvat soli, pola žličice vanilije u prahu
  • 1 žlica otopljenog kokosovog ulja

Zeleni marcipan:

  • 100 g bademovog brašna
  • 100 g oljuštenih, neslanih pistacija
  • 4 žlice sirupa agave
  • nekoliko kapi ekstrakta vanilije, po želji 1 žlica moringa praha

Sloj od malina:

  • 250 g malina (svježe ili smrznute na pola otopljene)
  • 200 g svježih datulja
  • 100 g suhih višanja (ili brusnica) namočenih
  • 3 žlice chia sjemenki

Pokrov (bijeli marcipan):

  • 200 g bademovog brašna
  • 4 žlice agave
  • nekoliko kapi ekstrakta vanilije

PRIPRAVA:

Sastojke za podlogu izmiksati u sjekaču hrane do homogene smjese pa utisnuti u kalup i staviti u zamrzivač. Isto ponoviti sa sastojcima za zeleni marcipan, zatim ga utisnuti u podlogu i vratiti u zamrzivač. Potom izmiksati sastojke za sloj od malina, ostaviti da odstoji 15 minuta, premazati preko sloja zelenog marcipana i staviti u zamrzivač. Pokrov od bijelog marcipana izmiksati do glatke smjese pa razvaljati između dva papira za pečenje na debljinu 2 - 3 mm. Zatim izrezati na veličinu kalupa pa izbušiti rupe čepovima različitih veličina i staviti na tortu. Ostatak razvaljati i izrezivati ukrase (listiće, latice, kružiće) za dekoraciju torte. Za zelenu boju umijesiti malo moringa praha, a za žutu malo kurkume. Gotovu tortu ostaviti u zamrzivaču nekoliko sati pa rezati smrznutu.Ostaviti 15 minuta na sobnoj temperaturi prije jela.

MINI PANETTONE S BIJELOM ČOKOLADOM

image
IVANA NOBILO/CROPIX

SASTOJCI (za 6 komada promjera 7 cm):

Tijesto:

  • 170 g mljevenih badema
  • 70 g bademovog brašna
  • 80 g mljevenih zobenih pahuljica
  • 40 g kokosovog brašna
  • korica 1 naranče
  • korica 1 limuna
  • 50 g grožđica namočenih u sok 1 naranče (sve staviti - i sok i grožđice)
  • 100 g sirupa agave
  • 2 žličice ekstrakta vanilije

Bijela čokolada:

  • 110 g kakao maslaca
  • 65 g maslaca od indijskih oraščića
  • 60 g sirupa agave
  • 1 žlica hladno prešanog ulja (suncokretovog, kokosovog)
  • nekoliko kapi ekstrakta vanilije

PRIPRAVA:

Dobro izmiješati sastojke za tijesto. Kad je gotovo, utisnuti ga u silikonske kalupe i staviti kratko u zamrzivač. Kakao maslac za bijelu čokoladu otopiti polako ga miješajući u zdjelici uronjenoj u drugu zdjelicu s toplom vodom. Sve sastojke za bijelu čokoladu kratko izblendati pa preliti preko tijesta izvađenog iz kalupa. Posuti sjeckanim bademima i staviti na petnaestak minuta u hladnjak.

ROGAČ PRALINE

image
IVANA NOBILO/CROPIX

SASTOJCI (za 25 komada):

  • 100 g lješnjaka
  • 75 g indijskih oraščića
  • 50 g suhih smokvi
  • 50 g datulja
  • 15 g mljevenog rogača
  • 1,5 žlica sirupa agave ili javora

PRIPRAVA:

Sve sastojke miksati u sjekaču hrane (multipraktik) dok se smjesa ne počne lijepiti kad pritisnete prstima. Oblikovati praline silikonskim kalupom ili oblikovati male kuglice. Uvaljati u još malo mljevenog rogača.

Linker
16. travanj 2024 03:18