Kuhinja

Zagrebačka glumica o kulinarskim izazovima: ‘Iako u tome ne uživam, kuham svakodnevno, na što me najviše motivira sin Fabijan‘

Kako izgleda gastro svakodnevica zaposlene mame, koja paralelno i pjeva i glumi, otkriva Vanda Winter - ljubiteljica kontinentalne hrane, riječne ribe pečene na svinjskoj masti i majstorica u pripravi dizanog tijesta.

Zagrebačka glumica Vanda Winter (37) često je na kazališnim daskama pjevala - primjerice u predstavi "Mamma mia" koja se u njezinom matičnom kazalištu Komedija vraća na repertorar nakon godinu dana pauze - a odnedavno se glazbi odlučila još ozbiljnije posvetiti.

U suradnji s kreativnim producentom Aljošom Šerićem priprema debitantski album, a dok je njegova supruga Antonia Šerić na porodiljnom, Vanda će je zamijeniti na koncertima grupe Pavel. Nedavno je predstavila i svoj prvi singl "Lako", za koji je snimila spot s kolegom Filip Jurčićem, a unatoč moru obaveza svakodnevno kuha. To je, priznaje, isključivo zbog sina Fabijana koji ima četiri i pol godine: stalo joj je do toga da jede zdravo i raznoliko.

Koje je Fabijanovo omiljeno jelo?

Veliki je ljubitelj tjestenine u svim kombinacijama, mogao bi je i bez ičega jesti da se njega pita. Imali smo muke s njim kad je bio manji i kad smo mu počeli uvoditi krutu hranu. Međutim sada smo izuzetno zadovoljni, zaista dobro jede i ne odbija ništa. Ne branim mu ništa, nemam problem s tim da povremeno pojede i svoju omiljenu čokoladu, kad znam da će se to tijekom dana izbalansirati s finom salatom ili juhom.

Čitajte i: Najbolji vinar među glumcima najviše voli jesti ono čega se mnogi užasavaju, a otkrio je i najjednostavniji i najbrži ručak

U čemu je vaš suprug Ivan Parlov majstor?

On je odličan pomoćni kuhar i moj asistent. Za sve ima strpljenja, brz je i spretan. Kad je naš sin bio beba, stalno je spravljao riblje juhe, to je bio njegov specijalitet.

Od koga ste naučili kuhati?

Od mame Sanje, naravno. Njezina kuhinja mi je bila baza, na koju sam nadograđivala sve što me dalje interesiralo. No zapravo sam počela kuhati tek kad sam se odselila iz roditeljskog doma.

Preferirate li kontinentalnu ili mediteransku prehranu?

S obzirom na to da sam odrasla u okolici Zagreba i kontinentalka sam, ta mi je prehrana primarna i sama kuham na vrlo kontinentalan način. Kod nas se sprema riječna riba koja se peče na svinjskoj masti, što je u mediteranskoj kuhinji nezamislivo. Obožavam štrukle, kao i razne gulaše i divljač, najviše veprovinu. Volim naravno i mediteranske specijalitete, u kojima uživam zahvaljujući svekrvi, s obzirom na to da je suprugova obitelj iz Imotske krajine.

image

Lepinje s trganom piletinom i coleslaw salatom

Foto: Vedran Peteh/CROPIX

Lepinje s trganom piletinom i coleslaw salatom

SASTOJCI ZA 4 OSOBE

Za piletinu: 500 g pilećih prsa, 3 žlice ulja,1 luk,1 češalj češnjaka,1 mala mrkva,1 paprika, 200 g sjeckanih rajčica iz konzerve, 50 ml vode, 1 žlica balzamičnog octa, 1 žlica soja sosa, 1 žlica šećera, 1/2 žličice đumbira u prahu, sol i papar

Za coleslaw salatu: 150 g ribane mrkve, 150 g sitno sjeckanog ljubičastog kupusa, sol i papar, 3 žlice kiselog vrhnja, 1 žlica majoneze, 1 žlica octa, vinskog ili alkoholnog, 1 žličica senfa

Priprema

Meso posoliti pa prepeći na malo ulja na visokoj temperaturi. Izvaditi iz tave i držati na toplom. U tavu staviti još malo ulja pa dodati narezan luk i češnjak, mrkvu narezanu na kolutiće i papriku na komadiće. Pržiti na srednje jakoj temperaturi pet minuta. Dodati vodu i rajčicu te meso, poklopiti i kuhati 45 minuta. Nakon 45 minuta izvaditi meso i sitno ga nasjeckati ili rastrgati uz pomoć dviju vilica. Umak premjestiti u visoku posudu i izmiksati štapnim mikserom. Vratiti u tavu, dodati ocat, soja sos, šećer, đumbir te sol i papar po ukusu. Kuhati 10 minuta na visokoj temperaturi da se malo reducira. U gotov umak dodati meso i pomiješati. Za coleslaw salatu dodati sve sastojke i pustite malo da odstoje kako bi se salata opustila.

Čitajte i: Sve miriše na cimet! Započnimo studeni kako dolikuje - uz nešto utješno, toplo i slatko na tanjuru

LEPINJE (5 KOMADA)

Sastojci: 300 ml tople vode, 1 žličica šećera,7 g suhog kvasca,1 žličica soli, 375 - 400 g glatkog brašna, 2 žličice biljnog ulja

Priprema

Vodu, šećer i kvasac pomiješati i pustiti pet minuta, samo da se kvasac aktivira. Dodati gotovo svo brašno te sol pa rukama ili mikserom nekoliko minuta mijesite tijesto. Tijesto mora biti vrlo mekano, tako da ga se može miješati čak i vilicom ili kuhačom. Zatim dodati ulje i umijesiti ga rukama u tijesto.

Pustiti tijesto u zdjeli da odstoji 15 do 20 minuta pod krpom. Dobro pobrašniti radnu plohu. Uzimati rukom po 1/5 tijesta, mora biti ljepljivo i rastezljivo. Staviti hrpicu tijesta na brašno pa povlačiti tijesto izvana prema unutra sa svih strana te utiskujte u sredinu kako biste oblikovali okruglastu, bucmastu lepinju. Treba biti lijepo obložena tankim slojem brašna kako se ne bi lijepila.

Protvan za slaganje lepinja obložiti papirom za pečenje. Lepinje slagati tako da je onaj dio gdje se u sredini spaja tijesto okrenut prema dolje. Ostaviti veliki razmak među lepinjama. Pustiti da odstoje 15 minuta pod krpom. Zatim prstima, od sredine prema van, raširiti tijesto i oblikovati plosnatu lepinju. Debljina treba biti otprilike 1 centimetar. Po želji pospiti s vrlo malo brašna pa opet ostaviti da odstoji pod krpom dok se pećnica ne zagrije na 280 stupnjeva. Lepinje peći 7 do 9 minuta dok se ne napuhnu i dobiju tamnozlatnu boju.

A kakva je u pripremi slatkih jela i drži li se striktno recepata provjerite u novom broju Glorije.

Linker
19. travanj 2024 13:04