Neka budu kolači

Zagrepčanka Mia Salman oduševljava desertima: Zaljubila sam se u francuske kolače

Mia Salman odmalena je s mamom ukrašavala torte i mijesila kekse, a nakon studentske razmjene u Francuskoj, gdje se oduševila njihovim desertima, odlučila je otvoriti slastičarnicu Meet Mia.

Ekonomistica Mia Salman, vlasnica slastičarnice i brunch bara "Meet Mia" u Zagrebu, kuha od malih nogu, a i cijeloj njezinoj obitelji gastronomija je u krvi. Baka je bila kuharica u hotelu, njezina majka voli kuhati, baš kao i otac. Uz majku je pripremala i ukrašavala torte za svaki rođendan, a za božićne blagdane danima je s njom mijesila tijesto i pekla keksiće. Od tada ne prestaje učiti, usavršavati se, skupljati iskustva i osmišljavati nove recepte. Završila je i kulinarski institut Kul-IN u Sisku, gdje je stekla puno znanja o slasticama.

"Kad sam bila na studentskoj razmjeni u Rouenu kraj Pariza, zaljubila sam se u francusku kulturu, gastronomiju i tradiciju. Imaju prefina peciva, kolače koji su nevjerojatno ukusni i atraktivno izgledaju, pa sam ih poželjela i sama pripremati. A kad sam pogledala film Previše je složeno u kojem glavna junakinja ima bistro gdje poslužuje slastice, sendviče i neka slana jela, poželjela sam i sama otvoriti slično mjesto. I kad sam nakon diplome morala odlučiti što ću raditi, odlučila sam - neka budu kolači. Bilo je to prije sedam godina i od tada nisam stala ", priča Mia Salman.

ČITAJTE I: Borba Tigra i Majmuna: Recept za sreću u Kineskoj novoj godini od najveće majstorice te azijske kuhinje

Zagrepčane ste na početku osvojili odličnim krafnama. Kako ste ih osmislili?

Trebalo mi je nekoliko godina dok nisam došla do savršene teksture tijesta. Krafne su jedina receptura od koje nisam odustala, što inače činim ako mi iz prve ne uspiju onako kako sam ih zamislila. No, kod krafni sam sve isprobavala. Ne pečem ih u fritezi, nego u loncu, a i njih, kao i sve druge kolače, radim ručno.

Stalno mijenjate ponudu. Otkuda vam ideje za nove kolače?

Jednostavno ih nekako zamislim i složim u glavi, a ako kombinacije koje sam zamislila ne pašu, odustanem. Nekad nemam novih ideja, a onda dobijem neko nadahnuće i izbacim novih pet.

Isprobavate li nova jela kada putujete?

Naravno, nedavno sam bila u Tajlandu, u Bangkoku i na Phuketu. Uživala sam isprobavajući tajlandska jela, naravno i slastice. Odličan mi je bio sladoled od kokosa i sticky rice, ljepljiva riža, s kokosom i mangom.

A kakve vi kolače najviše volite? Koji vam je najdraži?

Najdraži mi je tiramisu, stalno bih ga mogla jesti. Naime, uz francusku, jako volim i talijansku gastronomiju. Njihova su jela jednostavnija, možda nisu tako vizualno atraktivna, ali su jako ukusna.

A od slanih jela?

Obožavam pršut i sir. I jako solim sva jela. Što slanije, tim bolje.

image

Art of tart

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

ART OF TART RECEPT

Sastojci

ZA PRHKO TIJESTO: 300 g brašna, 200 g maslaca, 100 g šećera u prahu, 2 žumanjka, prstohvat soli;

ZA KREMU: 380 ml mlijeka, 3 žumanjka, 60 g šećera, 15 g vanilin šećera, 35 g gustina, 25 g maslaca, amaretto po želji,

200 g mascarponea;

ZA CRUMBLE OD BADEMA: 50 g maslaca, 50 g šećera, 50 g brašna, 50 g badema

Priprema

TIJESTO: Zamijesiti, razvaljati na 4 mm i staviti u kalup za tart. Peći 10 minuta na 160 stupnjeva. Napuniti košaricu domaćim džemom od maline ili nekim drugim po izboru.

KREMA: Zagrijati mlijeko i šećere dok se ne otope, u posebnoj zdjelici pomiješati žumanjke i gustin, lagano ulijevati zagrijano mlijeko u smjesu žumanjaka i vratiti na vatru te kuhati nekoliko minuta dok ne dobijete gustu kremu. Skinuti s vatre i dodati maslac kada se ohladi te izmiksati mikserom, dodati mascarpone i amaretta po želji. Staviti kremu na džem od maline.

CRUMBLE OD BADEMA: Hladni maslac izrezati na kockice, pomiješati u multipraktiku s brašnom, šećerom i usitnjenim bademima dok se ne dobiju grudice (ne smije se povezati u kompaktnu smjesu) i peći na 160 stupnjeva desetak minuta, dok ne dobije boju. Kada se ohladi, usitniti ručno ili u multipraktiku i posuti po kremi na tartu.

ČITAJTE I : Novo ‘it‘ mjesto na zagrebačkoj Trešnjevci posvećeno je američkim pitama: Kreativka iza njega otkrila nam je sve o projektu

Linker
20. travanj 2024 01:58