Odbrojavanje je počelo

‘Gospodar prstenova: Prstenovi moći‘ najskuplja je serija svih vremena: Donosimo sve detalje i prvu moćnu scenu!

Dugo iščekivana serija najskuplja je dosad: imat će pet sezona čiji su se troškovi ljetos popeli na milijardu dolara, a kako je Jeff Bezos, vlasnik Amazona na čijem će Prime Videu 2. rujna biti premijera zaljubljenik u Tolkienova djela, novac nije bio u pitanju

Među streaming serijama zavidne gledanosti uzdiže se jedna koji bi uskoro mogla ‘zavladati‘ nad svima - Amazonov serijal "Gospodar prstenova: Prstenovi moći".

Riječ je o milijardu dolara vrijednoj sagi koja opisuje kako je izgledao izmaštani svijet J.R.R. Tolkiena tisućama godina prije legendarne trilogije. Premijera najskuplje serije i ekranizacije svih vremena, najavljena je na Prime Videu 2. rujna, a mi prenosimo spojlere koje je u dogovoru s Amazonom ekskluzivno otkrio Vanity Fair.

Budući da još od ožujka 2020., kada je na Novom Zelandu započelo snimanje, nestrpljivo očekujemo bilo kakve detalje o projektu koji bi trebao nadmašiti i remek-djela Petera Jacksona, vjerujemo da vam neće teško pasti.

Prvi kadrovi počinju s vilenjačkom kraljicom Galadriel. Upoznali smo je u "Gospodaru prstenova" kao mudru, odlučnu i odmjerenu vladaricu Loriena, a utjelovila ju je Cate Blanchett. Njezina mlađa verzija (radi se o nekoliko tisuću godina razlike jer su Tolkienovi vilenjaci, kao što znamo, dugovječni) potpuno je drugačija: drska je, borbena, impulzivna, prkosna, a glumi je velška glumica Morfydd Clark (32) iza koje su uloge u akcijskom filmu "Plijen" te u psihološkom trileru "Saint Maud".

Scena u kojoj glumica u kostimu Galadriel poslije brodoloma pluta na splavi, završena je neposredno prije nego što je pandemija početkom 2020. godine zaustavila svijet.

Prva scena

- Zamislite scenu u kojoj je ona u vodi. Puno je vizualnih efekata. Tu su i glazba i svjetlo, zadatak pred nama bio je izazovan, ali ekipi na setu pozornost su zaokupili njihovi mobiteli. Naime, u roku od 45 minuta proširila se vijest da je u susjednoj Australiji Tom Hanks obolio od COVID-a, NBA je otkazala sezonu, a Svjetska zdravstvena organizacija proglasila globalnu prijetnju, pandemiju. Zaledili smo se i zapitali: "Što ćemo sad? Morat ćemo sve zaustaviti". Nismo imali pojma što će se dogoditi sutra - ispričao je američki scenarist Patrick McKay koji s kolegom J.D. Payneom čini kreativni duo McKay i Payne.

image

Morfydd Clark glumit će vilenjačku kraljicu Galadriel.

ANTHONY HARVEY/BAFTA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Gotovo je snimanje prve sezone serije ‘Gospodar prstenova‘! Znamo datum izlaska prve epizode, a fotografija sa seta izgleda obećavajuće

Oni su tvorci serije: zadatak im je prenijeti raskošan Tolkienov svijet na male ekrane, sažet na 50 sati, koliko bi trebalo trajati Amazonov prequel, "Prstenovi moći". Već 13 godina pišu zajedno u Hollywoodu, iza njih su projekti poput trećeg filma iz franšize Zvjezdane staze, ali i zabavni, pustolovni filmovi poput "Krstarenje po džungli" s Dwayneom Johnsonom u glavnoj ulozi.

A onda je ekipi na setu, usred panike zbog zatvaranja, pogled pao na ekran s previewom tek snimljenog prizora: Galadriel u krupnom planu usred nevremena plače zbog nemoćnog bijesa, a onda odlučno kaže:"Moram se boriti". Svi su gledali prizor bez riječi. A kad je završio, prolomilo se prkosno navijanje svih prisutnih.

- Bio je to savršen primjer kako Tolkien i Međuzemlje djeluju na ljude, čak i u najmračnijim i najneizvjesnijim trenucima - kaže J.D. Payne. Time je ujedno pojasnio zašto se dvojac upustio u taj projekt.

Novac nije u pitanju

Priča o tome kako je došlo do snimanja počinje 2017., kad je sin slavnog pisca, Christopher Tolkien i drugi nasljednici oglasio aukciju za prava na ekranizaciju 150 stranica Dodataka Trilogije, koji pojašnjavaju povijest Međuzemlja. Kupaca je bilo više, ali jedan se izdvajao. Ponudio preko 200 milijuna dolara, a radi se o Jeffu Bezosu.

Naime, američki investitor i lani najbogatiji poduzetnik na svijetu, nije zaljubljen samo u istraživanje svemira nego i u djela J.R.R. Tolkiena. Novac nije bio u pitanju, a pristao je i na uvjet nasljednika da imaju utjecaj na stvaranje filmskog/televizijskog projekta. Poznato je, naime, da se Christopheru Tolkienu ( preminuo je 2020.), nije svidjelo kako je Peter Jackson prenio trilogiju na veliko platno ali ga je nije mogao zastaviti jer su prava na snimanje u međuvremenu prodana.

Čitajte i: Međuzemlje prvi puta ‘seli‘ s Novog Zelanda: Serija ‘Gospodar prstenova‘ mijenja lokaciju snimanja

Kako god bilo, osim milijuna isplaćenih za prava na snimanje Dodataka, Jeffu Bezosu je vlada Novog Zelanda dostavila troškovnik snimanja s paprenom cifrom od 462 milijuna dolara samo za prvu sezonu, uz porez od 108 milijuna dolara.

Kako se radi o pet sezona, troškovi premašuju nevjerojatnih milijardu dolara pa je "Gospodar prstenova: Prstenovi moći" doista najskuplja serija svih vremena.

Nova lica

Ipak, na marketingu mogli bi uštedjeti jer se o prequelu - čije je snimanje u tolikoj mjeri tajno da odabrani glumci do dolaska na (strogo čuvani) set nisu znali koje su uloge dobili - već sada svi pričaju. Fanovi su bili zahvalni za mrvice koje su tu i tamo kapale u medijima, pa je priča Vanity Faira koji je pogledao tri epizode, prava gozba.

image

Robert Aramayo utjelovit će poluvilenjaka Elronda.

COOK/VARIETY/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Opet ćemo spojlati, ali što se može. Radi se o raskošnoj mješavina magije, ratovanja, mitologije i dvorskih intriga. Neki likovi su poznati, poput Galadriel i mladog polu-vilenjaka Elronda, gospodara Rivendella i oca Arwen Undómiel, koja u Trilogiji postaje Aragornova supruga i kraljica Gondora. Njega glumi Britanac Robert Aramayo. Vidjet ćemo kako je izgledao Sauron prije pada, a kraljevstvo patuljaka u špiljama Maglenog gorja, kroz koje se probijala Prstenova družina, zabljesnut će u punom sjaju. Na pitanje - ima li u prequelu hobita - odgovor glasi i ne i da.

Čitajte i: Ponovno diše punim plućima: Zvijezda ‘Gospodara prstenova‘ prošle godine je proživljavala pravu dramu

Događaji prate Međuzemlje puno prije nego su u priču ušli došli omiljeni stanovnici Shirea, ali imamo njihove pretke, harfoote. Dakle, u seriji nema Shirea, ali imamo svojevrsnu zamjenu za Froda i ekipu bez koje Sauronov prsten moći ne bi bio uništen.

Harfooti imaju znatiželjne i pustolovne predstavnike u glavnom tijeku radnje, a glume ih Megan Richards i Markella Kavenagh. U seriji bi mnogo toga moglo ovisiti o njima (zvuči poznato?). Među novim likovima je brodolomac Halbrand čiju ulogu tumači Charlie Vickers, a upoznajemo ga na splavi s Galadriel (u sceni na početku ovog teksta). Budući da svijet J.R.R. Tolkiena zagovara različitost, u prequelu ćemo upoznati patuljačku princezu Disu, a glumi je tamnoputa Britanka Sophia Nomvete.

Dugo iščekivanje

Naočit, tamnoput portorikanski glumac Ismael Cruz Córdova dobio je ulogu vilenjaka Arondira. Zaljubit će se u iscjeliteljicu Bronwyn, a kako se na veza vilenjaka i naoko obične žene (tu ulogu tumači britanska glumica iranskog podrijetla, Nazanin Boniadi) gledalo prijekom okom, njihova ljubav bit će puna izazova. Starješinu hartfoota glumi Britanac jamajčanskog podrijetla, Sir Lenny Henry.

Činjenica da je prequel rasno ravnopravan, nije se svima svidjela no trolovi su, srećom, brzo otpraćeni s društvenih mreža. Vanity tvrdi da ono što su vidjeli vrijedi svakog novčića: provjerit ćemo pretjeruju li početkom rujna. Dotad se treba nadati da će još biti (ovlaštenog) otkrivanja detalja jer višemjesečno iščekivanje nije lako izdržati. Dotad nema druge nego obnoviti gradivo: Tolkienove knjige do jeseni bi mogle biti vrlo tražene.

Linker
25. travanj 2024 11:05