Medina idila

Šprajcov vodič kroz Gorski kotar! Ovaj predivan kraj Hrvatske legendarni voditelj obožava

Godišnji odmor ili slobodne dane tijekom ljetnih mjeseci većina naših sugrađana provodi na morskoj obali, no ovaj poznati televizijski urednik i voditelj nedavno se zaljubio u goranski kraj i to je postala njegova ‘it‘ destinacija.

Poznati urednik i voditelj Zoran Šprajc ovog je proljeća krenuo otkrivati ljepote Gorskog kotara i o svemu detaljno izvještavati na svom Instagram profilu. Nakon niza zdravstvenih problema Šprajc se posvetio zdravijem načinu života, koji uključuje boravak u prirodi, šetnje i lagano planinarenje. Od jednog planinarenja za 1. maj u Gorskom kotaru - redovito mu se vraća. Tako je i sada sa suprugom umjesto kupanja na morskoj obali za ljetni godišnji odmor odabrao radije svježinu goranskih šuma.

Kako se još na proljeće našalio i svoje objave nazvao serijal "Gorski kotar, kak‘ imam te rad", Šprajc je detaljno istražio ponudu tog nepravedno zanemarenog kraja, o čemu detaljno izvještava na svom Instagram profilu. Pregledali smo i prikupili sve što je ovaj televizijski urednik preporučio svojim mnogobrojnim pratiteljima.

Lokve

U Lokvama se Šprajc trenutno nalazi. Objavio je niz fotografija na kojima se vidi kako je u Lokvarskom jezeru potražio osvježenje, nakon čega je potražio okrijepu u lokalnom gastro-raju.

"Nema putnika koji na ovim vrućinama i sparinama ne bi rado zastao i u ladnoj vodi malo toćao noge, a Lokvarsko jezero savršeno je uz put svakom putniku kroz Gorski kotar i dobar početak svakog toćanja i duše i tijela.

Ja sam se prepao da je prehladno za kupanje, ali nije, kažu da je tempretura vode oko 21-22, ima i uređen prilaz i molo i sve što treba i taman sam mislio skočiti ali u zadnji čas sam krajičkom oka gore uz jezero primijetio objekt koji bi mogao ponuditi više od vode", napisao je Šprajc. Voditelj je oduševljen lokalnim delicijama Gastroventure à la Gorski kotar u restoranu Eva u Lokvama.

Lič

"Malo sam se ufurao u ulogu dr. Doolittlea, ali nakon par minuta u životinjskom carstvu Daria Colnara ne možeš ne početi pričati sa životinjama. Od nilske patke i vijetnamskog prasenca do patuljastih konja, pauna, fazana, gusaka, koka svih mogućih vrsta, rodova i sojeva, desetine egzotičnih papiga, ptica, vjeverica i ribica, ima životinja koje ni Dario ne zna koje su fele.

Čudo jedno, cijeli jedan paralelni svijet, ako vodite kakvu dječju ekskurziju ili poput mene volite dijete u sebi, kad skrenete u Fužine svakako navrnite do par kilometara udaljenog Liča i podržite Daria koji se nakon diplome Agronomskog fakulteta vratio u Lič i ondje ostvaruje svoj Zeleni san, OPG i seoski turizam, sve to uz liker od aronije koji dušu i srce krijepi", objasnio je Zoran uz fotografije i snimke s OPG-a Zeleni san gdje se oduševio životinjama.

Čitajte i: Ovaj raj nalazi se nadomak Zagreba, a idealan je za vikend odmor: Plaža kao stvorena za uživanje

Mrkopalj

Šprajc je ovaj kraj dva puta spominjao, prvo u kontekstu skijališta, našalivši se da bolje tamo dolazi ljeti, kako ne bi ništa polomio.

"Malo je zahladilo pa sam rekao, sad je prava prilika za skijanje. Ne znam kako je zimi, ali skijalište Čelimbaša u Mrkoplju ljeti mi izgleda sasvim ok za moje skijaške performanse, a i znatno je manja šansa da ću opet nešto polomiti", napalio se voditelj.

Prilikom obilježavanja Dana antifašističke borbe Šprajc je pratiteljima skrenuo pozornost i na po njemu jedan od najimpresivnijih spomenika NOB-u je onaj arhitekta Zdenka Sile na Matić Poljani, nedaleko Mrkoplja.

Za sve kojima je godišnji odmor i brčkanje u moru još uvijek daleko predlažemo jednu atraktivnu lokaciju na savršenoj prometnoj lokaciji. Kvarner je oduvijek bio zanimljiv ljudima s kopna, zbog svoje blizine i pristupačnosti, a na njemu nalazi se predivna plaža u mjestu Jadranovo. Mjestašce se nalazi u blizini Crikvenice, odnosno Rijeke.

Jadranovo je već odavno jedna od omiljenih destinacija brojnih Zagrepčana, ali i ostatka kontinentalne Hrvatske te brojnih kupača iz bliže riječke okolice prvenstveno zbog svoje vrlo praktične lokacije.

Mlađim generacijama ovo bi mjesto moglo biti dodatno zanimljivo zbog svog uređenja. Pješčana plaža u uvali Grabrova oduvijek je privlačila svojom tirkiznom bojom, pogledom na Krk i Krčki kanal sada je i dodatno uređena tako da je atraktivna svima koji žele napraviti savršene ljetne fotografije.

Čitajte i: Zadar je uvijek dobra ideja: Slavko Sobin nije odolio popularnom kupalištu o kojem je pisao i Vogue

Skrad

Dva prirodna fenomena kod Skrada - Zeleni vir i Vražji prolaz oduševila su Zorana Šprajca koji je obišao te dvije staze, kazavši da je hodanje potrajalo tri sata zbog mnogo zastajkivanja radi divljenja prirodi. "Pogled iz kamene dvorane u kojoj je izvor s kojega se napaja obližnja munjara, na vodopad visok 70 metara, (zato ovaj kraj i zovu Male Plitvice), dabogda mi se raspao zaslon mobitela ako sam taknuo ijednu postavku boje ili svjetla.

Nakon tog spektakla vratite se nazad do planinarskog doma odakle ste i krenuli i smjelo zakoračite u fakin Vražji prolaz, suočite se sa samim sobom, strmim liticama, uskim stazama i kanjonima nad kojima se od huka vode jezuckasto tresu platforma i stepenice kojima hodate...

Dakle ako nemate bar četiri stenta ne ulazite u ovu avanturu. (Tako se barem meni činilo, inače onuda prolaze i petogodišnja djeca, a poseban su fenomen očevi koji u košari na leđima nose svoje mališanke i mališane, respect momci!). Na kraju Vražjeg prolaza dolazi stvarno prava avantura - Muževa hiža, špilja dugačka više od sto metara na kraju koje se nalaze dva misteriozna čamca, nitko ne zna čemu su služili", opisao je Šprajc svoj doživljaj poznate treking rute u Gorskom kotaru.

Ravna Gora

Drugu po redu objava iz Šprajcovog putopisnog serijala o Gorskom kotaru, nazvao je epizodom "Medin brlog-svoj na svome". Riječ je o Centru za velike zvijeri u Ravnoj Gori, 20 minuta vožnje od Vrbovskog. "Ondje su osmislili multimedijalni 3D doživljaj tri najveće i najopasnije živine koje u Gorskom kotaru imaju svoje stanište - vuka, risa i medvjeda. Između ostalog možete u skoro realnom vremenu na karti Hrvatske pratiti kretanje nekoliko vučjih čopora (fora je da se čopori nikad ne susreću) i snimke sa šumske skrivene kamere koje znaju zabilježiti i medin seks (tu sam se u nekim pozama dosta prepoznao).

Zvijeri se nalaze odmah kraj dvorca za kojeg lokalna propaganda kaže da je od nekih Frankopana, premda meni više sliči na onu školu Harryja Pottera, Hogwarts mislim da se zove. Rado bih to detaljnije istražio, ali želudac me odnio par minuta dalje do ugostiteljske znamenitosti zbog koje japanski turisti kod Ravne Gore silaze s autoceste da bi lokalne zvijeri upoznali u nekim drugačijim formama. Od jelenje, veprove, srneće ili medvjeđe salame i kobasice do jelenjeg, veprovog, srnećeg ili medvjeđeg odreska u umaku od brusnica, borovnica i vrganja, porijeklo duše iz takve je hrane. Sve se to onda lijepo zaokruži štrudlom od borovnica za koju bi moji Slavonci rekli ‘A gdje je tijesto?", našalio se na kraju Šprajc.

Čitajte i: Predivna polja bilja u istarskom selu s 13 stanovnika: ‘Turisti dolaze i zbog raviola, kruha te pljukanaca s dodatkom lavande‘

Vrbovsko

Avanturistički i gastro doživljaji po Gorskom kotaru koje Šprajc prepričava, započeli su u Vrbovskom, prilikom pješačenja kroz Kamačnik. "Staza kroz kanjon Kamačnika nije baš tako teška kako naslovna fotografija sugerira, ali težak sam ja pa je svako osvježenje putem dobrodošlo, a u Kamačniku, gore na vrelu gdje voda staze sa 120 metara dubine rijeku doslovce možeš i piti i naravno, pio sam. Na ulazu u kanjon, ondje gdje Kamačnik utječe u Dobru, ove drage kuharke i kuhari su mi u povratku nadoknadili svaku izgubljenu kaloriju i dodali još barem dvije na tu jednu.

A onda po povratku u kuću za odmor, dočeka me torta od medvjeđih, veprovih i jelenjih kobasa, tlačenica i sir za moje vegetarijanke, a onda od svega rekuperacija u jacuzziju grijanom, pazi sad, na drva, s pogledom i zvukom na vodene kaskade rijeke Kupe. Njezin izvor je par kilometara više i čak je dublji od Kamačnika, kažu više od 170 metara, ali nisam stigao provjeriti, drugi put ću i ondje zaroniti jer vraćam se u Vrbovsko čim sprašim 20 kilograma njami njami čuvenog goranskog krumpira", napisao je Zoran Šprajc.

Linker
23. travanj 2024 15:30