Getty Images
RIJEŠITE ZABAVNI KVIZ

Princeza Diana vječna je inspiracija: Znate li tko ju je sve glumio na filmu, televiziji i u kazalištu?

Prošlo je nešto više od 23 godine kako je svijet tragično napustila cijelom svijetu omiljena princeza. Voljeli su je u SAD-u, cijenili u ostalim bivšim kolonijama Britanskog carstva, njenu prisutnost priželjkivali u siromašnijim zemljama, a u rodnoj štovali. Ništa se nije promijenilo ni danas kad se Hollywood bori kako najvjernije prikazati Dianin život. I kojoj glumici dati tu ulogu. Znate li možda one koje su je već glumile?

Diana Spencer 29. srpnja 1981. godine, sa svojih devetnaest godina, udala se za britanskog kraljevića Charlesa. Cijeli je svijet sa zanimanjem pratio vjenčanje koje su prenosile televizijske kuće. Komentirali su njezinu vjenčanicu, šlep, tijaru. Rijetko tko je shvaćao kroz što je sve prolazila uoči vjenčanja, tijekom tog dana, a pogotovo u godinama koje su uslijedile.

RIJEŠITE I OVE KVIZOVE ZNANJA:

Koliko znate o Barbie!? Najpoznatija lutka na svijetu ne silazi s tog trona desetljećima
Nisu uvijek bili u fokusu radnje, ali smo ih obožavali: Sjećate li se ljubavnih parova iz hit serija?
Koja je predivna glumica bila sestra Olivije de Havilland, a koje je bilo pravo ime Judy Garland? Riješite kviz i pokažite znanje!

Princeza je vrlo brzo postala vrlo popularna. Kako i ne bi? Bila je skromna, samozatajna, dobrodušna, a opet neustrašiva i neiskvarena.

Voljela je djecu, starije i one "ranjene". Sve je svoje riječi potkrjepljivala djelima. Sjetimo se kako je za početka epidemije side oboljele držala za ruku, pomagala beskućnicima, bolesnoj djeci, a poznate su i fotografije Diane na kojima hrabro korača pored minskog polja.

Princess Diana Holding A Defused Mine She Was Given In Huambo Angola.
Diana Princess Of Wales Holding A Defused Mine She Was Given In Huambo Angola.,Image: 473648873, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Mike Forster/Daily Mail / Shutterstock Editorial / Profimedia
Profimedia / Mike Forster/Daily Mail / Shutterstock Editorial / Profimedia

Da je Diana bila puno više od supruge i majke shvatila je i kraljevska obitelj, kojoj je u nekoliko navrata "prisjelo" koliko su podcijenili njezinu popularnost. Jedan od najvećih udaraca na popularnost kraljice Elizabete bila je upravo njezina reakcija na princezinu pogibiju. Naime, Britanci su kraljici zamjerili što se nije ranije vratila u London obratiti narodu, već je to učinila nakon pet dana. Navodno ni toga ne bi bilo bez intervencije tadašnjeg predsjednika vlade Tonyja Blaira.

QUEEN ELIZABETH II AND QUEEN MOTHER OUTSIDE WESTMINSTER ABBEY FOR THE FUNERAL OF DIANA, PRINCESS OF WALES. LONDON. 6 SEPTEMBER 1997.,Image: 348013960, License: Rights-managed, Restrictions: WORLD RIGHTS - Fee Payable Upon Reproduction - For queries contact Photoshot - sales@photoshot.com  London: +44 (0) 20 7421 6000  Florida: +1 239 689 1883  Berlin: +49 (0) 30 76 212 251, Model Release: no, Credit line: Anwar Hussein / Avalon Editorial / Profimedia
Anwar Hussein / Avalon Editorial / Profimedia
Kraljica Elizabeta II. uoči pogreba princeze Diane

Ipak, u obraćanju naciji Dianu je nazvala "iznimnim i nadarenim ljudskim bićem".

Činjenica da Dianinu popularnost ništa nije moglo uništiti možda i leži u tome što je sama nikad nije htjela niti privlačila. Štoviše, fotografi i novinari pratili su je na svakom koraku, zalazili u njezine tanjure, hotelske sobe i kozmetičke torbice, a to je značilo i da su isto radili svakom njenom ljubavnom partneru. Čak i potencijalnom. Zbog medijske pozornosti s njom je prekinuo kardiokirurg Hasnat Khan, za kojeg je tvrdila kako je ljubav njezinog života.

Koliko god su je svi obožavali, kao da su željeli da bude vječno nesretna, što je na kraju i bila. Poginula je prilikom bijega od medijskih fotoobjektiva, zajedno sa svojim tadašnjim partnerom.

I danas, toliko godina nakon njezine smrti, pred vratima Buckinghamske i Kensingtonske palače vjerni obožavatelji ostavljaju njezine fotografije, cvijeće, igračke, pisma i brojne druge relikvije.

Princess Diana memorabilia at Kensington Palace on anniversary of her death
Princess Diana memorial on anniversary of her death, Kensington Palace, London, UK - 31 Aug 2020,Image: 555588620, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia
Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia
I više od dva desetljeća nakon njezine smrti, obožavatelji i dalje postavljaju uspomene na Dianu

Ne čudi stoga što se oko nje i danas generira golema pažnja svaki put kad "ispliva" neki novi detalj o njezinom životu, a svaka je informacija, čak i trač, povod za brojne medijske napise, pa čak i filmska, televizijska i kazališna djela.

Od njezine smrti Dianu je portretiralo nekoliko glumica, neke upravo snimaju svoje prve scene u njezinim prepoznatljivim haljinama i kostimima, dok treće ulaze u predprodukcijske pogone. Znate li tko su one? Riješite kviz:


ČITAJTE I:

Princeza Diana je vječna modna inspiracija: Pronašli smo njezine najbolje proljetne outfite

Posljednji dani princeze Diane: Probudila se na jahti na Sardiniji, izgledala sretno, no bila je slomljena

NOVI DETALJI: Princ Charles i princeza Diana odlučili da se razvode pa zajedno plakali na kauču!

Prošle su 22 godine od tragedije koja je pogodila svijet: Obožavana princeza Diana danas bi imala 58 godina i četvero unučadi

Humanitarka, aktivistica i stilska ikona: Rijetko viđene fotografije neprežaljene princeze Diane

Dva modela torbica koje je proslavila princeza Diana

Linker
24. travanj 2024 10:23