NOVI PREDSJEDNIK

MINISTAR U ODLASKU IMENOVAO TURUDIĆEVOG NASLJEDNIKA Najveći sud u Hrvatskoj od jučer više nije obezglavljen

 Goran Mehkek / Cropix

ZAGREB - Županijski sud u Zagrebu od jučer više nije "obezglavljen". Ministar pravosuđa Orsat Miljenić ipak je imenovao vršitelja dužnosti predsjednika Županijskog suda. Imenovan je dosadašnji zamjenik predsjednika i predsjednik Građanskog odjela sudac Dražen Jakovina.

Do ovakve sitaucije došlo je zbog toga što je Državno sudbeno vijeće koncem studenog poništilo natječaj za mjesto predsjednika Županijskog suda u Zagrebu. Kandidati su bili tada još aktualni predsjednik sudac Ivan Turudić te suci istog suda Jasna Smiljanić i Oliver Mittermayer. Budući da nitko od njih nije dobio potrebnu većinu glasova svih članova DSV-a, donesena je odluka o ponavljanju natječaja. Tako je sudac Turudić ostao na čelu suda do konca prošle godine, a očekivalo se da će ministar pravosuđa do tada imenovati vršitelja dužnosti koji bi taj posao obavljao do izbora novog predsjednika. No, to se nije dogodilo.

Obavljanje poslova sudske uprave preuzeo je sudac Dražen Jakovina, raniji Turudićev zamjenik, koji je na mjesto zamjenika predsjednika suda postavljen donošenjem godišnjeg rasporeda. Međutim, s obzirom na činjenicu da nije ni izabrani predsjednik ni imenovani vršitelj dužnosti predsjednika suda, pojavile su se ozbiljne dvojbe oko njegovih ovlasti u pojedinim situacijama, koje su mogle dovesti i do zastoja u određenim predmetima. Primjerice, u slučaju podnošenja zahtjeva za izuzećem sudaca, o kojemu može odlučivati samo predsjednik suda, dok njegov zamjenik nema takve ovlasti, osim u kada se traži o izuzeću samog predsjednika.

Očito je zbog toga tehnički ministar pravosuđa Orsat Miljenić ipak odlučio imenovati suca Jakovinu v.d.-om predsjednika suda, kako ne bi došlo do mogućih zastoja u radu zagrebačkog Županijskog suda i neželjenih posljedica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 02:50