CROPIX
Veliko oriznanje

Predrag Matvejević posmrtno dobio veliko priznanje: Njegov 'Mediteranski brevijar' oduševio Francuze

Hrvatski pisac zasluženo je dobio jednu od najoriginalnijih francuskih književnih nagrada koju je 2018. ustanovila Héloïse d'Ormesson, kći legendarnog francuskog pisca Jeana d'Ormessona.

Hrvatskom piscu Predragu Matvejeviću u ponedjeljak je posmrtno dodijeljena francuska književna nagrada Jean d'Ormesson za knjigu "Mediteranski brevijar", objavio je AFP.

Nagrada Jean d'Ormesson smatra se jednom od najoriginalnijih francuskih književnih nagrada, a pri donošenju odluke o laureatu za dvanaest članova žirija nije bitno "ni razdoblje, ni jezik, ni žanr" djela, prenosi AFP.

"Između erudicije i imaginacije, 'Mediteranski brevijar' Predraga Matvejevića, oduševio bi Jeana d'Ormessona. Knjiga poput neočekivanog putovanja čitatelju nudi snove o prošlosti, osjetilima, mogućoj sreći, pokazujući nam da Mediteran nije samo pitanje geografije. Zaklonjen suncobranom punim rupa, skitnica bi ga uvijek doživljavao jednostavno 'veličanstvenim'", istaknuo je žiri u obrazloženju nagrade.

"Genijalna i fascinantna knjiga"

Knjiga je prvi put na francuskome objavljena 1992. u prijevodu Évaine Le Calvé-Ivicevic i s predgovorom talijanskoga pisca Claudija Magrisa "Mediteranski brevijar", koji je Magris smatrao "genijalnom, neočekivanom i fascinantnom knjigom, vrlo inteligentnom i bogatom poezijom", navodi AFP, poput suvremene Odiseje pripovijeda o četiri tisuće godina bogatoj povijesti.

Dobraknjiga.hr
Predrag Matvejević - Mediteranski brevijar

Nagradu Jean d'Ormesson ustanovila je 2018. godine njegova kći Héloïse, predsjednica žirija je njegova udovica Françoise, a članovi su Dominique Bona, Marie-Sarah Carcassonne, Gilles Cohen-Solal, Teresa Cremisi, Marc Fumaroli, Dany Laferrière, Héloise d’Ormesson, Erik Orsenna, Malcy Ozannat, Jean-Marie Rouart i François Sureau.

Jean d'Ormesson (1925.-2017.) bio je francuski pisac, novinar i filozof, a od 1973. bio je član Francuske akademije. Prošle godine Nagradu Jean d'Ormesson dobio je britanski književnik Julian Barnes za roman "The Only Story", a prije dvije godine posmrtno je dodijeljena haićanskom književniku Jacquesu Stephenu Alexisu, komunistu, za kojega se pretpostavlja da ga je u travnju 1961., u dobi od 38 godina, ubio režim diktatora Françoisa Duvaliera.

Čitajte i:

Preminula spisateljica i prevoditeljica Milena Benini

Roman prvijenac napisala je sa samo 14 godina: Potresna obiteljska priča neće vas ostaviti ravnodušnima

Knjigu u ruke: Odabrali smo 10 odličnih novih naslova koje vrijedi pročitati!

Linker
19. travanj 2024 11:00