Zagreb, 060514.
Trg marsala Tita.
U Muzeju za umjetnost i obrt, izdavacka kuca Fraktura na celu sa Seidom Serdarevicem predstavila je roman nedavno preminulog pisca Mirka Kovaca naslova
CROPIX
Zagreb, 060514.
Trg marsala Tita.
U Muzeju za umjetnost i obrt, izdavacka kuca Fraktura na celu sa Seidom Serdarevicem predstavila je roman nedavno preminulog pisca Mirka Kovaca naslova
CROPIX

Veliko oriznanje

Predrag Matvejević posmrtno dobio veliko priznanje: Njegov 'Mediteranski brevijar' oduševio Francuze

  • 29.06.2020. u 22:00

  • Autor:
Hrvatski pisac zasluženo je dobio jednu od najoriginalnijih francuskih književnih nagrada koju je 2018. ustanovila Héloïse d'Ormesson, kći legendarnog francuskog pisca Jeana d'Ormessona.

Hrvatskom piscu Predragu Matvejeviću u ponedjeljak je posmrtno dodijeljena francuska književna nagrada Jean d'Ormesson za knjigu "Mediteranski brevijar", objavio je AFP.

Nagrada Jean d'Ormesson smatra se jednom od najoriginalnijih francuskih književnih nagrada, a pri donošenju odluke o laureatu za dvanaest članova žirija nije bitno "ni razdoblje, ni jezik, ni žanr" djela, prenosi AFP.

"Između erudicije i imaginacije, 'Mediteranski brevijar' Predraga Matvejevića, oduševio bi Jeana d'Ormessona. Knjiga poput neočekivanog putovanja čitatelju nudi snove o prošlosti, osjetilima, mogućoj sreći, pokazujući nam da Mediteran nije samo pitanje geografije. Zaklonjen suncobranom punim rupa, skitnica bi ga uvijek doživljavao jednostavno 'veličanstvenim'", istaknuo je žiri u obrazloženju nagrade.

"Genijalna i fascinantna knjiga"

Knjiga je prvi put na francuskome objavljena 1992. u prijevodu Évaine Le Calvé-Ivicevic i s predgovorom talijanskoga pisca Claudija Magrisa "Mediteranski brevijar", koji je Magris smatrao "genijalnom, neočekivanom i fascinantnom knjigom, vrlo inteligentnom i bogatom poezijom", navodi AFP, poput suvremene Odiseje pripovijeda o četiri tisuće godina bogatoj povijesti.

Dobraknjiga.hr

Predrag Matvejević - Mediteranski brevijar

Nagradu Jean d'Ormesson ustanovila je 2018. godine njegova kći Héloïse, predsjednica žirija je njegova udovica Françoise, a članovi su Dominique Bona, Marie-Sarah Carcassonne, Gilles Cohen-Solal, Teresa Cremisi, Marc Fumaroli, Dany Laferrière, Héloise d’Ormesson, Erik Orsenna, Malcy Ozannat, Jean-Marie Rouart i François Sureau.

Jean d'Ormesson (1925.-2017.) bio je francuski pisac, novinar i filozof, a od 1973. bio je član Francuske akademije. Prošle godine Nagradu Jean d'Ormesson dobio je britanski književnik Julian Barnes za roman "The Only Story", a prije dvije godine posmrtno je dodijeljena haićanskom književniku Jacquesu Stephenu Alexisu, komunistu, za kojega se pretpostavlja da ga je u travnju 1961., u dobi od 38 godina, ubio režim diktatora Françoisa Duvaliera.

Čitajte i:

Preminula spisateljica i prevoditeljica Milena Benini

Roman prvijenac napisala je sa samo 14 godina: Potresna obiteljska priča neće vas ostaviti ravnodušnima

Knjigu u ruke: Odabrali smo 10 odličnih novih naslova koje vrijedi pročitati!