StockFood
StockFood

SLASNI JELOVNIK

Šumske strasti: 3 jednostavna recepta s gljivama u glavnoj ulozi

  • 31.10.2019. u 11:44

  • Autor:
    • Ines Stipetić

Uz bogatu ponudu gljiva potrebni su još samo jednostavni recepti da bi se kreirao slasni jesenski jelovnik.

NJOKI S VRGANJIMA

StockFood

SASTOJCI 500 g njoka, 350 g mladih vrganja, 80 g maslaca, 100 g parmezana, nekoliko listova crvenog radiča, 100 ml suhog bijelog vina, 2 režnja češnjaka, sol, papar, suhi origano, svježi peršin

PRIPRAVA Vrganje narezati na tanke ploške, pokapati maslinovim uljem i prepržiti na grill tavi. Na otopljenom maslacu propirjati protisnuti češnjak, dodati narezane listove crvenog radiča, kratko prepržiti te podliti vinom. Začiniti. Kad tekućina ispari, umiješati kuhane njoke i prepržene vrganje te na kraju ribani parmezan. Posuti svježim peršinom.

POHANI ŠAMPINJONI

StockFood

SASTOJCI 8 - 12 smeđih šampinjona, 400 g krušnih mrvica, 100 g brašna, 150 ml mlijeka, 1 žlica limunovog soka ulje za prženje, sol, papar, 5 žlica nasjeckanog peršina

SASTOJCI ZA UMAK 500 ml mlijeka, 4 žlice brašna, 50 g maslaca, prstohvat muškatnog oraščića, 100 g sira gauda, sol

PRIPRAVA U mlijeko uliti limunov sok i pustiti da odstoji desetak minuta. Gljive očistiti i prerezati na pola. U blenderu pomiješati svježi peršin i krušne mrvice. Posoliti i popapriti po želji. U tri zdjelice odvojeno staviti brašno, mlijeko s limunom i krušne mrvice. Polovice šampinjona dobro uvaljati u brašno, zatim umočiti u mlijeko i na kraju u mrvice s peršinom. Peći na zagrijanom ulju oko tri minute sa svake strane dok se ne dobije zlatna korica. Maslac otopiti na laganoj vatri te u njemu uz miješanje kratko popržiti brašno. Uliti toplo mlijeko i miješati pjenjačom dok se ne zgusne. Na kraju dodati naribani sir, sol i prstohvat muškatnog oraščića. Umak poslužiti s pohanim gljivama.

TOST S GLJIVAMA I SIROM

StockFood

SASTOJCI 8 kriški kruha, 150 g svježih gljiva po izboru, 1 režanj češnjaka, 150 g sira grojer, maslinovo ulje, sol, papar

PRIPRAVA Gljive narezati, posoliti, popapriti i pomiješati s malo maslinovog ulja te prepeći s obje strane na grill tavi. Na istoj tavi prepržiti s obje strane i kruh. Po kriškama hrskavog kruha postrugati češnjak za aromu, dodati nekoliko kapi maslinovog ulja, složiti pečene gljive i na njih naribani sir. Zapeći u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 3-4 minute, dok se sir ne otopi.