Skulptura naočala na promenadi Sea Point simbolizira demokratsku viziju Nelsona Mandele, južnoafričkog borca protiv rasne diskriminacije.
 Privatni album
Adam i Eva u doba korone

Bivši odbojkaš sa suprugom zatočen u raju: 'Osjećali smo se kao da se vozimo Makarskom rivijerom'

Bojan Mirković i njegova supruga Anastasia zbog pandemije su zapeli na ‘crnom kontinentu’, no trotjedno ‘zatočeništvo’ nije im teško palo jer su uživali u luksuznom smještaju te prirodnim ljepotama Mauricijusa i Južnoafričke republike.

Supruga Anastasia i ja već pet godina živimo u Singapuru, gdje sam osnovao odbojkaški klub, a kako svakog proljeća nekamo otputujemo, ove godine smo odlučili tri tjedna provesti u Africi. U studenom sam za laptopom proveo stotinu sati kako bih rezervirao hotele, letove, najam automobila te isplanirao dnevne izlete i izradu viza, ali detaljno pripremljen plan putovanja potpuno je poremetila pandemija Covida-19.

Prva postaja našeg puta bio je Mauricijus, otočna država u Indijskom oceanu do koje smo letjeli sedam sati iz Singapura.

DCIM0GOPRO\GOPR0595.JPG
Privatni album
Na Mauricijusu su ih oduševili kupanje u kristalno čistom Indijskom oceanu i netaknuta priroda s brojnim endemskim vrstama.

Tog 17. ožujka život je u Singapuru tekao normalno jer je borba s koronavirusom, započeta još u siječnju, bila pod kontrolom. U isto vrijeme na cijelom južnom dijelu afričkog kontinenta - gdje smo planirali posjetiti šest država - nije bilo potvrđenih slučajeva bolesti.

Privatni album
Karantena u luksuznom resortu Belle Mare lako se podnosi.

Na Mauricijusu smo prošli liječničku kontrolu i odmah unajmili automobil s kojim smo se uputili u mjesto Pereybere na sjeveru zemlje. Smjestili smo se u luksuznom resortu Belle Mare te nekoliko dana bezbrižno uživali u ovom raju na zemlji okruženi kristalno čistim oceanom, bijelim pješčanim plažama, palmama, sunčanim vremenom... Među brojnim atrakcijama koje smo vidjeli bila je i 556 metara visoka bazaltna stijena Le Morne s plitkom lagunom i raznim endemskim biljkama.

Idila nije dugo trajala

Uz predivnu prirodu, savršenu uslugu, vrhunsku hranu, originalne koktele i skijanje na vodi lako je odvratiti misli od problema pa nam je i virus bio posljednja stvar na pameti. No, ne zadugo. Navodno su dvojica turista, pristigla na Mauricijus s posljednjeg kruzera, imala asimptomatični Covid-19 te ga prenijeli na svog lokalnog vodiča koji je nakon toga bio na sprovodu.

Privatni album
Anastasia i Bojan su u nabavku namirnica išli sa zaštitnim maskama.

Broj potvrđenih slučajeva počeo je eksponencijalno rasti i ubrzo je predsjednik države proglasio “lockdown”. Zatvaraju se hoteli, restorani, kafići, trgovine, ali i aerodrom! Pokušali smo se vratiti u Singapur, no to više nije bilo moguće. I ondje se situacija naglo promijenila pa virus više nije bio pod kontrolom.

Privatni album
Priroda na Mauricijusu oduzima dah.

Povratkom velikog broja ljudi iz novih žarišta (Europe i Amerike) broj zaraženih narastao je velikom brzinom i započelo je drugo poluvrijeme borbe. Singapurska vlada donijela je nove mjere, a jedna od njih bila je i zabrana povratka svim strancima koji ondje žive i rade bez dozvole nadležnog ministarstva. Odmah smo se prijavili za nju, ali nam je odbijena, kao i još mnogo puta nakon toga.

Nismo se mogli ni smjeli vratiti kući, ali ni ostati na našem otoku iz snova, gdje je većina avionskih linija odmah otkazana.

DCIM0MEDIA\DJI_0196.JPG
Privatni album
Bojan i Anastasia porukom na pijesku željeli su svima dati ohrabrenje.

Trebalo je, dakle, pronaći državu do koje još možemo letjeti, u kojoj nije proglašena karantena i za koju nam ne treba viza. S obzirom na to da sam ja iz Hrvatske, a supruga, nekadašnja gimnastičarka i balerina s kojom ću ovog lipnja proslaviti treću godišnjicu braka, Ukrajinka, situacija je kod nas kompliciranija. Za mnogo zemalja, naime, netko od nas dvoje treba vizu, a netko ne. Srećom da smo je imali za Južnoafričku Republiku koja nam je ionako bila iduća u itineraru, ali do koje smo morali krenuti ranije od planiranog.

Uspjeli smo doći do Cape Towna

Kompanija Air Mauritius bez naknade nam je promijenila datum te smo posljednjim komercijalnim letom s Mauricijusa uspjeli doći do Cape Towna. Ondje je život u početku tekao normalno pa smo bez problema slijedili našu bucket listu na kojoj su, uz ostalo, bili Rt dobre nade te druženje s pingvinima na plaži Boulders.

DCIM0GOPRO\GOPR0643.JPG
Privatni album
Bojanu se ispunila želja da vidi Rt dobre nade.

Ubrzo je, međutim, i tamošnji predsjednik proglasio trotjednu karantenu te stanovništvu dao 48 sati da se pripremi za to razdoblje. Nakon toga zatvara se sve - uključujući i zračne luke - a rade jedino ljekarne i trgovine s namirnicama.

Privatni album
Supružnici Mirković izbjegavali su ljude, ali ne i pingvine na plaži Boulders.

Trebalo je mnogo truda, vremena i novca da isplaniramo novi način za napuštanje Afrike prije početka karantene.

Imali smo karte za tri leta, no svi su nam propali: prvo za Singapur, potom za Namibiju koja je također uvela oštre mjere (iako su u tom trenutku ondje potvrđena samo dva slučaja Covida-19), a na kraju i let za Zagreb preko Dubaija. Jer baš 25. ožujka, kad je trebao biti vezani let za Hrvatsku, Ujedinjeni Arapski Emirati ukinuli su promet svojih najvećih zrakoplovnih kompanija pa smo odustali jer bismo ostali zarobljeni u zračnoj luci u Dubaiju kao Tom Hanks u filmu “Terminal”.

Grad nas je podsjetio na Makarsku

Stoga smo se u Cape Townu nagradili fantastičnim smještajem - u prekrasnoj vili Costa Rose u najluksuznijem i najsigurnijem dijelu grada Sea Point. Vila je imala osam soba raspoređenih na dva kata i veliko dvorište s bazenom, a petominutnom šetnjom dolazi se do oceana.

Privatni album
Atrakcija Cape Towna je i svjetionik Green Point iz 1824.

Mnogi su nas upozoravali da se čuvamo jer su zbog velikih socijalnih razlika česte pljačke i razbojstva, ali ništa se od toga nije dogodilo. Štoviše, osjećali smo se sigurno tijekom cijelog boravka u Cape Townu koji nas je podsjetio na Makarsku. Put od grada do Rta dobre nade bio je poput vožnje Makarskom rivijerom, Table Mountain poput Biokova, a Atlantski ocean poput Jadranskog mora.

Neočekivani povratak u Hrvatsku

Potom je, neočekivano, doista uslijedio povratak u Hrvatsku. S obzirom na to da je u Južnoafričkoj Republici ostalo “zaključano” više od šest tisuća njemačkih turista, vlada u Berlinu je u suradnji s Europskom unijom i JAR-om organizirala evakuacijske letove iz Cape Towna za Frankfurt.

Zahvaljujući našem veleposlanstvu u Pretoriji, s kojim smo odmah nakon lockdowna uspostavili kontakt, pronašli smo mjesto na jednom od tih letova.

Na 13. dan karantene stigle su propusnice, karte i sva ostala potrebna dokumentacija te smo bili spremni za put u Lijepu našu! Prije ulaska u zrakoplov prošli smo check-in na nacionalnom stadionu, gdje smo obavili i liječnički pregled, te nakon tri tjedna u Africi krenuli prema Europi. Iz Frankfurta smo se ukrcali na let Croatia Airlinesa za Zagreb, jedini redovni u vrijeme ove krize, te živi i zdravi samoizolaciju odradili u mojoj domovini.

Čitajte i:

Zavirite u naljepše vrtove svijeta: Egzotična stabla ili, pak, šareni tulipani osvajaju na prvi pogled

Vodimo vas na glazbeno putovanje: Ovi američki gradovi pišu neku drugu povijest

Putovanja iz filmske mašte: Uživajte u pogledu na Fontanu di Trevi ili prođite stazom pacifičkih vrhova

Jamajka: Prizor iz raja i ludi tulumi u ritmu reggae muzike

Nezaboravno iskustvo na Maldivima: 'Oko nas su plivali morski psi i otrovne raže, ali bilo je divno'

Linker
19. travanj 2024 16:16