Lucija Biondić
Hajdemo u Kostrenu

Kamo na izlet? Mami sunce, mami more - znamo gdje se treba otputiti

Po dozu dobre energije koju daje blizina mora kontinentalci ne moraju "potegnuti" predaleko: šetnica u Kostreni mjesto je divnih pogleda, šarmantnih bistroa i spektakularnih zalazaka sunca.

Otputovala, uslikala i napisala: Lucija Biondić

Sunčani dani u veljači još su ugodniji kad se, osim u toplim zrakama, može uživati i u dašku mora. A za takav užitak kontinentalci ne moraju daleko potegnuti.

Prvo mjesto u koje se dolazi krene li se od Rijeke Jadranskom magistralom prema jugu jest - Kostrena. Omeđena uvalom Martinšćica i Bakarskim zaljevom, 2017. bila je općina s najvećim indeksom razvijenosti, a tome zasigurno pridonose i dva jaka gospodarska subjekta - brodogradilište Viktor Lenac, koje je točka razgraničenja Rijeke i Kostrene, te Rafinerija nafte Rijeka.

Lucija Biondić
Najveći hrvatski mural na spremniku za vodu u Rafineriji nafte Rijeka.

Upravo je Rafinerija “dom” trenutačno najvećeg murala u Hrvatskoj, površine 2000 četvornih metara. Tank za vodu, u blizini magistrale, oslikao je umjetnik Edi Gustin prepoznatljivim motivima mjesta (crkva sv. Lucije, brod od papira, sidro…).

Kostrena je mjesto bogate pomorske tradicije. Prvi put se spominje još u 15. stoljeću, a zanimljivo je kako je Kostrenjanin, kapetan Pavao Randić, prvi preplovio Sueski kanal uoči njegova službenog otvaranja 1869., dok je krajem pedesetih godina 20. stoljeća njegov sumještanin Erazmo Bernard Tićac sudjelovao u gradnji broda Savannah, prvog trgovačkog broda na atomski pogon, i to kao glavni projektant.

Lucija Biondić
Prekrasno ukrašene stepenice prema plaži Svežanj.

Da je Kostrena oduvijek vezana uz more, svjedoči i Sv. Nikola, zaštitnik općine i - pomoraca. Ponos mjesta je i “lungo mare”, svojevrstan pandan mnogo poznatijem opatijskom, iako jednako atraktivan.

Šetnica uz more dugačka je tri kilometra i s nje se pruža pogled na kompletan Kvarnerski zaljev - Krčki most, otoke Krk i Cres, ali i samu Rijeku.

Lucija Biondić
Na području Lučice Stara voda nalazi se jedan od četiri izvora slatke vode.

Započinje kod hangara Jedriličarskog kluba Galeb, a završava Lučicom Stara voda, jednim od četiri “perila” - izvora slatke vode, zbog kojih je i temperatura mora ondje dva stupnja niža nego na drugim mjestima u okolici. Upravo na tim izvorima su do polovice 20. stoljeća žene iz okolnih mjesta prale rublje. U najtoplijem dijelu godine prekrasne plaže uz “lungo mare” omiljena su kupališta Riječana i njihovih gostiju.

Lucija Biondić

Uz jedriličarski klub na Žurkovu nalaze se i dva ronilačka kluba koji održavaju tečajeve, a njihovi polaznici će prva iskustva steći i u jednoj od najljepših uvala, Svežnju. Predah od šetnje lako je pronaći u nekom od ugostiteljskih objekata. Nećete pogriješiti odaberete li tuna steak ili gulaš od hobotnice u bistrou Kostrenka, a zalazak sunca dočekajte na nekoj od terasa. Najspektakularniji je, tvrde Kostrenjani, kada ga se gleda sa Žurkova.

Linker
20. travanj 2024 01:08