Getty Images
Ljulja joj se stolica

Ovo bi mogao biti njen konačni kraj: Slavnu urednicu američkog Voguea optužuju za rasizam

Jedna od najznačajnijih figura u svijetu mode na svijetu našla se na meti teških optužbi koje stižu sa svih strana. Neki su ostavke već dali, ona se ispričala, no očito je da se nešto mora promijeniti u jednoj od najvećih izdavačkih kuća na svijetu koja ima veliki utjecaj na mnoge sfere života i kreiranje javnog mijenja...

Medijska kuća Condé Nast pod čijim su okriljem neki od najpoznatijih magazina na svijetu, kao što su američki Vogue, New Yorker, GQ, Vanity Fair, Wired, Bon Appetit, ali i drugi - našla se na udaru bivših i sadašnjih zaposlenika, koji su u jeku američkih prosvjeda za jednakost odlučili progovoriti o uvjetima rada kojima su bili izloženi.

Među njima se, u negativnom kontekstu, ponovno ističe ime jedne od najpoznatijih figura u svijetu mode.

Riječ je o glavnoj urednici američkog Voguea i organizatorici Met Gale - Anne Wintour (70), koja se još nije uspjela oporaviti od optužbi bivšeg prijatelja i suradnika.

Odbačeni prijatelj se osvećuje Anne Wintour: 'Toj Sotoni u suknji nije kasno za iskupljenje'

Podsjetimo, njezin dugogodišnji suradnik André Leon Talley, bio je kreativni direktor Voguea i prvi Afroamerikanac na toj funkciji. Međutim, njegovi nedavno objavljeni memoari govore kako mu je prijateljstvo s Annom Wintour ostavilo duboke ožiljke na psihi i duši, ali i dodao kako je "specijalnost Condé Nasta da ispljune ljude bez ikakve ceremonije, kao na dvoru Luja XIV. Nema tamo mjesta za empatiju i humanost" otkrio je Talley.

NEW YORK, NEW YORK - FEBRUARY 12: Anna Wintour and André Leon Talley attend S by Serena Spring 2020 Collection Reveal with Serena Williams and Anna Wintour during NYFW: The Shows at Spring Studios on February 12, 2020 in New York City. (Photo by Bryan Bedder/Getty Images for IMG)
Getty Images for IMG
André Leon Talley bio joj je blizak suradnik i prijatelj, a onda ga je odbacila 'kao staru krpu'.

A kako je posao "sotone u suknji", kako je Talley nazvao Wintour, bio kreirati trendove, odlučivati o pozicijama u industriji i rješavati se ljudi koji joj nisu odgovarali iz ovog ili onog razloga, kao uostalom i njezin bivši prijatelj koji misli da ga je odbacila "jer je postao prestar" - Anna Wintour i Condé Nast našli su se u krizi, o čemu pišu brojni svjetski mediji.


Za nju je tek ovo problem

I dok je cijeli svijet uslijed koronavirusa osjetio krizu, čini se kako će je Anna Wintour brzo zaboraviti, jer ono s čime je sad suočena za nju je puno osjetljivije pitanje. A ono se odnosi na optužbe za rasizam njenih bivših i sadašnjih suradnika. Takve optužbe, u vrijeme masovnih prosvjeda u Sjedinjenim Američkim Državama, koji su uslijedili nakon ubojstva Georgea Floyda, za Wintour bi mogle biti pogubne.

Prema najnovijim informacijama, poziciju Anne Wintour "zaljuljalo" je nešto drugo, piše britanski The Guardian.

Naime, s ostavkom Adama Rapoporta na mjesto urednika popularnog američkog food magazina Bon Appetit, zbog incidenta brownface, uslijedile su i prozivke još nekoliko zaposlenika u ovoj medijskoj kući za "rasnu neosjetljivost" i "nezalaganja za jednakost", kao i nepromicanja trenutnih nastojanja u kojima je ujedinjen veći dio svijeta.

Ostavku je dao i voditelj za lifestyle video sadržaj, Matt Duckor, koji navodno u više navrata nije plaćao dnevnice ljudima tamnije boje kože, a vrlo često ih uopće ne bi ni uključivao u kreiranje sadržaja.

NEW YORK, NY - AUGUST 20:  Professional Tennis Player Roger Federer (L) and Vogue Editor-in-Chief Anna Wintour attend Moet & Chandon Celebrates Its 270th Anniversary With New Global Brand Ambassador, International Tennis Champion, Roger Federer at Chelsea Piers Sports Center on August 20, 2013 in New York City.  (Photo by Andrew H. Walker/Getty Images for Moet & Chandon)
Getty Images for Moet & Chandon
Oni koji je poznaju kažu da nema prave prijatelje, iako će ona reći kako su to bračni parovi Clooney, Beckham, Federer...

Zbog svega navedenog, počela se ljuljati stolica legendarnoj urednici, koja je još jednom prokazana kao hladna, suzdržana, moćna, uvijek prezaposlena te okrutna i neumoljiva. No, ako ste gledali film "Vrag nosi Pradu", a znate ponešto o Anni Wintour, jasno vam je tko je poslužio kao inspiracija za ulogu koju je tako dobro odglumila Meryl Streep.


Pala je i tužba

Konačno, nakon što su dvije urednice u Vogueu dale ostavku, nakon što je kuća javno prozvana i tužena za nepromicanje jednakosti i neuvažavanje raznolikosti na radnom mjestu, sve glasnije se šuška da bi otići mogla i "ohola zlica", kako je Wintour u više navrata opisao Talley.

Iako je u njenu obranu stao izvršni direktor Roger Lynch rekavši kako "malo koja osoba na svijetu može voditi posao kao ona", ni Wintour se baš nije proslavila svojom izjavom koja je osmišljena kao isprika: "Žao mi je zbog objavljivanja priča koje su mogle povrijediti nekoga i zbog objavljivanje materijala koji nije dovoljno promicao toleranciju, kao i neuspjeha kad je u pitanju promocija crnih zaposlenika i dizajnera u časopisu."

NEW YORK, NEW YORK - JUNE 09: Anna Wintour attends the 73rd Annual Tony Awards at Radio City Music Hall on June 09, 2019 in New York City. (Photo by Mike Coppola/Getty Images for Tony Awards Productions)
Getty Images for Tony Awards Pro
Umjesto javnog istupa, Anne Wintour odabrala je uputiti priopćenje javnosti.

Konačno, u priopćenju je navela i kako "preuzima punu odgovornost za svoje pogreške".

Reakcije su odmah krenule pljuštati, od već spomenutog bivšeg prijatelja André Leona, pa do bivših zaposlenika. Tako je nekadašnja zaposlenica Voguea Shelby Ivey Christie na Twitteru objavila: " Reći ću ovo: Vrijeme provedeno u Vogueu, u Condé Nastu, bilo je najteže i najjadnije doba moje karijere. Zlostavljanje i testiranje od strane bijelih nadređenih, rad bez ikakve zahvale, užasna plaća, a i rasizam - bili su nepodnošljivi."

Kako će se situacija razvi(ja)ti - vrijeme će pokazati. Možda je ovo doista konačan kraj jedne ere koju bi mnogi željeli čim prije zaboraviti, a koja bi u zaborav mogla odnijeti i neke ljude koji nisu primjer koji bi trebalo pratiti, a još manje slaviti.

ČITAJTE I:

Ekscentrična i svoja: Nazivali su je neuglađenom, a za 'modnu bibliju' žrtvovala je sve pa i brak

'Crna pantera' oca nikad nije upoznala, a zbog traumatičnog djetinjstva postala je nasilna

Anna Wintour prognozira: Modna industrija nakon koronavirusa više nikada neće biti ista

Linker
18. travanj 2024 04:06