Tetralogija Genijalna prijateljica
 Valerija Bebek
Jedva čekamo

Nakon 'Genijalne prijateljice': Novi roman žene koja je oduševila svijet uskoro izlazi

Spisateljica Elena Ferrante, za čija se djela nadmeću najpoznatije produkcijske kuće objavljuje novi roman. Na ekskluzivnom, skupu čitali su se ulomci iz knjige na osam stranih jezika - između ostalih i hrvatskom. Velika je to čast za našu zemlju i izdavača.

Povodom izlaska novog romana "Lažljivi život odraslih" talijanske spisateljice Elene Ferrante, u utorak, 23. lipnja, održat će se online međunarodni skup na kojemu su pozvani sudjelovati i hrvatski fanovi autorice popularne tetralogije "Genijalna prijateljica".

Hrvatski prijevod novog romana Elene Ferrante "Lažljivi život odraslih", kao i u ostalim zemljama, bit će objavljen 1. rujna ove godine. Knjigu će u Hrvatskoj objaviti izdavačka kuća Profil, hrvatski izdavač djela Elene Ferrante. Pozvali su sinoć Hrvate na međunarodni skup na kojem su se čitale knjige Elene Ferrante na niz jezika, a među njima bio je i hrvatski.

Velika čast za Hrvatsku

Skup organizira američki nakladnik Europa Editions, a na njemu će o Ferrante, čije su knjige prevedene na 45 jezika, govoriti stručnjaci za njezin opus, novinari, kritičari, pisci, urednici i prevoditelji iz SAD-a i 11 drugih zemalja (Nizozemske, Španjolske, Velike Britanije, Njemačke, Italije, Norveške, Danske, Švedske, Australije, Novog Zelanda i Hrvatske).

Čitali su se i odlomci iz knjige "Lažljivi život odraslih" na osam jezika, među kojima je i hrvatski, što je velika čast za našu zemlju i izdavača.

Hrvatsku su na skupu predstavljale urednica Adriana Piteša i Ana Badurina, koja je na hrvatski prevela romane Elene Ferrante.

Jedna od najpopularnijih spisateljica

Ellena Ferante jedna je od najpopularnijih pisaca posljednjeg desetljeća. Samo u Hrvatskoj njezini su romani prodani u više od 40 tisuća primjeraka te su tako postali neki od najvećih hitova.

Ono što sigurno intrigira i čitatelje i kritičare je činjenica da identitet osobe koja se skriva iza pseudonima Elena Ferrante, ne zna se mnogo, pa čak ni radi li se doista o ženi. Svejedno romani potpisani tim imenom posljednjih godina dobivaju neviđenu medijsku i čitateljsku pozornost, a najugledniji kritičari svijeta doslovno se, i potpuno opravdano, natječu u hvalospjevima.

Najpopularnija video streaming platforma Netflix nedavno je najavila da će u suradnji s talijanskom produkcijskom kućom Fandango snimiti seriju prema knjizi "Lažljivi život odraslih". Fandango je jedan od producenta serije "Genijalna prijateljica" koja je snimljena prema tetralogiji iste autorice, a koja se već prikazuje na HBO-u. Osim serija prema romanu 'Dani zaborava' 2005. snimljen je i film u kojem je ulogu imao i Goran Bregović, a uz druge, film je osvojio najznačajniju nagradu na Festivalu u Veneciji za najbolju režiju.

Pročitajte i:

Nakon 35 godina čekanja: Nastavak 'Sluškinjine priče', roman 'Svjedočanstva' stigao u hrvatske knjižare

Maša Kolanović dobitnica je EU nagrade za književnost

Roman prvijenac napisala je sa samo 14 godina: Potresna obiteljska priča neće vas ostaviti ravnodušnima

Linker
19. travanj 2024 00:05