Maša Kolanović
 Neja Markičević / CROPIX
Sjajne vijesti!

Maša Kolanović dobitnica je EU nagrade za književnost

Mlada hrvatska književnica Maša Kolanović dobila je Nagradu Europske unije za književnost za zbirku priča ‘Poštovani kukci i druge jezive priče’ u izdanju Profila, stoji na službenoj stranici European Prize for Literature (EUPL).

"Zahvalna sam na ovoj nagradi i drago mi je što je specifičnost te nagrade to što se potiču upravo prijevodi pa se nadam da će knjiga naći lakši put do čitatelja izvan hrvatskih granica", izjavila je naša laureatkinja Maša Kolanović za Vijesti iz kulture.

Osim novčanog iznosa ova nagrada već tradicionalno donosi značajnu međunarodnu promociju i vidljivost. Dodjeljuje se od 2009. godine autorima iz 41 zemlje koje sudjeluju u programu EU Kreativna Europa, a ove godine uz Mašu Kolanović nagradu će primiti još 12 autora.

Uz Mašu Kolanović, tu nagradu ove godine dobilo je još 12 književnika iz 12 zemalja - Bosne i Hercegovine, Cipra, Danske, Estonije, Njemačke, Kosova, Belgije, Luksemburga, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Norveške i Španjolske.

Zagreb, 290519.
Masa Kolanovic, profesorica knjizevnosti na Filozofskom fakultetu.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX
Maša Kolanović

Do sada je organizirano 11 dodjela Nagrade Europske unije za književnost, a nagrađena su 122 pisca. Laureate za 2020. za svaku zemlju odabrao je nacionalni žiri književnih stručnjaka, a ove godine je, zbog pandemije koronavirusa, prvi put proglašenje dobitnika objavljeno online.

Dobitnicima su čestitali povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel i hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

"Dalekosežan učinak književnosti u svakodnevnome životu i njezina društvena važnost koju prepoznajemo iz dana u dan, odražava se u nagradi Europske unije za književnost. Kroz sve dosadašnje dobitnike ove vrijedne nagrade, ali i čitajući prijevode drugih nagrađenih djela lokalnih izdavača, Hrvatska je imala priliku svjedočiti o snazi ljepote suvremene europske književne riječi, kao i važnosti dijeljenja novih, različitih, nepoznatih ideja i perspektiva", rekla je ministrica Obuljen Kržinek.

Maši Kolanović ovo je druga nagrada za zbirku priča "Poštovani kukci i druge jezive priče", jer je na pulskom Sajmu knjiga ova zbirka dobila nagradu ‘Libar za vajk’.

Maša Kolanović (Zagreb, 1979.) radi kao docentica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na kojemu je i diplomirala kroatistiku i komparativnu književnost te doktorirala.

NEW YORK, NY - APRIL 27: A person rides the Staten Island Ferry as it passes the Statue of Liberty on April 27, 2020 in New York City. Hospitals in New York City, which have been especially hard hit by the coronavirus, are just beginning to see a downturn in COVID-19 cases.   Spencer Platt/Getty Images/AFP
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
AFP
Prizor iz New Yorka, Maša Kolanović

Do sada je objavila niz autorskih članaka o književnosti i popularnoj kulturi, knjige fikcije: ‘Pijavice za usamljene’, ‘Sloboština Barbie’, ‘Jamerika: trip’ te studiju ‘Udarnik! Buntovnik? Potrošač...: popularna kultura i hrvatski roman od socijalizma do tranzicije’. Njezina knjiga ‘Sloboština Barbie’ prevedena je na njemački jezik.

Maša Kolanović uredila je zbornike ‘Komparativni postsocijalizam: slavenska iskustva’, te ‘The Cultural Life of Capitalism in Yugoslavia: (Post)Socialism and its Other’ u suradnji s Dijanom Jelačom i Danijelom Lugarić.

Neja Markičević / HANZA MEDIA
Maša Kolanović


Čitajte i:

Zoran Ferić: 'Online nastava iziskuje više energije i rada od one normalne'

7 knjiga koje vam preporučuje Reese Witherspoon

Tri romana za dušu - savršen bijeg od svakodnevice

Prijatelji iz studentskih dana ponovno zajedno: U rukama Mustafe Nadarevića i Rade Šerbedžije nagrada 50 godina

Linker
19. travanj 2024 07:45