privatni album
'ZAROBLJENI SMO'

Ispovijest supruge sportaša iz Italije: 'Ovo je pakao, a još prije nekoliko dana je sve bilo normalno'

Obitelj hrvatskog vaterpolo reprezentativca Kristijana Milakovića zbog epidemije koronavirusa osjeća se zarobljeno. Njegova supruga Petra za Gloria.hr ispričala je kako izgleda život u zemlji gdje je proglašena karantena, opisuje kako se drastično izmijenio život u centru Trsta, koji je danima sablasno pust i kako ne smiju iz kuće bez dozvole. Još nedavno je, kaže, svima cijela situacija bila smiješna, a sada policija kažnjava ljude koji se kreću bez dozvole i koji se ne pridržavaju zadanog razmaka.

"Ova situacija za mene je pakao. Još prije nekoliko dana sve je to bilo relativno normalno. Svi su se kretali slobodno, a sve se promijenilo naglo kada je cijela zemlja stavljena u karantenu. Do tada smo samo pratili povećanje slučajeva oboljenih iz naše pokrajine, a onda je krenula panika. U večeri kad je donesena odluka da je cijela zemlja u karanteni, postali smo zarobljenici", ispričala nam je iz Trsta Petra Milaković, supruga profesionalnog vaterpoliste koji osim za reprezentaciju igra za vaterpolo klub "Trieste", ali do daljnjega ni on ne ide na treninge.

Mladoj obitelji u nekoliko se dana život okrenuo naglavačke.

privatni album

privatni album

"Imamo certifikate koje moramo ispuniti pri izlasku iz kuće na kojem navodimo razloge, to su uglavnom namirnice i ljekarna. Cijeli grad je obljepljen papirima o mjeri koja podsjeća na metar udaljenosti, u dućanima na razglas se ponavlja: 'Poštovani kupci, poštujte metar razmaka'. Jedan član obitelji ima pravo otići u nabavku namirnica. Živimo u samom centru grada na trgu Piazza Unita koji je uvijek vrvio ljudima.

privatni album

Od prije dva dana je grobna tišina i patrola policije koja provjerava jesmo li u kućama nakon 18 sati.

Kristijan više ne ide na treninge, a dok je na njih išao mjerili su im temperaturu prije ulaska u bazen, a sada samo slušamo upute što i kako će biti. Sve je otkazano i odgođeno. Osobito mi je teško cijelu situaciju objasniti petogodišnjoj Miji koja sto puta dnevno ponavlja 'Idemo van!'. Iz ormara vadi role i bicikl, stalno ponavlja kako je predivan dan i sunce. Iskreno samo čekam da se probudim iz ovoga i da se sve vrati u normalu", govori nam Petra koja kaže da se ljudi bez certifikata za izlaske kažnjavaju, a talijanski mediji izvještavaju da je do sada kažnjeno oko dvije stotine ljudi. U slučaju da ih se ulovi u ponovnom prekršaju, prijeti im kazna zatvora u trajanju i do dvije godine!?

ČITAJTE I:

privatni album

ČITAJTE I:

privatni album

privatni album

Najviše se boji za roditelje

"Zapravo sam se danima spremala krenuti na putovanje, čak sam se počela i pakirati, pa sam odustajala. Sada više ne znamo što učiniti? Čekamo upute iz kluba i razmišljamo o odlasku i samoizolaciji u Zagreb. Iskreno, najviše nas je strah za roditelje i za sve one kojima bi uzurpirali život", rekla je zabrinuta Petra.

"I ja sam prvo mislila da je sve smiješno. Klinci nisu imali školu, pa je svaki dan bio izlazak, sada toga više nema. Sada su shvatili ozbiljnost situacije.

Najveća je jeza navečer kad vidiš da su svi u kućama i ne čuješ nikoga.

Još nedavno su se svi šalili koliko Talijana umre od 'obične' gripe i sve se to shvaćalo olako", dodaje Petra.

privatni album

"Talijani vole izaći piti aperitive i sjediti na kavama, ali puno ih je manje. Sve je zatvoreno osim trgovina s hranom i ljekarnama ", kaže Petra koja razmišlja kontaktirati hrvatsku ambasadu za pomoć.

U karanteni u Italiji do daljnjeg je i sestra Danijele Dvornik koja javlja da nema panike. Cijela zemlja je u karanteni pa tako i ona, a zbog situacije ne planira putovati. Josipa Pavičič Berardini, doznajemo također, mijenja planove, i za ovaj mjesec odgađa viđanje sina Rocca koji živi u Italiji.


ČITAJTE I:

Linker
15. travanj 2024 23:27