Tonci Plazibat / Hanza Media / CROPIX
Vodič kroz rastavu

Kako loš brak okončati dobrim razvodom

Dubrovkinje Ivana Mijić Vulinović i Karmen Kmetović Prkačin iz vlastitog iskustva napisale su vodič kroz raskid partnerske veze.

Kako što bezbolnije prebroditi proces rastave tema je priručnika "Vodič kroz razvod braka", čije su autorice Dubrovkinje Ivana Mijić Vulinović (36), pravnica i kolumnistica, i Karmen Kmetović Prkačin (38), diplomirana socijalna radnica i psihoterapeutkinja. Prvu hrvatsku self-help knjigu o razvodu izdala je Naklada Ljevak, a u njoj autorice pojašnjavaju sve faze postupka, savjetuju kako postići kompromis te nude primjere iz svoje prakse ili vlastitog života.

"Razvela sam se nakon tri godine braka, iz kojeg imam danas devetogodišnju kćer. Nijedan razvod, naročito s maloljetnom djecom, nije lagan. Pa tako nije bio ni moj. Ali, u konačnici smo bivši suprug i ja civilizirano dogovorili sve detalje oko skrbi o zajedničkoj kćeri. I jako dobro funkcioniramo, pa iz osobnog iskustva u knjizi tvrdim da je to moguće" kaže Ivana Mijić Vulinović. U pripremi knjige pomogla joj je prijateljica Karmen Kmetović Prkačin, diplomirana socijalna radnica te magistrica socijalne psihijatrije i sociopatologije, koja u Dubrovniku godinama savjetuje parove u procesu razvoda. "Razvod nije poraz. Najgora je opcija živjeti u grču i laži. Ako imate djecu, ovisno o njihovoj dobi, uključite ih u planiranje života nakon razvoda i pitajte ih što oni misle. Iskrenost i poštenje prema djeci stostruko će vam se vratiti" - kaže pravnica koja s prijateljicom, članicom Europskog instituta za psihoterapiju, već piše novu knjigu - "Vodič kroz sretan brak".

Linker
12. travanj 2024 02:13