Hana na otvorenju prve samostalne izložbe u gradu Tomaru.
 Privatni album
Umjetnost s Instagrama

Zagrebačka slikarica osvojila je britanski Vogue: 'Tamnopute žene najveće su mi muze'

Hana Tischler, čija je fiktivna naslovnica prestižnog modnog časopisa osvojila njegova glavnog urednika i društvene mreže, već četiri godine živi u Portugalu te je prije nekoliko dana imala prvu samostalnu izložbu. Otkrila nam je da joj je, osim novog umjetničkog života, selidba na drugi kraj Europe donijela i novu ljubav.

Zagrebačka slikarica Hana Tischler (31) prava je predstavnica nove generacije koja u digitalnom dobu živi punim plućima. Za razliku od mnogih umjetnika koji zaziru od društvenih mreža, jer smatraju da to zatupljuje i otuđuje, Hana koristi sve blagodati takvog načina komunikacije i promocije pa je zahvaljujući Instagramu dobila dvije važne životne prilike - prva joj je prije gotovo četiri godine donijela životnog suputnika, a druga joj se pružila prošle godine i jako je utjecala na njezin umjetnički plasman u svijetu.

Mlada snaga zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti napravila je, naime, fiktivnu naslovnicu britanskog Voguea - interpretaciju aktualne naslovnice tiskanog izdanja s Naomi Campbell - koja je postala totalni hit na njihovu Instagramu. Glavni urednik Voguea, Edward Enninful, pohvalio ju je nizom crvenih srdaca, a dobila je više lajkova, nego, primjerice, iznimno popularna Meghan Markle i njezin dolazak na dodjelu nagrada Endeavor. Objavljena je i u njihovu web izdanju, gdje je objašnjeno o čemu je zapravo riječ.

Fabio Correia
Hana u kreativnom zanosu.

- Već neko vrijeme sudjelujem u projektu The Unique Illustration flash mob, koji okuplja umjetnike iz svih dijelova svijeta, a posebno one koji se bave modnom ilustracijom. Organizatorice, inače dvije umjetnice iz Londona, s vremena na vrijeme nam zadaju temu, koju mi trebamo interpretirati i objaviti na našim Instagram profilima na točno zadan datum i vrijeme, zbog čega se projekt i zove "flash mob". Naslovnica Voguea s Naomi Campbell, izazvala je najviše reakcija i donijela mi veliku promociju u svijetu - govori Hana Tischler, koja je u petak imala otvorenje svoje samostalne izložbe u gradu Tomaru te trenutno radi na planiranju nove samostalne izložbe u Lisabonu.

Privatni album
Hana na otvorenju prve samostalne izložbe u gradu Tomaru.

Hana se inače ne bavi modnom ilustracijom, ali moda i modni svijet oduvijek su je privlačili. Većina žena na njezinim slikama, kaže, upravo su manekenke i modne ikone.

- Žene su često tema mojih radova, uživam u slikanju ženskih portreta, pronalaženju zanimljivih lica i osobnosti. Najvažnija muza mi je Grace Jones, koja mi je uzor i glazbom i pojavom. Zbog nje sam zapravo počela slikati crnkinje, ta njihova proporcionalna lica s neproporcionalno velikim usnama, koje naglašavam u svojim radovima - ističe Hana, koja ne oskudijeva s tamnoputim modelima jer posljednje četiri godine živi u Portugalu. Onamo ju je, otkriva, odvela ljubav. I to ljubav otkrivena na - društvenoj mreži.

Privatni album
Hani su najveća inspiracija tamnopute žene.

S portugalskim fotografom Fabiom Correirom neko se vrijeme pratila na Instagramu, pa izmjenjivala poruke, a onda ju je on pozvao k sebi u goste.

- Svi su mi rekli da sam luda, pitali me kako mogu otići u goste nepoznatom čovjeku, ali ja sam ga upoznala kroz njegove fotografije, a kroz poruke osjetila da je pozitivna i dobra osoba. Uglavnom, za tog prvog susreta u ožujku 2016. oboje smo se jako zaljubili, a u ljeto smo već živjeli zajedno - priča Hana, koja je u novi život povela svojeg sina iz bivše veze, danas desetogodišnjeg Ivora. Zvuči kao avantura, no čini se da je povukla najozbiljniji potez u životu i napravila najbolju stvar za sebe i dijete.

hana tischler_foto fabio correira
Fabio Correira
Hanin sin Ivor također je talentiran za crtanje.

Ona se u Portugalu potpuno posvetila slikarstvu, za što u Zagrebu nije imala prilike jer je bila rastrgana između majčinstva i posla u školi, gdje je radila kao nastavnica likovnog odgoja, a Ivor sada živi u kreativnoj zajednici te je otkrio i vlastite umjetničke potencijale. Stoga ponosna mama na Instagramu povremeno objavljuje i njegove - za desetogodišnjaka nevjerojatno zrele - radove.

- Ivor aktivno crta, u zadnje vrijeme najviše stripove. Nevjerojatno je talentiran i stalno se međusobno podupiremo - kaže Hana.

Život u Zagrebu više joj ne nedostaje

Nakon sada gotovo tri godine života u Portugalu, Hana se prošlog ljeta s Fabiom i Ivorom uselila u prvi vlastiti dom i tako ugasila svaku nadu svojih prijateljica koje su vjerovale da će se ipak vratiti u rodni grad.

- Zadnji put smo u Hrvatskoj bili prošlo ljeto i to puna dva mjeseca - govori Hana, ističući da njoj i sinu život u Zagrebu ne nedostaje toliko kao prije.

Fabio Correia
Kutak studia u kojem Hana slika s još nekoliko portugalskih umjetnika.

Za svoje malo carstvo u gradiću Pinhal Novo, koje su kupili prije dvije godine i u sljedećim ga mjesecima zajedno uređivali, emotivno se vezala još kad ga je prvi put ugledala, a ljubav je jačala sa svakim novim kreativnim potezom.

- Oduvijek sam maštala o vlastitom životnom prostoru koji ću urediti od nule, koji će me inspirirati i pružati mi da u njemu budem sretna - govori 31-godišnja slikarica koja je zbog stalnog povećanja opsega posla unajmila studio u Lisabonu "Mitó Creative Site, gdje radi s još nekoliko portugalskih umjetnika.

hana tischler_foto fabio correira
Fabio Correia
Velika sofa u dnevnom boravku mjesto je gdje Hana, Fabio i Ivor provode vrijeme igrajući PlayStation, kartajući i crtajući.

- Pinhal Novo idealan je za obitelj s djecom. Naša zgrada je okružena parkovima, dućanima i kafićima, a ispred prolazi šetnica koja se proteže kroz cijeli grad. Život je tu ugodan i miran, a kad se zaželimo gradske vreve, odemo u dvadesetak kilometara udaljeni Lisabon. Prije smo živjeli u mjestašcu Marinhais u središnjem dijelu Portugala, s Fabijevom mamom. Bilo nam je predivno jer ona ima veliku kuću s bazenom, dvorištem i voćnjakom, ali nedostajao nam je gradski život - kaže Hana.

Cijeli stan u kojem žive njih troje odlično je projektiran pa u nekim sobama nisu imali nikakvih građevinskih intervencija.

Ostavili su zidove kakvi su i bili, bijeli - osim jednog u predsoblju koji su obojili u mat crno. Svih 80 kvadrata njihovog životnog prostora popločani su, kao u većini portugalskih domova, keramikom - koja je idealan materijal za podove u zemlji s dugim i vrućim ljetima.

hana tischler_foto fabio correira
fabio correira
Cijela obitelj obožava more i skuplja školjke koje služe kao dekoracija.

- Kad smo se dogovarali o uređenju, Fabio i ja bili smo složni u tome da želimo pročišćeni prostor s novim namještajem i nismo željeli uzeti ništa iz obiteljske kuće. Zapravo, donijeli smo jednu starinsku komodu Fabijeve mame, a iz Zagreba su stigle neke stvarčice za koje sam emotivno vezana. Uglavnom su to školjke s naših otoka i drvca koja skupljam na plažama i poslije oslikavam. Naravno, i Ivorova kolekcija Lego setova - priča Hana, zaljubljenica u boho stil, pletene i drvene detalje, jastučiće...

hana tischler_foto fabio correira
fabio correira
Ivor se igra sa svojim 'legićima'.

No, uređujući novi dom, morala je napraviti i neke kompromise jer njezin životni partner voli minimalizam, crno-bijele detalje i prazne zidove. - Sretna sam - kaže - jer je cijeli ovaj prostor odraz naših osobnosti. Svi troje obožavamo plažu, dolazimo na more tijekom cijele godine i skupljamo školjke, a volimo i skejtati.

Svatko ima svoj kutak

Kao i većina mladih parova koja kupuje namještaj za svoj prvi zajednički životni prostor, Hana i Fabio zaključili su da im je Ikea najbolje rješenje, a neke stvari su i sami izradili. Fabio je, primjerice, bračni krevet napravio od običnih drvenih paleta, a vješalicu u spavaćoj sobi od velike grane koju su kupili u jednom portugalskom antikvarijatu i užetom je pričvrstili za strop. Ivor također ima takav tip "otvorenog" ormara u svojoj sobi.

hana tischler_foto fabio correira
fabio correira
'Otvoreni ormar' u spavaćoj sobi od grane kupljene u antikvarijatu.

hana tischler_foto fabio correira
fabio correira
Kuhinja je Hanino carstvo u kojem priprema veganske obroke.

- Uspjeli smo postići to da svatko ima svoj kutak, a zajednička nam je polovica dnevnog boravka s velikom sofom. U drugoj polovici je moj radni prostor sa stolom za kojim crtam manje formate, dok mi je zid s lijeve strane rezerviran za velika platna - dodaje Hana, koja je i vješta kuharica, a u svojoj bijeloj kuhinji priprema veganske obroke. No, zbog mira u kući svaki je vikend prepušta svojem životnom partneru koji je, kaže, za štednjakom jednako kreativan kao i s fotoaparatom.

hana tischler_foto fabio correira
fabio correira
Na Haninu crtaćem stolu u dnevnom boravku nastaju radovi manjeg formata.

Linker
24. travanj 2024 17:56