Jednostavna i jako ukusna

Slasna 'do bola': Pet novih jela Jamieja Olivera za čiju pripremu nećete morati potrošiti vječnost

  • 01.05.2020. u 12:00

  • Autor:
    • Ida Tomašković

Ako ne znate što biste kuhali ovih dana, zašto ne isprobate neke od recepata poznatog kuhara? Većinu sastojaka sigurno imate kod kuće, a one koje nemate lako možete nabaviti u trgovinama.

Poznati chef Jamie Oliver nedavno je osmislio jednostavne recepte za njegov kulinarski show u izolaciji "Keep Cooking and Carry On" kako bi ljubiteljima hrane i kuhanja diljem svijeta olakšao pripremanje obroka. Većinu sastojaka za njegova jela već imate kod kuće, a ako neke slučajno nemate, lako se mogu nabaviti u svakoj trgovini.

U manje od tjedan dana Jamie je snimio seriju od pet epizoda, a mi smo iskopali pet recepata za ukusna jela za čiju pripremu nećete morati potrošiti puno vremena. Pa krenimo.

Quesadilla

Sastojci:

  • 3 poriluka
  • 3 paprike
  • 1 velika mrkva
  • 140 g sira (Cheddar, Gauda ili neki sličan)
  • par grančica začina (peršin, metvica, korijander)
  • 8 velikih tortilja
  • 200 g humusa
  • maslinovo ulje
  • 1 limun ili limeta
  • 120 g tekućeg jogurta
  • čili umak (po želji)

Priprema:

Oljuštite vanjske slojeve poriluka, a unutarnje sitno narežite. Papriku operite i također sitno nasjeckajte.

Mrkvu ugrubo naribajte te pomiješajte s papirkom i porilukom u jednoj posudi. Dodajte im naribani sir te začine.

Na četiri tortilje rasporedite punjenje i prekrijte ga preostalim tortiljama. Tortilje pecite oko pet minuta u tavi na srednjoj vatri, dok se sir ne rastopi, a tortilja postane zlatna i hrskava.

U humus dodajte malo maslinova ulja i sok limuna te dobro promiješajte. Tortilje narežite na jednake dijelove i poslužite ih s humusom, jogurtom i/ili čili umakom.

Gulaš od govedine i piva

Sastojci:

  • 750 g kvalitetne govedine
  • 500 ml tamnog piva
  • 400 g rajčica u konzervi (pelata)
  • 1 žlica običnog brašna
  • 3 lovorova lista ili 15 g svježeg ružmarina
  • 3 luka
  • 3 mrkve
  • 3 štapića celera
  • maslinovo ulje

Priprema:

U dublju posudu dodajte 2 žlice maslinova ulja i stavite ga srednje jaku vatru. Mrkvu, luk i celer nasjeckajte na srednje velike komade i stavite na ulje, promiješajte te začinite po želji. Govedinu narežite na komade slične veličine kao i povrće.

Kada se povrće počne karamelizirati, dodajte lovor/ružmarin, brašno i dobro promiješajte. Dodajte pivo i pustite da povrće omekša do kraja. Dodajte mu rajčicu i tri velike šalice vode.

Povrće dovedite do vrenja te mu onda dodajte meso i začinite po želji. Kuhajte gulaš dok meso nije mekano te ga poslužite s pire krumpirom ili rižom.

Tjestenina sa sirom i cvjetačom

Sastojci:

  • 15 g neslanog maslaca
  • 1 poriluk
  • 1 štapić celera
  • 1 mala cvjetača
  • 450 g tjestenine
  • 1 žlica brašna
  • 500 ml mlijeka
  • 1 žličica senfa
  • 100 g sira za ribanje
  • 100 g krušnih mrvica
  • 2 češnja češnjaka
  • začini: timijan, origano
  • maslinovo ulje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Stavite dublju tavu na srednje jaku vatru, a poriluk operite, ogulite i nasjeckajte na male komade. Popirjajte ga na maslacu te mu dodajte nasjeckani celer.

Cvjetaču razlomite na manje komade i nasjeckajte je na komade veličine 2 cm i dodajte preostalom povrću. Pirjajte je oko 10 minuta dok omekani, ali ne smije dobiti boju.

U međuvremenu skuhajte tjesteninu, ali sačuvajte vodu u kojoj se kuhala. Tjesteninu prebacite u posudu za pečenje i potom joj dodajte cvjetaču.

U tavu gdje ste pirjali povrće dodajte brašno, promiješajte pa potom mlijeko i 500 ml vode. Pustite neka krčka 5 minuta, a zatim umiješajte senf i začinite solju i paprom.

Kad umak zagusti, dodajte mu naribani sir i sve pomiješajte s tjesteninom. Ako je umak pregust, dodajte mu malo vode od kuhanja tjestenine.

Naribajte češnjak i zajedno sa začinima i krušnim mrvicama posipajte po tjestenini te na vrh dodajte još sira ako je potrebno. Pecite sve 30 minuta dok ne poprimi zlatnu boju.

Pečena riža na singapurski

Sastojci:

  • 150 g smeđe ili basmati riže
  • 320 g hrskavog povrća poput šparoga, dječjeg kukuruza, brokule, poriluka...
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 cm korijena đumbira
  • 1 veliko jaje
  • 1 komad dimljene slanine
  • 1 kobasica (debrecinka)
  • 4 svježe ili smrznute kozice
  • 1 žličica tikka paste
  • 1 žlica soja sosa
  • 1 žličica sezamovih sjemenki
  • maslinovo ulje

Priprema:

Rižu skuhajte po uputama na pakiranju te je stavite sa strane da se ohladi.

Pripremite povrće - sve narežite na trakice iste veličine, a češnjak ogulite i nasjeckajte na sitno. Đumbir naribajte.

Wok ili dublju tavu stavite na srednje jaku vatru. Umutite jaje te ga izlijte u tavu i pecite kao da radite palačinku. Kada je gotovo, izvadite palačinku iz tave i narežite je na sitne komade.

U tavu dodajte pola žlice maslinova ulja i na njega narezanu kobasicu i slaninu. Kada meso postane zlaćano, dodajte mu kozice, češnjak i đumbir.

Dodajte tikka pastu i povrće te miješajte dok povrće malo ne omekša, ali ostane hrskavo. Dodaje mu rižu i miješajte je dok se ne zagrije.

U sve umiješajte soja sos i palačinku od jaja i sve dobro promiješajte. Poslužite sa sezamovim sjemenkama.

Minestrone juha

Sastojci:

  • 4 komada dimljene slanine (vege verzija može i bez)
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 mala luka
  • 2 svježa lovorova lista
  • 2 mrkve
  • 2 štapića celera
  • 2 šake listova kelja, blitve ili drugog lisnatog povrća
  • 1 kocka povrtnog temeljca
  • 400 g pelata
  • 2 x 400 g konzerviranog graha
  • 100 g tjestenine
  • parmezan sir
  • maslinovo ulje

Priprema:

Srednje duboku posudu stavite na srednje jaku vatru. Unutra dodajte maslinovo ulje, a na njega narezanu slaninu. Ako radite vege verziju, na maslinovo ulje odmah dodajte nasjeckani češnjak i luk.

Slanini dodajte češnjak, luk i lovorovo lišće te promiješajte dok slanina ne pozlati. Mrkvu i ceker narežite na male komade i dodajte ih slanini.

Operite i narežite zeleno povrće i promiješajte sa sastojcima u posudi. Sve zajedno kuhajte 10 do 15 minuta dok se povrće ne karamelizira.

Ubacite kocku temeljca, rajčicu te posudu do vrha napunite vodom. Juhi dodajte grah te sve začinite solju i paprom te ubacite tjesteninu.

Kuhajte dok tjestenina nije "al dente", a juha je gustoće kakvu želite. Dodatno je začinite po želji i poslužite s naribanim parmezanom.

Čitajte i:

Jamie u ekspresnom roku snimio seriju kuharskih emisija s receptima za karantenu

Prehrana u doba korone: Što jesti, piti i čime začinjati hranu u borbi protiv zastrašujućeg virusa

Povoljno, brzo i jako fino! Jaime Oliver jednostavnim receptom za čokoladni kolač osvojio milijune