Jednostavna i jako ukusna

Slasna 'do bola': Pet novih jela Jamieja Olivera za čiju pripremu nećete morati potrošiti vječnost

Ako ne znate što biste kuhali ovih dana, zašto ne isprobate neke od recepata poznatog kuhara? Većinu sastojaka sigurno imate kod kuće, a one koje nemate lako možete nabaviti u trgovinama.

Poznati chef Jamie Oliver nedavno je osmislio jednostavne recepte za njegov kulinarski show u izolaciji "Keep Cooking and Carry On" kako bi ljubiteljima hrane i kuhanja diljem svijeta olakšao pripremanje obroka. Većinu sastojaka za njegova jela već imate kod kuće, a ako neke slučajno nemate, lako se mogu nabaviti u svakoj trgovini.

U manje od tjedan dana Jamie je snimio seriju od pet epizoda, a mi smo iskopali pet recepata za ukusna jela za čiju pripremu nećete morati potrošiti puno vremena. Pa krenimo.

Quesadilla

Sastojci:

  • 3 poriluka
  • 3 paprike
  • 1 velika mrkva
  • 140 g sira (Cheddar, Gauda ili neki sličan)
  • par grančica začina (peršin, metvica, korijander)
  • 8 velikih tortilja
  • 200 g humusa
  • maslinovo ulje
  • 1 limun ili limeta
  • 120 g tekućeg jogurta
  • čili umak (po želji)

Priprema:

Oljuštite vanjske slojeve poriluka, a unutarnje sitno narežite. Papriku operite i također sitno nasjeckajte.

Mrkvu ugrubo naribajte te pomiješajte s papirkom i porilukom u jednoj posudi. Dodajte im naribani sir te začine.

Na četiri tortilje rasporedite punjenje i prekrijte ga preostalim tortiljama. Tortilje pecite oko pet minuta u tavi na srednjoj vatri, dok se sir ne rastopi, a tortilja postane zlatna i hrskava.

U humus dodajte malo maslinova ulja i sok limuna te dobro promiješajte. Tortilje narežite na jednake dijelove i poslužite ih s humusom, jogurtom i/ili čili umakom.

Gulaš od govedine i piva

Sastojci:

  • 750 g kvalitetne govedine
  • 500 ml tamnog piva
  • 400 g rajčica u konzervi (pelata)
  • 1 žlica običnog brašna
  • 3 lovorova lista ili 15 g svježeg ružmarina
  • 3 luka
  • 3 mrkve
  • 3 štapića celera
  • maslinovo ulje

Priprema:

U dublju posudu dodajte 2 žlice maslinova ulja i stavite ga srednje jaku vatru. Mrkvu, luk i celer nasjeckajte na srednje velike komade i stavite na ulje, promiješajte te začinite po želji. Govedinu narežite na komade slične veličine kao i povrće.

Kada se povrće počne karamelizirati, dodajte lovor/ružmarin, brašno i dobro promiješajte. Dodajte pivo i pustite da povrće omekša do kraja. Dodajte mu rajčicu i tri velike šalice vode.

Povrće dovedite do vrenja te mu onda dodajte meso i začinite po želji. Kuhajte gulaš dok meso nije mekano te ga poslužite s pire krumpirom ili rižom.

Tjestenina sa sirom i cvjetačom

Sastojci:

  • 15 g neslanog maslaca
  • 1 poriluk
  • 1 štapić celera
  • 1 mala cvjetača
  • 450 g tjestenine
  • 1 žlica brašna
  • 500 ml mlijeka
  • 1 žličica senfa
  • 100 g sira za ribanje
  • 100 g krušnih mrvica
  • 2 češnja češnjaka
  • začini: timijan, origano
  • maslinovo ulje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Stavite dublju tavu na srednje jaku vatru, a poriluk operite, ogulite i nasjeckajte na male komade. Popirjajte ga na maslacu te mu dodajte nasjeckani celer.

Cvjetaču razlomite na manje komade i nasjeckajte je na komade veličine 2 cm i dodajte preostalom povrću. Pirjajte je oko 10 minuta dok omekani, ali ne smije dobiti boju.

U međuvremenu skuhajte tjesteninu, ali sačuvajte vodu u kojoj se kuhala. Tjesteninu prebacite u posudu za pečenje i potom joj dodajte cvjetaču.

U tavu gdje ste pirjali povrće dodajte brašno, promiješajte pa potom mlijeko i 500 ml vode. Pustite neka krčka 5 minuta, a zatim umiješajte senf i začinite solju i paprom.

Kad umak zagusti, dodajte mu naribani sir i sve pomiješajte s tjesteninom. Ako je umak pregust, dodajte mu malo vode od kuhanja tjestenine.

Naribajte češnjak i zajedno sa začinima i krušnim mrvicama posipajte po tjestenini te na vrh dodajte još sira ako je potrebno. Pecite sve 30 minuta dok ne poprimi zlatnu boju.

Pečena riža na singapurski

Sastojci:

  • 150 g smeđe ili basmati riže
  • 320 g hrskavog povrća poput šparoga, dječjeg kukuruza, brokule, poriluka...
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 cm korijena đumbira
  • 1 veliko jaje
  • 1 komad dimljene slanine
  • 1 kobasica (debrecinka)
  • 4 svježe ili smrznute kozice
  • 1 žličica tikka paste
  • 1 žlica soja sosa
  • 1 žličica sezamovih sjemenki
  • maslinovo ulje

Priprema:

Rižu skuhajte po uputama na pakiranju te je stavite sa strane da se ohladi.

Pripremite povrće - sve narežite na trakice iste veličine, a češnjak ogulite i nasjeckajte na sitno. Đumbir naribajte.

Wok ili dublju tavu stavite na srednje jaku vatru. Umutite jaje te ga izlijte u tavu i pecite kao da radite palačinku. Kada je gotovo, izvadite palačinku iz tave i narežite je na sitne komade.

U tavu dodajte pola žlice maslinova ulja i na njega narezanu kobasicu i slaninu. Kada meso postane zlaćano, dodajte mu kozice, češnjak i đumbir.

Dodajte tikka pastu i povrće te miješajte dok povrće malo ne omekša, ali ostane hrskavo. Dodaje mu rižu i miješajte je dok se ne zagrije.

U sve umiješajte soja sos i palačinku od jaja i sve dobro promiješajte. Poslužite sa sezamovim sjemenkama.

Minestrone juha

Sastojci:

  • 4 komada dimljene slanine (vege verzija može i bez)
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 mala luka
  • 2 svježa lovorova lista
  • 2 mrkve
  • 2 štapića celera
  • 2 šake listova kelja, blitve ili drugog lisnatog povrća
  • 1 kocka povrtnog temeljca
  • 400 g pelata
  • 2 x 400 g konzerviranog graha
  • 100 g tjestenine
  • parmezan sir
  • maslinovo ulje

Priprema:

Srednje duboku posudu stavite na srednje jaku vatru. Unutra dodajte maslinovo ulje, a na njega narezanu slaninu. Ako radite vege verziju, na maslinovo ulje odmah dodajte nasjeckani češnjak i luk.

Slanini dodajte češnjak, luk i lovorovo lišće te promiješajte dok slanina ne pozlati. Mrkvu i ceker narežite na male komade i dodajte ih slanini.

Operite i narežite zeleno povrće i promiješajte sa sastojcima u posudi. Sve zajedno kuhajte 10 do 15 minuta dok se povrće ne karamelizira.

Ubacite kocku temeljca, rajčicu te posudu do vrha napunite vodom. Juhi dodajte grah te sve začinite solju i paprom te ubacite tjesteninu.

Kuhajte dok tjestenina nije "al dente", a juha je gustoće kakvu želite. Dodatno je začinite po želji i poslužite s naribanim parmezanom.

Čitajte i:

Jamie u ekspresnom roku snimio seriju kuharskih emisija s receptima za karantenu

Prehrana u doba korone: Što jesti, piti i čime začinjati hranu u borbi protiv zastrašujućeg virusa

Povoljno, brzo i jako fino! Jaime Oliver jednostavnim receptom za čokoladni kolač osvojio milijune

Linker
15. travanj 2024 06:42