Getty Images
Ideje za život

Život nakon korone: Napravili smo popis svega što ćemo si priuštiti jednom kada se stvari smire

Iako se sada čini kao da je život svima stao, kada se stanje vrati u normalu bit će pravo vrijeme da nagradimo sebe i svoje najmilije, do tada je lijepo planirati i imati cilj pred sobom.

Jednom kada ovo ludilo s koronom prođe, a proći će, lijepo bi bilo nagraditi sebe i svoju obitelj nekim posebnim putovanjem, poklonom ili novom vještinom. Dok je cijela zemlja u izvanrednom stanju i svi daju svoj doprinos da se ozbiljna situacija ne pogorša - neki svojim djelovanjem kroz opis svog posla - poput naših zdravstvenih djelatnika ili prodavača u supermarketima, drugi pak na zdravlje nacije paze tako da su obustavili svakodnevne obaveze, sportske aktivnosti, druženja, pa čak i djelatnosti.

Najbolja zaštita trenutno je ostati doma, stoga podržite kampanju #ostajemdoma!

Facebook

Instagram

Twitter

Nadamo se svi da će i s toplijim vremenom i disciplinom svih nas koronavirus biti stavljen pod nadzor te da će se naši životi vratiti na "stare tračnice". Ne zbog toga što smo razmaženi i ne možemo bez nove frizure, nego zato što o tim našim malim nagradama ovisi mnogo poslova i egzistencija.

Zato u ovim kriznim vremenima možemo maštati, planirati i napraviti popis stvari koje ćemo napraviti čim prilike za to budu povoljne.

Kupit ću si bicikl

Prvo što bismo htjeli napraviti je obnoviti vozni park i to biciklima. Zdravstveni djelatnici i ovih dana preporučuju bicikl, iznimno zdravo prijevozno sredstvo, kao način putovanja do posla, do grada za one koji ne mogu ostati u kućama - ili jednostavno za vožnju prirodom.

Press
Hervis, Ženski gradski bicikl, Scirocco Siviglia Black Red, 1599 kuna.

Sada bi namsvima dobro došlo da imamo bicikle. Zato je jedan od ciljeva poraditi na tome.

Press
Intersport, Nakamura Friendly lady, ženski gradski bicikl, bež 1199,96 kuna.


Konačno ću na manikuru!

Čak i ako ste jedni od onih koji ruke peru stalno (a nadamo se da smo svi takvi) zbog koronavirusa ta je radnja još više povećana, a sapun i dezinfekcijsko sredstvo vjerojatno su svima već toliko isušili kožu na rukama i uništili nokte, da stvarno možemo maštati o jednom lijepo spa tretmanu i parafinskoj kupki ruku uz modernu manikuru.

Smiling manicurist decorating nails with color on client's hand at beauty spa
Getty Images/iStockphoto
Isušenu kožu i oslabljene nokte jedva čekamo nagraditi manikurom.

Počastit ću se haljinom za sunce

Nakon tjedana provedenih u kući u trenirkama, pidžamama, staroj odjeći, jedva ćemo dočekati prošetati po susjedstvu, otići u centar grada, družiti se s prijateljima po mogućnosti u lijepoj, novoj haljini.

Press
Zara, Satinirana haljina s uzorkom 299,90 kn; Haljina s ažurom 299,90 kn.

Ili možda ipak ove!? Hmmm.

Press
Asos, Midi haljina cvijetnog uzorka, 425 kuna; Haljina s prednjim vezanjem, 373 kune.


Probudit ću staru strast

Nakon smanjenog kretanja i dugotrajnog boravka kod kuće sigurno ste shvatili koliko vam nedostaje tjelesna aktivnost, jeste li se sjetili svoje ljubavi iz mlađih dana? Ako ste nekada plesali i htjeli bi obnoviti tu vještinu upišite tečaj plesa, bilo da je riječ o klasičnom, salsi ili baletu za odrasle. Nikad nije kasno, ako ne vjerujete sjetite se J.Lo i njezinog plesa oko šipke kojeg je naučila u pedesetoj!

, Image: 311044645, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Trevor Adeline / Caia Image / Profimedia
Trevor Adeline / Caia Image / Profimedia
Oduvijek ste htjeli biti balerina, što vas sprječava?

Više ću paziti na svoje zdravlje

Sunce, zrak, boravak vani, sve se to sada čini tako divno i tako daleko, ali kada nam ponovno postane dio svakodnevice mogli bismo se nagraditi dobrim sunčanim naočalama. Jer, nadamo se svi, ljeto planiramo provesti vani - na otvorenom.

Max Mara model Ingrid, Ghetaldus, na popustu 1974 kn

Ili možda ove....

Saint Laurent sunčane naočale, Optika Luna, 2151 kn

Postat ću sama svoja dizajnerica

Mogli biste upisati tečaj šivanja i krojenja kad sve završi. Vjerojatno ste u preslagivanju ormara pronašli mnogo odjeće koju bi trebalo samo malo prepraviti, skratiti, zakrpati i slično, ili biste si željeli sašiti suknju, haljinu, platnenu torbu? Sa svladanjem vještine šivanja i krojenja to ćete moći raditi u svakom slobodnom trenutku, a i nikad vam neće biti dosadno.

Professional dressmaker, designer making a costume at atelier. Fashion and tailoring concept
Getty Images/iStockphoto
Naučiti šivati i krojiti nije samo zabavno nego i korisno.

Priuštit ću si malo bezuvjetne ljubavi

Obitelj proširiti za kućnog ljubimca - bilo da je riječ o psu, maci, zeki uvijek je dobra i zdrava ideja. I sami znate koje su vam mogućnosti: možete ga spasiti iz mnogobrojnih azila ili udruga koji se brinu za napuštene životinje ili se, pak, odlučiti za kupnju rasnog primjerka od provjerenih uzgajivača. Kako nam je iskustvo s koronavirusom pokazalo, vlasnici ljubimaca lakše podnose izolaciju i rijeđe boluju od depresije, anksioznosti i napadaja panike.

Young woman and her dog of apricot puddles meet in the morning in bed
Getty Images
Proširite obitelj jednim veselim krznenim klupkom.


Upoznat ću svoju lijepu zemlju

Vikende i praznike i slobodne dane sigurno nećemo provoditi u kući, bilo bi baš dobro obići hrvatske nacionalne parkove. Nagradite sebe i obitelj odlaskom na Plitvice, NP Krku, Risnjak, Paklenicu, Kornate, Brijune, Mljet ili pak Sjeverni Velebit - prema mogućnostima i godišnjem dobu, možete krenuti s upoznavanjem najljepših bisera naše zemlje.

Getty Images/iStockphoto
Nacionalni park Plitvička jezera.

Više ću se povezati s prirodom

Čak i u doba koronavirusa zdravstveni djelatnici preporučuju boravak u prirodi, šumi i planinarenje. Nabavka kvalitetnih gojzerica i planinarske opreme za takve aktivnosti je obavezna i smatra se odgovornim ponašanjem. Da to imate sada bez grižnje savjesti bi vikend mogli provesti negdje u brdima - spomenutih nacionalnih parkova ili pristupačnijim i mnogobrojnim parkovima prirode: Medvednica, Žumberak, Papuk, Učka...

Salomon, model VAYA, Intersport, 799,95 kn

A i ove nam se dopadaju...

Cipele za planinarenje Merell Crosslander, Dechatlon, 519 kn

Više ću se posvetiti sebi i malim radostima

Nagraditi se novom frizurom, koliko nas to jedva čeka? Nakon završetka mjera opreza bez grižnje savjesti posjetite svoju frizerku i konačno joj dopustite da vam odreže šiške na koje vas toliko nagovara, ili osvježite izgled pramenovima. Možda se nakon svega odvažite i skratiti kosu ili jednostavno nagraditi se raskošnom fen-frizurom. Osim što ćemo se dobro osjećati i naši frizeri bit će nam zahvalni, jer u ovom periodu njihova je djelatnost na financijskom udaru.

Beautiful brunette woman with long hair at the beauty salon getting a hair blowing. Hair salon styling concept.
Getty Images/iStockphoto
Posjetiti svog frizera i prepustiti se njihovim vještim rukama.


Zahvalit ću izumitelju struje i bežičnog prijenosa

Mogli bismo otići u Smiljan, malo mjesto kraj Gospića, i posjetiti rodnu kuću Nikole Tesle, koja je pretvorena u memorijalni centar. Većina nas na putu do mora samo promatra Liku kroz automobilsko staklo na autoputu. Mogli bismo ovog puta zastati i posjetiti rodnu kuću velikog izumitelja, kojem možemo zahvaliti da upravo ove retke koje pišemo bežičnim putem možemo poslati i pročitati. Interaktivni memorijalni centar zanimljiv je i za roditelje te pogotovo za djecu.

Nikola Tesla birth house memorial center in Smiljan, Lika, Croatia
Getty Images/iStockphoto
Rodna kuća Nikole Tesle u Smiljanu pretvorena je u Memorijalni centar.

Poradit će na novom hobiju za opuštanje

Napravite svoj vlastiti urbani vrt, zasadite povrće na balkonu ili u malom vrtu ispred kuće. Neke ideje možete pronaći i na internetu, a sistematski vas u tajne vrtlarenja može uvesti naša omiljena vrtlarica Kornelija Benyovsky Šoštarić i njezine knjige. Tako vam neće nedostajati zdravog povrća i začinskog bilja, a balkoni će izgledati kao prave male oaze.

kornelija benyovsky sostaric donja stubica 07082010 foto posavec
Knjiga "Zeleni kvadrat" Kornelije Benyovsky Šoštarić možete pronaći u knjižari Lijevak na popustu za 224,10 kune.

Maštat ću da će sve biti dobro prizivajući ljeto

Svi se nadamo da ćemo se ovog ljeta negdje na plaži uz more i u novom kupaćem kostimu, uz krik galebova i pjesmu cvrčakaa tek slabo sjećati ovog ožujka i pandemije koronavirusa. I, naravno, da ćemo si moći priuštiti da dovoljno dugo upijemo vitamin D koji nam je svima neophodan.

Press
1. Bershka, kupaći kostim gornji dio 99,90 kuna, donji dio 79,90 kuna; 2. Decathlon donji i gornji dio kupaćeg kostima marke Olain svaki po 119 kuna.

Svakako ću se više kulturno uzdizati

Ako vam nije do planinarenja, ali svejedno biste htjeli provesti slobodno vrijeme u prirodi i uz to razgledati i kulturne sadržaje - brojni dvorci u Zagorju idealan su spoj. Trakošćana, Mali i Veliki Tabora, Dvorac Oršić u Gornjoj Stubici u kojem se nalazi Muzej seljačkih buna, pa i etno-selo Kumrovec, samo su neki od ideja.

, Image: 147589787, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Trakošćan, i dovrac i njegova okolica nude mnogo sadržaja.

Ništa mi više koncert neće pokvarit' (valjda)

Sigurno je velik broj onih koji su jedva čekali koncerte svojih omiljenih zvijezda, a zbog virusa su odgođeni ili otkazani. Zato ćemo se nakon svega nagraditi odlaskom na koncerte - bilo Vesne Pisarović, Frajli ili Boba Geldofa. Nadamo se da festivali i koncerti zakazani za ljeto neće morati prolaziti istu sudbinu i da se uskoro družimo i pjevamo s našim izvođačima.


Čitajte i:

Linker
20. travanj 2024 09:59